stappenplan

Hoe maak ik zelf een afdak?

Met een zelfgemaakt afdak in je tuin, aan je garage of als carport kun je beschut zitten of je auto veilig plaatsen. Door polycarbonaat platen te gebruiken maak je eenvoudig een lichtgewicht en transparant afdak. Bovendien zijn ze een duurzame optie doordat ze UV-bestendig en slagvast zijn. De platen zijn verkrijgbaar in lengtes van 125 of 205 cm. Dit stappenplan gaat uit van een afdak van 3 meter breed en 5 meter diep, waarbij er één kant aan het huis vastzit.

Let op!

Check voordat je aan deze klus begint altijd bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de overkapping. Aan de achterkant van het huis is er in de meeste gevallen geen vergunning nodig, maar voor de zij- en voorkant zijn de regels strenger. De regelgeving kan per gemeente verschillen.

materiaal voor je afdak kiezen
stap 1

Het juiste materiaal voor je afdak kiezen

Behalve de polycarbonaat platen bestaat een afdak ook uit een stevige constructie. Onbehandeld lariks hout of douglas hout wordt heel vaak gebruikt voor overkappingen. Teak of ander hardhout wordt zelden toegepast. Deze houtsoorten zijn erg duur en moeilijk te bewerken. Zorg er ook voor dat de palen voor de constructie van je afdak dik genoeg zijn (minstens 9x12 cm).

Tip!

Wist je dat je hout bij GAMMA op maat kunt laten zagen? Jij kiest je gewenste materiaal, vorm, afmetingen en randafwerking. Wij zagen alles tot op de mm nauwkeurig en bezorgen het bij de bouwmarkt of bij jou thuis.

stap 2

Bepalen op welke plek je afdak moet komen

Bepaal van tevoren waar je het afdak wilt bouwen en hoe hoog je deze dan moet maken. In dit stappenplan maken we een afdak tegen de muur van 3 meter breed en 5 meter diep.

omtrek uitzetten
stap 3

De ondergrond schoonmaken en omtrek uitzetten

Voor je de overkapping gaat bouwen, maak je eerst de ondergrond schoon. Vervolgens zet je de omtrek van de ondergrond van het afdak uit met kleine latjes in de grond, waarbij je een touwtje spant van paaltje naar paaltje. Controleer of de ondergrond waterpas loopt.

stap 4

De fundering van het afdak aanleggen in de grond

Als er nog geen bestrating ligt en je het afdak boven tuingrond plaatst, zorg je eerst voor een goede fundering. Graaf voor elke paal een sleuf uit van 25 cm breed en 35 cm diep. Let op: dit hangt ook af van de dikte van de palen die je hiervoor gebruikt. Zorg dat de fundering van het afdak altijd iets dieper ligt dan de ondergrond en de eventuele bestrating die hier nog moet komen.

stap 5

Een houten of kunststof mal plaatsen

Plaats in de sleuf nu een houten of kunststof mal. Je kunt deze mal eventueel nog verstevigen met geïmpregneerde houten latjes.

Tip!

Je kunt de grond van de mal bekleden met een stuk folie. Zo voorkom je dat het beton vermengt raakt met de grond.

stap 6

Beton gieten en de ankers plaatsen

Giet het beton in de sleuf. Op elke hoek in de sleuf plaats je draadeinden. Hiermee bevestig je straks de paalhouderplaten. Let erop dat je de ankers op precies de juiste plek in het beton plaatst. Als het beton eenmaal is uitgehard, kun je deze natuurlijk niet zo makkelijk meer verplaatsen.

stap 7

De fundering gladstrijken en laten uitharden

Sla met een rubberen hamer op de mal. Zo voorkom je dat er luchtbellen in de betonmassa ontstaan. Vervolgens maak je de fundering glad met een prikroller. Laat dit een dag goed uitharden. Heb je snelbeton of kant-en-klare mortel gebruikt? Check van tevoren de verpakking om te bepalen wat de juiste droogtijd is van het door jou gebruikte beton. Is het beton uitgehard? Als je een houten mal gebruikt, kun je deze verwijderen. Bij een kunststof mal hoeft dit niet.

stap 8

De paalhouderplaten en palen monteren

Monteer de paalhouders met plaat aan de ankerbouten en plaats de palen in de paalhouders.

dwarsbalken bevestigen
stap 9

De dwarsbalken bevestigen

Vaak zijn de palen voorzien van handige inkepingen waar je de dwarsbalken aan vast kunt maken. Is dit niet het geval? Dan kun je de inkepingen zelf maken met behulp van een zaag, een hamer en een beitel.

muurbalk van het afdak bevestigen
stap 10

De muurbalk van het afdak bevestigen

Bevestig de muurbalk van het afdak op de muur op 230 cm hoogte. Dit doe je met spijkerpluggen die je met behulp van een houtboor en een steenboor aan de muur bevestigt. Hou voor de juiste lengte van de spijkerpluggen de dikte van de balk x2 aan. Controleer of de balk waterpas loopt.

