stappenplan

Hoe monteer ik een deurdranger?

Deurdrangers zijn er in verschillende vormen. Voor een buitendeur of een zware binnendeur heb je een deurdranger met een schaar-arm nodig. Deze deurdranger heeft een sterk schaarmechanisme. In dit stappenplan lees je stap voor stap hoe je deze deurdranger kunt monteren op je deur.

Hoe monteer ik een deurdranger?
stap 1

Het drangerhuis kan zowel op de deur als op het kozijn gemonteerd worden. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Aan welke kant van de deur wil je de deurdranger?
  2. Een deurdranger komt altijd aan kant van de scharnieren.

In deze klusbeschrijving gaan we uit van montage op de deur, waarbij de scharnieren rechts zitten.

Hoe monteer ik een deurdranger?
stap 2

Bevestig het drangerhuis op de deur. Vuistregel is dat de as van de hefboom op ¼ van de deurbreedte komt. Houd aan de bovenzijde, ten opzicht van de deur, een ruimte van ongeveer 1,5 cm aan. Boor de schroefgaten eerst voor.

Hoe monteer ik een deurdranger?
stap 3

Duw de hefboom opzij en ongeveer zo’n 10° uit het lood. Als het goed is voel je tegendruk. Als de trekstang door deze beweging het kozijn raakt en mooi in een hoek van 90° ten opzicht van het kozijnstaat, dan zit hij op de juist plek. Is dit nog niet het geval, kun je de trekstang wat verder in of uitdraaien.

Markeer de schroefgaten.

Hoe monteer ik een deurdranger?
stap 4

Bevestig de trekstang op het kozijn. Je kunt ervoor kiezen om de trekstang van de hefboom te halen, dit werkt makkelijker.

Benodigdheden

Materialen (2)
Gereedschappen (6)
Dit stappenplan komt voor in