stappenplan

Hoe renoveer ik mijn garagevloer?

stap 1

Garage schoonmaken

Begin met het leeghalen van de garage en veeg de vloer grondig.

stap 2

Restjes verwijderen

Verwijder de laatste restjes stof en gruis langs de muren en in de hoeken. Dit doe je snel en eenvoudig met behulp van een alleszuiger.

stap 3

Vloer reinigen

Nu is het tijd voor een grote schoonmaak! Maak een sopje van water en ontvettingsmiddel. Schrob de vloer goed schoon. Zorg er ook voor dat eventuele olie- en smeervlekken volledig verwijderd en extra schoongemaakt zijn.

Gebruik een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel

Werk je liever met een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel? Dat kan. Bij de bouwmarkt vind je duurzame varianten, zoals St. Marc.

stap 4

Egalisatiemortel uitspreiden

Maak de egalisatiemortel aan volgens de mengverhouding die op de verpakking staat. Dit doe je in een speciekuip. Gebruik een boormachinemixer om het mengsel tot een egale massa te mixen. Giet dit uit over de vloer. Met een troffel en een plakspaan (plat metselgereedschap van roestvrij staal waarmee je vloeren en wanden eenvoudig kunt egaliseren en gladstrijken) kun je dit gelijkmatig over de vloer uitsmeren. Let op: laat de vloer minimaal 24 uur drogen.

Pas op

Zorg ervoor dat je jezelf niet per ongeluk insluit! Begin daarom op het punt dat het meest ver van de deur ligt en eindig altijd bij de deur.

Test je vloer doormiddel van krassen

Kras na 24 uur met een hard voorwerp op de vloer om te controleren of deze voldoende is uitgehard. Kun je de vloer nog makkelijk inkrassen? Dan is het aan te raden om de vloer nog eens 24 uur te laten drogen. Nog even wachten!

stap 5

Vloer verven

Verf de vloer met betonverf. Dit doe je met behulp van een handige roller. Laat ook de verf minstens 24 uur drogen.

Je vloer een nieuwe look geven?

Een frisse kleur geeft je garagevloer een heel andere look! De bouwmarkt verkoopt betonverf in diverse tinten. Niet alleen verschillende grijstinten, maar bijvoorbeeld ook beige, klei of antraciet. Het is maar net welke kleur bij jou past.

stap 6

Even geduld

Het duurt ongeveer een week voordat betonverf volledig is uitgehard. Voor die tijd kun je de vloer wel voorzichtig belopen en belasten met lichte spullen (bijvoorbeeld een fiets of een paar opbergdozen met tuinstoelkussens erin). De auto mag er de eerste week nog niet in. Even geduld, a.u.b.!

Klus je maar af en toe?

Als je maar af en toe klust dan is een eenvoudige en inklapbare werktafel een slimme oplossing. Voor doorgewinterde thuisklusfanaten zijn er uitgebreidere modellen te koop. Wist je dat je die zelfs helemaal op maat samen kunt stellen?

Dit stappenplan komt voor in