Tip!

Voor het verwerken van spijkerpluggen kun je ook een universeelboor aanschaffen. Hiermee kun je zowel door hout als door steen boren en hoef je tussendoor niet van boortje te wisselen.

dwarsliggers schuin afzagen
stap 11

De drie dwarsliggers schuin afzagen

Zaag de drie dwarsliggers van het afdak voor je overkapping aan de voorkant schuin af, over een lengte van 3 cm.

stap 12

De drie dwarsliggers bevestigen

Zet de dwarsliggers vast op de lange ligger en de muurbalk met schroeven. Twee dwarsliggers bevestig je aan beide randen, de andere dwarsliggers krijgen een plek in het midden. Houd steeds voldoende ruimte over tussen de liggers voor de polycarbonaat platen.

stap 13

Aluminiumtape plakken

Beplak de bovenkant van de dwarsliggers en de muurbalk eerst met aluminiumtape.

Gaten boren in de koppelprofielen van het dak
stap 14

Gaten boren in de koppelprofielen van het dak

Boor gaten in de koppelprofielen, zowel in de top- als bodemprofielen. Deze gaatjes boor je op 10, 50 en 90 cm. Gebruik hiervoor een metaalboor. Zorg ervoor dat de gaten in de top- en bodemprofielen precies onder elkaar zitten.

stap 15

De dwarsliggers vastzetten

Voorzie de profielen van stevig, zelfklevend afdichtingsband. Bij de bodemprofielen komt het afdichtingsband aan de bovenkant, bij de topprofielen plak je dit aan de onderkant.

stap 16

De profielen tijdelijk monteren

Leg de onderprofielen op de dwarsliggers. Om de profielen tijdelijk te monteren kun je hier op een paar plekken een schroef half indraaien. Let op: deze moet je bij het plaatsen van het bovenprofiel weer verwijderen.

stap 17

De polycarbonaat platen op maat zagen

Zaag de polycarbonaat platen af op een lengte van 299,5 cm. De kanalen moeten evenwijdig aan de dwarsliggers lopen.

afplakken met afdichtingstape
stap 18

Afplakken met afdichtingstape

Maak de platen aan de achterkant waterdicht met behulp van afdichtingstape. Plak aan de voorste korte kant van de platen ook een strook tape.

stap 19

De polycarbonaat platen bevestigen

Leg de polycarbonaat platen in de onderprofielen op de dwarsliggers. Zorg dat de platen met de beschermfolie naar boven liggen. De platen leg je 5 mm van de muur, dit zorgt ervoor dat de platen ruimte hebben om uit te kunnen zetten. Verwijder vervolgens de beschermfolie.

De polycarbonaat platen vastzetten
stap 20

De polycarbonaat platen vastzetten

Zet de platen vast met behulp van de topprofielen. Je legt deze over de naad heen en schroeft de profielen vervolgens vast in de dwarsliggers met RVS schroeven. De schroeven steken door de voorgeboorde gaten van de bodemprofielen heen.

Tip!

Als je een stevige plank op je nieuwe afdak plaatst, kun je hier voorzichtig overheen kruipen. Zo kun je beter bij de moeilijk bereikbare plekken.

De kier aan de muurkant dichten
stap 21

De kier aan de muurkant dichten

Dicht de kier aan de muurkant af met behulp van het muurprofiel. Deze bevestig je aan de muur met schroeven en pluggen. Kit de aansluiting tussen het profiel en de muur vervolgens af met siliconenkit.

De zijkanten monteren
stap 22

De zijkanten monteren

Tot slot voorzie je de zijkanten van de polycarbonaat platen van zijkantprofielen. Deze schuif je aan beide kanten op het afdak.

stap 23

De afsluitprofielen monteren

Zaag in het voorste afsluitprofiel inkepingen uit voor de topprofielen. Schuif het afsluitprofiel vervolgens over de polycarbonaat platen heen. Ten slotte kit je de naden tussen het afsluitprofiel en de topprofielen dicht met siliconenkit. Je afdak is klaar voor gebruik!

Gebruikt bij dit advies

Dakbedekking schuine daken
Dakbedekking schuine daken

Meer klusadvies

tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan