keuzehulp

Welke bladblazer kies ik voor mijn klus?

Een tuin onderhouden kan handmatig of met behulp van machines. Een van die machines is een bladblazer. Deze komt van pas na het snoeien of als je in de herfst gevallen bladeren wilt opruimen. Op deze pagina lees je over de verschillende soorten bladblazers en waar je bij aanschaf op moet letten.

Wat doet een bladblazer?

Bladblazers zijn machines waarmee je herfstbladeren en licht maai- en snoeiafval bij elkaar kunt blazen. Het tuinafval kan zo op de composthoop en het volgende jaar weer dienen als waardevolle meststof voor je tuin. Er zijn ook bladblazers die ook als bladzuiger werken. De bladeren worden dan opgezogen, versnipperd en in een zak verzameld.

Soorten bladblazers

Er zijn 3 soorten bladblazers: elektrische bladblazers, accubladblazers en bladblazers op benzine. Sommige kunnen ook zuigen. Welke bladblazer past bij u? Dit zijn de belangrijkste eigenschappen.

Elektrische bladblazer

De meeste bladblazers worden elektrisch aangedreven. Dat kan met behulp van een lang snoer. Een voordeel is dat je zolang kunt doorgaan als je wilt. Een nadeel van een snoer is dat deze in de weg kan zitten en dat je minder bewegingsvrijheid hebt.

Bekijk het assortiment

Accubladblazer

Er zijn ook bladblazers die door een accu aangedreven worden. Groot voordeel van accubladblazers is dat het snoer niet in de weg kan liggen en je een groot bereik hebt. Een nadeel is dat de accu leeg kan raken, al gaan die wel steeds langer mee.

Bekijk het assortiment

Benzine bladblazer

Bladblazers zijn er ook met een door benzine aangedreven motor. Ook hierbij heb je geen last van snoeren en daardoor een groter bereik. Vaak zijn benzine bladblazers wat krachtiger en worden ze ingezet bij de wat grotere tuinen.

Bekijk het assortiment

Bladblaas-zuiger

Een bladblaas-zuiger (of bladruimer) blaast de bladeren eerst op een hoop. Daarna kun je alles in één keer opzuigen. De bladeren worden hierbij direct versnipperd en opgevangen in de opvangzak. Dit versnelt het compostproces of bespaart ruimte in je groenbak.
Bladblaas-zuigers worden vaak elektrisch aangedreven. Omdat de zuigfunctie veel kracht vraagt worden deze elektrische machines alleen geleverd met een 230V motor.

Bekijk het assortiment

Bladblazer kopen? Let hier op

Er zijn tal van eigenschappen waarin bladblazers zich onderscheiden. Waar moet je op letten? GAMMA geeft je tips voor het uitzoeken van een bladblazer.

Vermogen

Bladblazers met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor van de bladblazer.
De kracht van de benzinemotor wordt ook wel uitgedrukt in CC (motorinhoud).
De elektrische spanning bij accubladblazers uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat een accumachine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je doet met een batterijlading.

Mate van versnippering

Bladblazer-zuigers zijn in staat om bij het zuigen de bladeren te versnipperen. De ene machine is hiertoe beter in staat dan de andere. Hoe fijner het materiaal hoe sneller het in compost verandert.

Variabele blaassnelheid

Sommige bladblazers en bladruimers hebben een variabele blaassnelheid. Daarmee kun je nauwkeurig het bladafval bij elkaar blazen en voorkom je dat je licht materiaal telkens te ver wegblaast.

Deze keuzehulp komt voor in