keuzehulp

Welke soort boormachine kies ik voor mijn klus?

Een boormachine is een multifunctioneel gereedschap. Je kunt met een boormachine ronde gaten boren in hout, metaal en baksteen en zelfs in beton en harde kunststoffen. Daarnaast zijn sommige boormachines in staat om schroeven en bouten in en uit te draaien, te beitelen of zorgvuldig moeren aan te draaien. Welke boormachine je nodig hebt? GAMMA legt uit wat de verschillen zijn en welke boormachine je het best kunt kiezen voor jouw klus.

Soorten boormachines

Boormachines met en zonder accu

Steeds meer boormachines zijn voorzien van een accu, waardoor je snoerloos kunt werken en overal goed bij kunt. Niet alleen accuboormachines en accuschroefmachines werken snoerloos. Ook zwaardere boormachines zijn tegenwoordig uitgerust met een krachtige accu.

Alle accuboormachines

Accuboormachine of accuschroefmachine

Wist je dat de namen accuboormachine en accuschroefmachine worden door elkaar gebruikt worden? Een accuschroefmachine is een snoerloze boormachine waarmee je schroeven en moeren in en uit kunt draaien.

Alle accuschroefmachines

Klopboormachine

Een klopboormachine is een boormachine met een klopmechanisme. De boorkop draait niet alleen, maar beweegt ook heen en weer in de lengterichting van de boor en de machine. Hierdoor kun je makkelijk gaten boren in baksteen en beton. Als je het klopmechanisme uitschakelt dan kun je ook gaten boren in hout en kunststof. Door het hogere toerental is een klopboormachine ook uitermate geschikt voor boren in metaal. Een klopboor is verkrijgbaar met snoer (230V) en op accu.

Alle klopboormachines

Boorhamer

Een boorhamer (of combihamer) wordt met name gebruikt om gaten in beton te boren. Je kunt er ook mee beitelen en zo tegels verwijderen en sleuven uithakken. Deze boormachine is uitgerust met een hamerwerk, waardoor je zonder kracht toch zwaar werk kunt verrichten. Een boorhamer is verkrijgbaar met snoer (230V) en op accu.

Alle boorhamers

Kolomboormachine

Deze boormachine staat op een standaard en kan omhoog en omlaag bewegen. Je gebruikt de kolomboormachine om zeer nauwkeurig gaten te boren in met name harde materialen of een gaatje te boren in kleine werkstukken, die moeilijk te klemmen zijn. Deze boormachine is verkrijgbaar met snoer (230V.)

Alle kolomboormachines

Diamantboormachine

De diamantboormachine is een krachtige machine waarmee je gaten met een diameter van 2 cm en meer in steen of beton kunt boren. Deze machine werkt alleen met snoer op 230V. Wist je dat je bij GAMMA een diamantboormachine kunt huren?

GAMMA Verhuurservice

Accuschroefboormachine

De accuschroefmachine is een lichte ‘boormachine’ waarmee je eigenlijk alleen schroeven in- en uit kunt draaien. Een handig gereedschap als je bijvoorbeeld gaat verhuizen, want hiermee kun je snel en eenvoudig meubels in elkaar zetten of uit elkaar halen.

Alle accuschroefmachines

Slagboormachine

Met een slagboormachine draai je schroeven en bouten met extra kracht in- en uit of kun je deze op een bepaalde sterkte aandraaien. Het is een breed inzetbaar gereedschap: zo kun je ermee boren in hout, metaal en steen.

Alle slagboormachines

Boormachine kopen? Let op deze zes dingen:

1. Voltage

De elektrische spanning bij accuboormachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger de spanning (V), hoe minder stroom (ampère) nodig is om de motor te laten bewegen. Een boormachine met een hoger voltage heeft dus minder stroom nodig. Bij twee boren met een gelijkwaardige accu kun je met de machine met het hogere voltage langer doorwerken.

2. Vermogen

Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de boormachine. Dit wordt aangeduid in W (watts). Het vermogen bepaalt dus voor welke klus een machine geschikt is. Hier een paar handige vuistregels:
Tot 600W: goed voor licht boorwerk, zoals kleine gaten in hout, schroeven indraaien in hout en kunststof.
600W tot 900W: voor de meest voorkomende klussen in huis, zoals het gemiddelde boorwerk in hout, metaal, kunststof en baksteen.
900W of meer: voor het serieuze, semiprofessionele werk. Voor grotere boorgaten in harde steensoorten.

3. Capaciteit

Capaciteit wordt uitgedrukt in Ah (ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde, hoe langer je kunt doen met een batterijlading. Maar ook met een hoge Ah-waarde gaat een accu soms sneller leeg dan je denkt. Koop daarom bij voorkeur een accuboormachine met een losse tweede accu, zodat je kunt doorwerken terwijl de lege accu in de lader zit.

4. Koppel

Het koppel van een boormachine wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Hoe hoger dit koppel, hoe zwaarder het werk dat de machine aankan. Dus hoe groter de diameter van het gat dat je wilt boren, hoe dikker en langer de schroef die je kunt inschroeven en hoe harder het materiaal mag zijn waarin je boort. Een koppel van 50Nm is geschikt voor zware klussen, zelfs voor meer professionele klussen.

5. Regelbare draaisnelheid

De meeste boormachines hebben een draaisnelheid met twee standen of versnellingen. Stand één is een lage draaisnelheid, met een hoger koppel. Stand twee is een hoge draaisnelheid, met een lager koppel. Sommige machines hebben een variabel instelbare draaisnelheid, dus ook een variabel instelbare koppel.

6. Slipkoppeling

Veel accuschroefboormachines hebben een slipkoppeling. Hierdoor stopt de boor of schroefbit met draaien als deze op te veel weerstand stuit. Dat voorkomt vastlopen van de boor, doldraaien van de schroefkop en beschadiging van de schroefkop en het bitje. Je kunt de gevoeligheid van de slipkoppeling instellen met een ring achter de boorkop. Hoe lager het getal, hoe eerder de machine slipt.

Boormachine kopen of huren?

Voor sommige klussen is het verstandiger om een machine te huren in plaats van te kopen. Omdat je dan niets hoeft aan te schaffen en de machines altijd in perfecte staat worden onderhouden, zijn de kosten relatief laag. Denk bijvoorbeeld aan het boren van grote gaten dwars door een stenen muur. Hier verhuurt GAMMA diamantboormachines en bijpassende boren voor. Of een zwaardere boorhamer voor het wegslopen van een betonvloer.

Meer over gereedschap huren

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke boormachine accessoires kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke boormachine accessoires kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe boor ik in een tegel? - thumbnail
Hoe boor ik in een tegel? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe boor ik een gat in de muur? - thumbnail
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe plaats ik een plug in de wand? - thumbnail
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe verwijder ik een afgebroken schroef? - thumbnail
Hoe verwijder ik een afgebroken schroef? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in