

Uit de naam van de plug kun je vaak afleiden waar deze geschikt voor is.
GAMMA heeft ook nog onderstaande pluggen in het assortiment
Alligatorplug, anker, gasbetonplug met schroef, keilbout en tuimelplug.
Over het algemeen geldt dat de diameter van de boor hetzelfde is als de diameter van de plug.
Tip: Als je het boorgat in zachtere bouwmaterialen met een staalboor boort en 1 mm kleiner dan de plug diameter, wordt de belastbaarheid verhoogd en heb je een betere beveiliging tegen meedraaien.
Op zoek naar een specifieke accessoire bij het artikel? Selecteer hier de accessoire die je zoekt en vind het artikel waar je deze bij geleverd krijgt.
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.
Duurzaam
Sommige producten zijn gekenmerkt als ‘duurzaam huis’. Dit wil zeggen dat deze artikelen bijdragen aan het verduurzamen van jouw woning, dus: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening! Daarnaast kan je bij aankoop van deze artikelen in aanmerking komen voor subsidie.
Als je schroeven in een muur of wand wilt bevestigen heb je pluggen nodig. Het materiaal van de wand bepaalt welk soort plug je nodig hebt. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor hout, beton, gasbeton of gipsplaat. GAMMA verkoopt ook pluggen inclusief spijkers of haken. Dan weet je zeker dat je de goede combinatie hebt. Bekijk welke plug je nodig hebt voor je klus met onze keuzehulp Pluggen.
Iets bevestigen aan een holle wand? Gebruik dan een hollewandplug die ‘uitzet’ wanneer hij eenmaal in de wand gedraaid is. De plug heeft daardoor een groot draagvlak achter de wandplaat en biedt veel houvast.
De gewone muurplug is in principe voor stenen en betonnen wanden. Voor hout op hout gebruik je eerder een slagplug (zie onder). Maar je kunt ook een universeelplug gebruiken. Zoals de naam al zegt, kun je die in bijna alle wanden gebruiken. Zelfs in holle wanden: als de plug geen muur om zich heen heeft, dan rolt hij zich als het ware als een rups op in die holle ruimte - waardoor hij werkt als een hollewandplug.
Een slagplug is ook wel bekend als spijkerplug of nagelplug. Dit is altijd een combinatie van plug met de schroef er al in. Eerst boor je een gat in de muur. Dan duw je de plug met de schroef erin. Als laatste sla je met een hamer het laatste stuk van de schroef de plug in. Dan zit het meteen vast, zonder schroeven. Je hebt pas een schroevendraaier nodig als je de spijkerplug weer uit de muur wilt halen.
Deze plug is vooral bedoeld voor het vastzetten van houten kozijnen. Bijvoorbeeld in gevelconstructies, ramen, kasten, hekwerken en deuren. De pluggen worden geleverd inclusief schroef. Het is in wezen een slagplug, maar dan nog een stuk robuuster en dus zwaarder te belasten.
Een gipsplaatplug is zelfborend en zelfborgend. Je hoeft niet eerst een gat te boren, je boort de plug meteen het gips in. Het ene type heeft zelf een punt aan de plug, het andere type boor je met een apart bitje in de muur. Bij elk pakje gipspluggen zit zo'n speciaal bitje.
Een gasbetonplug is speciaal voor gasbetonblokken. Je moet eerst een gat boren en daarna de plug met een inbus of platte schroevendraaier in het gasbeton draaien. De gasbetonplug snijdt bij het inslaan zelf een vorm in het gasbeton, wat zorgt voor een optimale belastbaarheid. Handig om bijvoorbeeld houten platen in gasbetonnen wanden te bevestigen.
Lees meer