stappenplan

Hoe maak ik zelf een afdak voor mijn garage of carport?

Met een mooie, zelfgemaakte afdak in je tuin, aan je garage of als carport kun je beschut zitten of je auto veilig plaatsen. Door polycarbonaat platen te gebruiken maak je eenvoudig een lichtgewichte en transparante afdak. Deze platen kun je bij GAMMA krijgen in lengtes van 125 of 205 cm. Polycarbonaat platen zijn een duurzame optie: deze platen zijn namelijk uv-bestendig en enorm slagvast. Dit stappenplan gaat uit van een afdak van 3 meter breed en 5 meter diep, waarbij een kant aan het huis vastzit.

Tip!

Polycarbonaatplaten zijn UV-bestendig en blijven dus helder. Ze zijn bijzonder slagvast.

Je mag niet altijd zomaar bouwen in je tuin. Voor sommige dakkappelen, schuurtjes of overkappingen heb je een vergunning nodig. Op veel gemeentewebsites kun je online een vergunningscheck doen. Vaak is een overkapping vergunningsvrij als je deze aan de achterkant van het huis wilt plaatsen. Doe wel een vergunningscheck, want het kan verschillen per gemeente. Aan de zijkanten gelden weer andere regels, dus dan is de check ook cruciaal. Voor overkappingen aan de voorkant gelden weer strengere regels. Een carport moet bijvoorbeeld een bepaalde afstand uit de voorgevel komen en de voorkant moet helemaal open zijn. Er mogen ook geen deuren voor.

Behalve de polycarbonaat platen bestaat een afdak natuurlijk ook uit een stevige constructie. Onbehandeld lariks hout of douglas hout wordt heel vaak gebruikt voor overkappingen. Teak of ander hardhout wordt voor overkappingen zelden toegepast. Deze houtsoorten zijn erg duur en moeilijk te bewerken. Zorg er ook voor dat de palen voor de constructie van je afdak dik genoeg zijn (het liefst minstens 9 x 12 cm).

Bepaal van tevoren waar je het afdak wilt bouwen en hoe hoog je deze dan moet maken. In dit geval maken we een afdak van 3 meter breed en 5 meter diep, waarbij een kant aan het huis vastzit.

Voor je je overkapping of carport gaat bouwen, maak je eerst de ondergrond schoon. Vervolgens zet je de omtrek van de ondergrond van het afdak uit met kleine latjes in de grond, waarbij je een touwtje spant van paaltje naar paaltje. Controleer of de ondergrond waterpas loopt.

Als er nog geen bestrating ligt en je het afdak boven tuingrond plaatst, zorg je eerst voor een goede fundering. Graaf voor elke paal een sleuf uit van 25 cm breed en 35 cm diep. Let op: dit hangt ook af van de dikte van de palen die je hiervoor gebruikt. Zorg dat de fundering van het afdak altijd iets dieper ligt dan de ondergrond en de eventuele bestrating die hier nog moet komen.

Plaats in de sleuf nu een houten of kunststof mal. Je kunt deze mal eventueel nog verstevigen met geïmpregneerde houten latjes.

Tip: grond van de mal bekleden

Je kunt de grond van de mal bekleden met een stukje folie. Zo voorkom je dat het beton vermengt raakt met de grond.

Giet het beton in de sleuf. Op elke hoek in de sleuf plaats je draadeinden. Hiermee bevestig je straks de paalhouderplaten. Let erop dat je de ankers op precies de juiste plek in het beton plaatst. Als het beton eenmaal is uitgehard, kun je deze natuurlijk niet zo makkelijk meer verplaatsen.

Sla met een rubberen hamer op de mal. Zo voorkom je dat er luchtbellen in de betonmassa ontstaan. Vervolgens strijk je de fundering glad met een rubberen spaan. Laat dit een dag goed uitharden. Heb je snelbeton of kant-en-klare mortel gebruikt? Check van tevoren de verpakking om te bepalen wat de juiste droogtijd is van het door jou gebruikte beton. Is het beton uitgehard? Als je een houten mal gebruikt, kun je deze verwijderen. Een kunststof mal hoef je niet te verwijderen.

