stappenplan

Zelf een deurdranger monteren

Deurdrangers vind je in diverse vormen en maten en kunnen geschikt zijn voor verschillende gewichten in deuren. Voor een buitendeur of een zware binnendeur heb je een deurdranger met een schaararm nodig. Deze deurdranger heeft een sterk schaarmechanisme. Vaak zijn deurdrangers in te stellen op verschillende sluitkrachten. Het drangerhuis kan zowel op de deur als op het kozijn gemonteerd worden, maar je plaatst een deurdranger wel altijd aan de kant van de deurscharnieren. In dit stappenplan lees je precies hoe je een deurdranger met schaararm monteert.

Tip!

De meeste deurdrangers worden geleverd inclusief bevestigingsmateriaal en gebruiksaanwijzing. Lees deze ook altijd goed door voor je begint aan de klus!

Tip!

Een deurdranger kan alleen gemonteerd worden op een recht kozijn.

stap 1

Plaats van de deurdranger bepalen

Vraag jezelf eerst de volgende twee dingen af: aan welke kant van de deur wil je de deurdranger plaatsen? En: aan welke kant zitten de scharnieren van jouw deur? Je plaatst de deurdranger altijd aan de kant van de scharnieren, dit kan zowel aan de trekkende als aan de duwende kant van de deur. Bepaal eerst of wat jij wil bij jouw deur mogelijk is.

stap 2

De schroefgaten markeren

De meeste deurdrangers worden geleverd met een aftekenmal. Plak deze vast op de aangegeven plek en markeer de schroefgaten met een priem. Heb je geen mal? Gebruik dan de hefboom. De as van de hefboom komt altijd op een kwart van de deurbreedte. Houd daarom aan de bovenkant - ten opzichte van de deur - een ruimte van ongeveer 1,5 cm aan. Markeer de schroefgaten voor het drangerhuis.

stap 3

Het drangerhuis monteren

Boor de schroefgaten eerst voor met een houtboor (3 mm). Bevestig vervolgens het drangerhuis op de deur met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal.

stap 4

De trekstang bevestigen

De drangerarm staat eigenlijk altijd op spanning, maak deze eerst los. Plaat de trekstang in een hoek van 90° op het kozijn. Wanneer hij niet direct in de goede hoek staat kun je aan de trekstang draaien om hem korter of langer wordt. Schroef hem vervolgens vast op de deur en bevestig hem daarna weer aan het drangerhuis.

stap 5

De sluitkracht en sluitsnelheid afstellen

Elke dranger heeft stelschroeven om de sluitkracht en sluitsnelheid in te stellen. Controleer de gebruiksaanwijzing van jouw dranger om te kijken hoe je dit doet. Probeer vervolgens of de deur goed sluit. Is dit niet het geval? Dan stel je de deursluiter bij door tijdelijk het borgpennetje uit het veerhuis te verwijderen. Steek een dunne inbussleutel in een van de gaatjes en span de veer aan. Als het gelukt is plaats je het borgpennetje weer terug.

Tip!

Er zit veel kracht op een dranger. Controleer na 2 weken of alle schroeven nog goed vast zitten.

Tip!

Controleer elke zomer en winter of de snelheid nog juist is afgesteld.

Benodigdheden

Dit stappenplan komt voor in