klusadvies
Elektriciteit aanleggen - dimmer

Dimmers

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Soms heb je fel lees- of werklicht nodig, soms juist gedempt sfeerlicht. De oplossing: een dimmer aansluiten. Als je de lichtschakelaar vervangt door een dimmer, kun je alle kanten op. Maar welke dimmer?

 

Lamp(en) en dimmer moeten bij elkaar passen. Klassieke dimmers werken meestal niet bij LED lampen. Er zijn lampen die helemaal niet te dimmen zijn. Check dus je lampen voordat je een dimmer aansluit. Hieronder zetten we soorten lampen en dimmers voor je op een rij. 

 

Bekijk de benodigheden

soorten lampen 

Sinds 2012 mogen er geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. Halogeenverlichting is wel toegestaan, maar vanaf 2016 mogen alleen de meest zuinige typen nog worden verkocht. Halogeenlampen zijn zuiniger dan de oude gloeilampen, maar gebruiken meer energie dan spaarlampen en LED-lampen.

 

LED-lampen en spaarlampen besparen tot wel 90% energie vergeleken met gewone gloeilampen. De aankoopprijs van een spaarlamp heb je ongeveer binnen 1 jaar terugverdiend. Daarna ga je geld besparen op je energierekening. LED-lampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen. Bovendien gaan LED-lampen heel lang mee. Een LED-lamp gaat theoretisch ongeveer 50.000 branduren mee. Een normale gloeilamp heeft gemiddeld 1.000 branduren en een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren.

dimbare lampen 

Zijn halogeenlampen, spaarlampen en LED-lampen dimbaar?

Ja en nee. Ja, want in principe zijn alle soorten lampen verkrijgbaar in een dimbare variant. Nee, want bijna iedere soort lamp heeft ook zijn niet-dimbare variant. Dimbare lampen zijn:  

  • De gloeilamp, maar die zal langzamerhand van het toneel verdwijnen.
  • Een LED lamp: maar wel afhankelijk van het type LED. Let bij de aanschaf van LED-lampen er altijd op of er ‘dimbaar’ of ‘dimmable’ in de specificaties is vermeld. Dan is het een dimbare LED-lamp.
  • Spaarlamp: maar afhankelijk van het type spaarlamp. Let ook bij de aanschaf op of het een dimbare spaarlamp.
  • Halogeen lamp 230 V: Ja maar let bij de aanschaf of deze ‘dimbaar’ is.  
  • Halogeen 12 V: Ja maar hier is het afhankelijk van de transformator, die deze lampen voedt. Op de transformator staat aangegeven of deze dimbaar is en welk type transformator het is (elektronisch of wikkel/spoelen transformator)

soorten dimmers 

Welke dimmer heb je nodig?

Er bestaan verschillende soorten dimmers, die geschikt zijn voor de diverse lichtbronnen.  

  • De resistieve dimmer (R-dimmers)
  • De capactieve dimmer (C-dimmer)
  • De inductieve dimmer (L-dimmer)

Bij GAMMA artikelen staat het soort dimmer op de verpakking vermeld. Andere merken gebruiken niet bovenstaande termen, maar omschrijven waar de dimmer voor gebruikt kan worden.