stappenplan

Hoe monteer ik een deurdranger?

Deurdrangers vind je in diverse vormen en maten die geschikt zijn voor verschillende deurbreedtes. Voor een buitendeur of een zware binnendeur heb je een deurdranger met een schaararm nodig. Deze deurdranger heeft een sterk schaarmechanisme. Vaak zijn deurdrangers in te stellen op verschillende sluitkrachten. Het drangerhuis kan zowel op de deur als op het kozijn gemonteerd worden, maar je plaatst een deurdranger wel altijd aan de kant van de deurscharnieren. In dit stappenplan lees je precies hoe je een deurdranger met schaararm op je deur monteert (waarbij de scharnieren rechts zitten).

Tip!

De meeste deurdrangers worden geleverd inclusief bevestigingsmateriaal en gebruiksaanwijzing. Lees deze ook altijd goed door voor je begint aan de klus!

Deurdranger met schaararm

stap 1

Bepalen waar je de deurdranger wilt monteren

Vraag jezelf eerst de volgende twee dingen af: aan welke kant van de deur wil je de deurdranger plaatsen? En: aan welke kant zitten de scharnieren van jouw deur? Je plaatst de deurdranger altijd aan de kant van de scharnieren. Bepaal eerst of wat jij wilt bij jouw deur mogelijk is.

deurdranger buitendeur
stap 2

De schroefgaten van het drangerhuis markeren

De vuistregel voor het monteren van een deurdranger? De as van de hefboom komt altijd op een kwart van de deurbreedte. Houd daarom aan de bovenkant – ten opzichte van de deur – een ruimte van ongeveer 1,5 cm aan. Markeer de schroefgaten voor het drangerhuis.

drangerhuis deur
stap 3

De schroefgaten voorboren en het drangerhuis plaatsen

Boor de schroefgaten eerst voor met een houtboor (3 mm). Bevestig vervolgens het drangerhuis op de deur met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal.

schaararm deur
stap 4

De schaararm plaatsen en de schroefgaten markeren

Plaats de schaararm op het drangerhuis, maar nog niet op de deur. Duw de hefboom opzij en ongeveer 10° uit het lood. Als het goed is voel je tegendruk. Raakt de trekstang van de schaararm door deze beweging het kozijn en staat deze mooi in een hoek van 90° ten opzichte van het kozijn? Dan zit de arm op de juiste plek. Is dit nog niet het geval? Draai de trekstang dan wat verder in of uit. Markeer ook de schroefgaten van de trekstang op de deur.

deurdranger gamma
stap 5

De deurdranger bevestigen

Bevestig de schaararm op het kozijn. Je kunt ervoor kiezen om de trekstang tijdelijk van de hefboom te halen. Zo kun je er beter bij!

stap 6

De sluitkracht en sluitsnelheid verstellen

Verstel de sluitkracht en sluitsnelheid van de deurdranger. Bij dit type deurdranger met schaararm zijn er speciale stelschroefjes bijgeleverd.

Tip!

De stelmogelijkheid is bij elke type deurdranger anders. In de gebruiksaanwijzing van jouw deurdranger lees je hier meer over.

Gebruikt bij dit advies

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Deurdranger met schaararm
Gereedschappen (6)

Meer klusadvies

Klusadvies - deuren - Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? - thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
Klusadvies - deuren - Hoe plaats ik een hordeur? - thumbnail
Hoe plaats ik een hordeur? stappenplan
Klusadvies - deuren - Hoe monteer ik het insteekslot van mijn binnendeur? - thumbnail
Hoe monteer ik het insteekslot van mijn binnendeur? stappenplan
Klusadvies - deuren - Hoe monteer ik een deurveer? - thumbnail
Hoe monteer ik een deurveer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in