stappenplan

Hoe egaliseer ik mijn garagevloer?

Wilt u de vloer in uw garage opknappen door deze mooi egaal te maken en wellicht in een mooie kleur te verven? Dit kan door middel van een egalisatie i.c.m. een betonverf of vloercoating.

Bekijk de benodigde materialen
stap 1

Garage schoonmaken

Begin met het leeghalen van de garage en veeg de vloer met een harde bezem grondig schoon.

stap 2

Restjes verwijderen

Verwijder de laatste restjes stof en gruis langs de muren en in de hoeken. Dit doe je snel en eenvoudig met behulp van een alleszuiger. Verwijder meteen eventuele stuc- en/of mortelresten van het vloeroppervlak met behulp van een plamuurmes.

stap 3

Vloer reinigen

Nu is het tijd voor een grote schoonmaak. Maak een sopje van water en ontvettingsmiddel. Schrob de vloer goed schoon. Zorg er ook voor dat eventuele olie- en smeervlekken volledig verwijderd en extra schoongemaakt zijn. Hiermee verkrijg je straks een optimale hechting van de egalisatie. Laat de vloer daarna volledig drogen.

Gebruik een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel

Werk je liever met een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel? Dat kan. Bij de bouwmarkt vind je duurzame varianten, zoals St. Marc.

stap 4

Garagevloer voorbehandelen

Nadat de vloer volledig is gedroogd, dien je de ondergrond voor te behandelen met een vloerprimer. Het laatste stof wordt gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Het gebruik van een primer is essentieel om een mooi eindresultaat met optimale hechting te krijgen. Breng de vloerprimer aan met een zachte bezem of handveger. Doe dit conform de specificaties van de fabrikant.

stap 5

Egalisatiemortel aanbrengen

Maak de egalisatiemortel aan volgens de mengverhouding die op de verpakking staat. Dit doe je in een hoge specie/mengkuip. Doe eerst de afgemeten hoeveelheid water in de kuip en voeg daarna de droge mortel toe. Meng minimaal 2 minuten met een elektrische menger tot een homogeen, klontvrij mengsel ontstaat. Giet de egalisatiemortel gelijkmatig en in banen uit over de vloer. Verdeel direct na het gieten de aangemaakte egalisatiemortel en werk deze af met behulp van een troffel, vlakke of getande spaan of gebruik de Weber vloerspaan. Werk snel en breng de egalisatiemortel zoveel mogelijk in één arbeidsgang aan om eventuele aanzetten van verschillende mengsels te voorkomen.

24 uur drogen

Laat de vloer minimaal 24 uur drogen, voordat je er voorzichtig overheen probeert te lopen.

Pas op

Zorg ervoor dat je jezelf niet per ongeluk insluit tijdens de werkzaamheden. Begin daarom op het punt dat het meest ver van de deur ligt en eindig altijd bij de deur.

Test je vloer doormiddel van krassen

Is uw bestaande vloer beschadigd en zitten er grote oneffenheden in uw vloer? Kies dan voor een vezelversterkte egalisatie. Ideaal voor de renovatie van slechte ondergronden.

stap 6

Vloer verven

Nadat de vloer enkele dagen is gedroogd, kun je deze voorzien van een egaal kleurtintje, waardoor de vloer beschermd wordt. Verf de vloer met betonverf of een twee componenten slijtvaste vloercoating, zoals de weberfloor epoxy. Dit doe je met behulp van een roller. Afhankelijk van de keuze van uw verfsysteem dient u de specificaties van de leverancier op te volgen. Laat ook de verf minstens 24 uur drogen, voordat je de vloer gaat belopen. De verf dient daarna goed uit te harden voor het beste resultaat.

Je vloer een nieuwe look geven?

Een frisse kleur geeft je garagevloer een heel andere look! De bouwmarkt verkoopt vloercoating in twee grijstinten. Betonverf bijvoorbeeld ook in beige, klei of antraciet. Het is maar net welke kleur bij jou past.

stap 7

Even geduld

Het duurt ongeveer een week voordat de betonverf of vloercoating volledig is uitgehard. Voor die tijd kun je de vloer wel voorzichtig belopen en belasten met lichte spullen (bijvoorbeeld een fiets of een paar opbergdozen met tuinstoelkussens erin). De auto mag er de eerste week nog niet in. Even geduld, a.u.b.!

Dit stappenplan komt voor in