3 tips voor een rustgevende slaapkamer

Lekker slapen begint met een rustgevende slaapkamer, daarom geven wij 3 tips om van je slaapkamer een – gaap! – droomparadijs te maken.

Welke kleur is rustgevend?

Als het gaat om de muren van de slaapkamer kun je natuurlijk kiezen voor een kleur die je mooi vindt. Pimpelpaars, grasgroen of misschien wel zonnig geel – wij zijn hier niet om je te vertellen dat dit niet mág. Maar als het gaat om het creëren van een rustgevende slaapkamer, is het slim om te kijken naar wat voor effect kleuren hebben op je stemming. Sommige kleuren werken rustgevend zodra je er naar kijkt; je hoeft dan alleen maar de slaapkamer in te stappen en er overvalt je meteen een gevoel van rust. Zalig toch?

Aarde tinten: Het is je vast weleens opgevallen dat je rustiger wordt als je in de natuur bent. Dit komt doordat wij mensen van oudsher geprogrammeerd zijn om in een natuurlijke omgeving te vertoeven. Onze hersenen vinden – in tegenstelling tot een moderne setting zoals een stad – natuurlijke elementen makkelijk te verwerken en dat kalmeert. Pas dit effect toe in de slaapkamer en kies voor aardse kleuren zoals beige of zandkleur, zachtgroen, klei-kleur en andere (gedempte) kleuren uit de natuur.

Blauwtinten: Blauwtinten hebben een kalmerend effect en hoeven niet koud aan te voelen, mits je dit combineert met een warmere wit-tint voor op de andere muren. Dus niet spierwit, maar bijvoorbeeld gebroken wit. Mooie, warme stoffen voor het beddengoed en de gordijnen zorgen ook voor een warme sfeer. Kies op de muur voor zachte blauwtinten, ijsblauw, zeetinten, of juist diepdonker koningsblauw. Vermijd hard blauw.


De juiste verlichting: lichtpuntje van je dag

Denk je even in: na een lange (werk)dag stommel je richting je slaapkamer, je doet de lichtknop aan en bam! Meteen moet je je ogen dichtknijpen voor het felle licht. Rustgevend? Niet echt. Felle verlichting is niet bevorderlijk voor een rustgevend gevoel, dus kies in de slaapkamer voor verlichting die je kunt aanpassen op je stemming. Als je een grote lamp aan het plafond hebt, plaats hier dan een dimmer op, zodat je het licht ’s avonds (of ’s morgens!) op de gewenste sterkte kan instellen.

Ook handig: lees je graag in bed? Zorg dan voor een leeslampje naast je bed met een geconcentreerde lichtstraal, zoals dit lampje. Denk ook na over verlichting in je kast: niks vervelender dan ’s morgens moeten zoeken naar je favoriete T-shirt in een donkere kast. Als laatste een algemene tip: denk goed na waar je de schakelaars plaatst, zodat je vanuit bed alles makkelijk kunt bereiken.

• Bekijk het assortiment verlichting.
• Lees meer over Dimmers in ons Klusadvies.

Houd stress buiten de slaapkamerdeur

Inkoppertje wellicht, maar de slaapkamer is bedoeld om te slápen. Ga dus ook met die intentie de slaapkamer in en laat de rest van je takenlijst, stress of prikkels achter in de woonkamer.

"Eigenlijk kun je beter voor een echte wekker kiezen"

Veel mensen gebruiken hun smartphone als wekker, maar eígenlijk kun je beter voor een echte wekker kiezen en je smartphone beneden laten. Wil je wel je smartphone meenemen? Zet deze dan in de ‘nachtmodus’ zodat je niet naar een felverlicht scherm blijft kijken. Dit laatste verstoort je natuurlijk dag- en nachtritme en dus de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

En nu lekker dromen van je rustgevende slaapkamer…

Shop de Look

LED lichtbox 70% korting
70% korting
(1)
3.
00
9.99
Alleen met GAMMA Voordeelpas
Niet beschikbaar

Recent bekeken