stappenplan

Balkonvloer met kunstgras

Een balkonvloer van kunstgras is eenvoudig zelf aan te leggen; dit heb je in een mum van tijd gedaan. Het is enkel een kwestie van opmeten, snijden, leggen en eventueel plakken. Bovendien is kunstgras een ideale vloerbedekking, omdat het lang meegaat en nauwelijks onderhoud nodig heeft.

stap 1

Bereid de dakbedekking voor

Om je balkonvloer van kunstgras lang te behouden, is een geschikte dakbedekking onmisbaar. Deze moet egaal zijn, voldoende draagkracht hebben en het water gemakkelijk af kunnen voeren. Heb je een betonnen dakbedekking? Het gebruik van een extra tussenlaag werkt dan het makkelijkst, een eventuele drainagemat doet dan de rest.

stap 2

Bepaal de oppervlakte van je balkonvloer

Ga je voor een volledige groene balkonvloer van kunstgras of bedek je ook een gedeelte met houten vlondertegels of houten vlonderplanken? Met een meetlat bepaal je eenvoudig hoeveel kunstgras je nodig hebt. Snijd dit van de grasrol af of bepaal het aantal grastegels dat je nodig hebt.

stap 3

Drainagemat of niet?

Afhankelijk van of je voor kunstgrastegels of grastapijt kiest, leg je eerst een drainagemat op de dakbedekking. Die zorgt ervoor dat het water straks goed kan weglopen. Bij de meeste grastegels is zo’n mat niet nodig vanwege hun noppenstructuur aan de onderzijde. Deze vergemakkelijkt de waterafvoer al.

stap 4

Het kunstgras leggen en bevestigen

Bij het leggen van kunstgrastegels moet je mogelijk de buitenste tegels – aan de randen van je balkonvloer - op maat snijden. Een grastapijt heb je vooraf al op maat gesneden. Vaak leg je wel meerdere banen naast elkaar. Met kunstgrastape plak je die vervolgens eenvoudig aan elkaar. Bij kunstgrastegels is het gebruik van tape niet nodig.

stap 5

Je balkonvloer mooi houden

Een balkonvloer van kunstgras is niet alleen eenvoudig zelf te maken, het is ook supermakkelijk te onderhouden. Dat maakt je vloer duurzaam in gebruik. Je kunt het gazon intensief gebruiken, want platliggende sprieten borstel je met een bezem zo weer omhoog. Eventuele vlekken verwijder je met water en zeep. Chemische schoonmaakmiddelen zijn overbodig en overigens ook niet goed voor de grasmat.

Meer tips over het mooi houden van kunstgras lees je bij kunstgras onderhouden.

Benodigdheden

Dit stappenplan komt voor in