keuzehulp

Welke soort boormachine kies ik voor mijn klus?

Een boormachine is een multifunctioneel apparaat. Je kunt met een boormachine ronde gaten boren in hout, metaal en baksteen en zelfs in beton en harde kunststoffen. Daarnaast zijn sommige boormachines in staat om schroeven en bouten in en uit te draaien, te beitelen of minutieus moeren aan te draaien. Welke boormachine heb je nodig? Lees het hier.

soorten boormachines

Lees meer over de verschillende soorten boormachines en wat je ermee kunt doen.

Boormachines met en zonder accu

De opmars van de accu gaat gestaag door. Steeds meer machines zijn uitgevoerd met een accu, waardoor je snoerloos kunt werken. Zo kun je overal goed bij en heb je geen last meer van verlengsnoeren. Niet alleen accuboormachines en accuschroefmachines werken snoerloos. Ook zwaardere boormachines zijn tegenwoordig uitgerust met een krachtige accu.

Accuboormachine of accuschroefmachine

De namen accuboormachine en accuschroefboormachine worden door elkaar gebruikt. Het is een snoerloze boormachine om schroeven en moeren in en uit te draaien en om gaten te boren in hout, metaal, kunststof en baksteen. De gewone boormachine (met snoer) op 230V is praktisch uitgestorven.

Klopboormachine

Een klopboormachine is een boormachine met een klopmechanisme. De boorkop draait niet alleen, maar beweegt ook heen en weer in de lengterichting van de boor en de machine. Hierdoor kun je makkelijk gaten boren in baksteen en beton. Als je het klopmechanisme uitschakelt dan kun je ook gaten boren in hout en kunststof. Door het hogere toerental is een klopboormachine ook uitermate geschikt voor boren in metaal. Een klopboor is verkrijgbaar met snoer (230V) en op accu.

Bekijk het assortiment

Boorhamer

Een boorhamer (of combihamer) wordt met name gebruikt om gaten in beton te boren. Je kunt er ook mee beitelen en zo tegels verwijderen en sleuven uithakken. Deze boormachine is uitgerust met een hamerwerk, waardoor je zonder kracht toch zwaar werk kunt verrichten. Een boorhamer is verkrijgbaar met snoer (230V) en op accu.

Bekijk het assortiment

Kolomboormachine

Deze boormachine staat op een standaard en kan omhoog en omlaag bewegen. Je gebruikt de kolomboormachine om zeer nauwkeurig gaten te boren in met name harde materialen of een gaatje te boren in kleine werkstukken, die moeilijk te klemmen zijn. Deze boormachine is verkrijgbaar met snoer (230V.)

Bekijk het assortiment

Diamantboormachine

De diamantboormachine is een krachtige machine die in staat is om gaten met een diameter van 2cm en meer in steen of beton te boren. Deze machine werkt alleen met snoer op 230V. Je kunt een diamantboormachine huren via de GAMMA Verhuurservice.

Accuschroefboormachine

De accuschroefmachine is een lichte ‘boormachine’ om alleen schroeven in- en uit te draaien.

Bekijk het assortiment

Slagboormachine

De slagboormachine is een boormachine om schroeven en bouten met extra kracht in- en uit te draaien of op een bepaalde sterkte aan te draaien. Je hebt keuze tussen een accuslagschroefmachine en een slagschroevendraaiset op perslucht.

Bekijk het assortiment

boormachine kopen? let hier op

Bij het kopen van een boormachine zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? GAMMA heeft ze voor je op een rij gezet.

De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger de spanning (V), hoe minder stroom (Ampère) nodig is om de motor te doen bewegen. Een boormachine met een hoger voltage heeft dus minder stroom nodig. Bij 2 boren met een gelijkwaardige accu kun je met de machine met het hogere voltage langer doorwerken.

Machines met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de boormachine. Het vermogen bepaalt dus voor welke klus een machine wel of niet geschikt is. Hier een paar handige vuistregels:
Tot 600W: goed voor licht boorwerk, kleine gaten in hout, schroeven indraaien in hout en kunststof.
600W tot 900W: voor de meest voorkomende klussen in huis; het gemiddelde boorwerk in hout, metaal, kunststof en baksteen.
900W of meer: voor het serieuze, semiprofessionele werk. Voor grotere boorgaten in harde steensoorten.

Capaciteit is met name belangrijk bij accumachines. De capaciteit wordt uitgedrukt in Ah. (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je kunt doen met een batterijlading. Ook met een hoge Ah-waarde gaat een accu sneller leeg dan je misschien denkt. Koop daarom bij voorkeur een accumachine met een losse tweede accu, zodat je kunt doorwerken terwijl de lege accu in de lader zit.

Het koppel wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Hoe hoger het koppel hoe zwaarder het werk dat de machine aankan. Dus hoe groter de diameter van het gat dat je wilt boren, hoe dikker en langer de schroef die je kunt inschroeven en hoe harder het materiaal mag zijn waarin je boort. Een boormachine met een hoog koppel kan ook gebruikt worden voor ander zwaar werk, zoals het mengen van verf en stucspecie. De kwaliteit van de overbrenging verschilt per merk. Als je je boormachine regelmatig wilt gebruiken voor zwaar werk, dan kun je beter iets meer geld uitgeven.

De meeste boormachines hebben een draaisnelheid met twee standen of versnellingen. Stand 1 is een lage draaisnelheid, met een hoger koppel. Stand 2 is een hoge draaisnelheid, met een lager koppel. Sommige machines hebben een variabel instelbare draaisnelheid, dus ook een variabel instelbare koppel.

Veel accuschroefboormachines hebben een slipkoppeling. Hierdoor stopt de boor of schroefbit met draaien als hij teveel weerstand ontmoet. Dat voorkomt vastlopen van de boor, doldraaien van de schroefkop en beschadiging van schroefkop en bitje. Je kunt de gevoeligheid van de slipkoppeling instellen met een ring achter de boorkop. Hoe lager het getal hoe eerder de machine slipt.

accessoires boormachines

Bij boormachines zijn tal van accessoires te koop zoals boren, bittensets, beitels en extra accu’s. Kijk voor meer informatie op Accessoires boormachine.

boormachine kopen of huren

Voor sommige klussen is het verstandiger om een machine te huren dan te kopen. Omdat je dan niets hoeft aan te schaffen en de machines altijd in perfecte staat worden onderhouden, zijn de kosten dan relatief laag. Denk bijvoorbeeld aan het boren van grote gaten dwars door een stenen muur. Gamma verhuurt hiervoor diamantboormachines en bijpassende boren. Of wat denk je van het wegslopen van een betonvloer. Met een gewone boorhamer lukt dit niet goed. Huur daarom een zwaardere boorhamer. Meer over gereedschap huren.

Deze keuzehulp komt voor in