Monteer de paalhouderplaten aan de ankerbouten en plaats de palen in de paalhouderplaten.

Vaak zijn de palen voorzien van handige inkepingen waar je de dwarsbalken aan vast kunt maken. Is dit niet het geval? Dan kun je de inkepingen zelf maken met behulp van een zaag en een beitel.

Bevestig de muurbalk van het afdak op de muur op 230 cm hoogte. Dit doe je met spijkerpluggen die je met behulp van een houtboor en een steenboor aan de muur bevestigt. Controleer of de balk waterpas loopt.

Tip!

Voor het verwerken van spijkerpluggen kun je ook een universeelboor aanschaffen. Hiermee kun je zowel door hout als door steen boren. Zo hoef je tussendoor niet van boortje te wisselen.

Zaag de drie dwarsliggers van het afdak voor je garage of carport aan de voorkant schuin af, over een lengte van 3 cm.

Zet de dwarsliggers vast op de lange ligger en de muurbalk met schroeven. Twee dwarsliggers bevestig je aan beide randen, de andere dwarsliggers krijgen een plek in het midden. Houd steeds voldoende ruimte over tussen de liggers voor de polycarbonaat platen.

Beplak de bovenkant van de dwarsliggers en de muurbalk eerst met aluminiumtape.

Boor gaten in de koppelprofielen (zowel in de top- als in de bodemprofielen). Deze gaatjes boor je op 10, 50 en 90 cm. Gebruik hiervoor een metaalboor. Zorg ervoor dat de gaten in de top- en bodemprofielen precies onder elkaar zitten.

Voorzie de profielen van stevig, zelfklevend afdichtingband. Bij de bodemprofielen komt de afdichtingband aan de bovenkant, bij de topprofielen plak je dit aan de onderkant.

Leg de onderprofielen op de dwarsliggers. Om de profielen tijdelijk te monteren kun je hier op een paar plekken een schroef half indraaien. Let op: deze moet je bij het plaatsen van het bovenprofiel weer verwijderen.

Zaag de polycarbonaat platen af op een lengte van 299,5 cm. De kanalen moeten evenwijdig aan de dwarsliggers lopen.

Maak de platen aan de achterkant waterdicht met behulp van afdichtingtape. Plak aan de voorste korte kant van de platen ook een strook tape.

Leg de polycarbonaat platen in de onderprofielen op de dwarsliggers. Zorg dat de platen met de beschermfolie naar boven liggen. De platen leg je 5 mm van de muur. Dit zorgt ervoor dat de platen ruimte hebben om uit te kunnen zetten. Verwijder vervolgens de beschermfolie.

Zet de platen vast met behulp van de topprofielen. Je legt deze over de naad heen en schroeft de profielen vervolgens vast in de dwarsliggers met roestvrijstalen schroeven. De schroeven steken door de voorgeboorde gaten van de bodemprofielen heen.

Tip!

Als je een stevige plank op je nieuwe afdak plaatst, kun je hier voorzichtig overheen kruipen. Zo kun je bij de moeilijk bereikbare plekken.

Dicht de kier aan de muurkant af met behulp van het muurprofiel. Deze bevestig je aan de muur met schroeven en pluggen. Kit de aansluiting tussen het profiel en de muur vervolgens af met siliconenkit.

Tot slot voorzie je de zijkanten van de polycarbonaat platen van zijkantprofielen. Deze schuif je aan beide kanten op het afdak van je garage of carport.

Zaag in het voorste afsluitprofiel inkepingen uit voor de topprofielen. Schuif het afsluitprofiel vervolgens over de polycarbonaatplaten heen. Ten slotte kit je de naden tussen het afsluitprofiel en de topprofielen dicht met siliconenkit. Je carport is klaar voor gebruik!

Gebruikt bij dit advies

Dakbedekking schuine daken
Dakbedekking schuine daken

Meer klusadvies

tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in