stappenplan

Plafond verven: Schilderen zonder strepen

Het egaal en streeploos schilderen van plafonds hoeft geen lastige klus te zijn. In dit stappenplan laat GAMMA je zien hoe je jouw plafond van gipsplaten schildert. Wij maken gebruik van ‘GAMMA 1x dekkend perfect streeploos’; een uitstekend dekkende en extra matte verf die langzaam droogt waarmee aanzetten en strepen worden voorkomen.

Je plafond liever laten schilderen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schilderen van je plafond? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Tip!

Denk aan je veiligheid. Gebruik een huishoudtrap die hoog genoeg is, met antislip treden en een stabeugel van minimaal 60 cm hoog. Trek schoenen aan met stroeve zolen

stap 1

Plaats maken en afdekken

Zorg dat je voldoende ruimte hebt om te werken, en dek meubels die je niet kunt verplaatsen af met afdekfolie. Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet gaat verschuiven. Zorg dat de lichtschakelaars uit staan en verwijder de plafondlampen.

Tip!

Let op je veiligheid en gebruik geen dun plastic-folie. Binnen de kortste keren raak je tijdens het lopen verstrikt in het voortdurend opbollende plastic en kun je gemakkelijk vallen.

stap 2

Plafond ontvetten

Ontvet het plafond met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Verwijder eventueel oude loszittende stuc met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

Het kan zijn dat de muur wit afgeeft en erg poederend is. In het verleden is er dan witkalk op de muur aangebracht. Verwijder in dat geval zoveel mogelijk kalk van de muur met vochtige doeken. Breng vervolgens een laag Voorstrijk-fixeermiddel aan. Ook wanneer je gips nog niet eerder is behandeld gebruik je voorstrijk.

stap 3

Scheuren en gaten dichten

Plamuur scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Brede scheuren kun je eerst afdekken met bouwscheurtape en daarna behandelen met een muurvuller.

Tip!

Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is. Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende muur. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.
Bekijk ook het stappenplan plamuren.

stap 4

Plafond in voorstrijk zetten

Omdat een gestuct plafond een zuigende werking heeft, moet deze eerst in de voorstrijk gezet worden. Dit is ook nodig wanneer je al fixerende voorstrijk hebt gebruikt, want die zet alleen de poederende ondergrond vast. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote oppervlakten een vachtroller.

Tip!

Bevochtig de vachtrollers met lauw water en ‘pluk’ vervolgens de loszittende pluisjes uit de roller. Dat scheelt bij het opbrengen van de voorstrijk en latexverf onnodige oneffenheden.

stap 5

Randen plafond schilderen

Wacht met schilderen tot de voorstrijk droog is. Begin met het schilderen van de randen van het plafond met een ronde kwast. Doop de kwast een paar keer in de latexverf en strijk hem elke keer af langs de rand van de emmer, tot de kwast wel verzadigd is maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen uit, maar wees niet te zuinig anders treden er verschillen op.

stap 6

Het rolwerk

Begin het rolwerk aan de kant van het raam dat grenst aan de lengterichting van de kamer. Schilder in de lengterichting en zoveel mogelijk met het licht mee.
Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting.
Eindig met de rolbeweging steeds in de lengterichting van het plafond.
Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte. Werk in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1m2.

Tip!

Voor een perfect streeploos resultaat dien je de verf altijd in 2 lagen aanbrengen.

stap 7

Schilderstape verwijderen

Verwijder na het schilderen direct de schilderstape. Als de tape blijft zitten tot de verf droog is, zal deze moeilijk te verwijderen zijn.

stap 8

Roller en kwast opbergen

Bewaar de roller en kwast in een gesloten plastic zak of rol ze in aluminiumfolie. Zo blijven ze dagen goed om weer gebruikt te worden.

Dit stappenplan komt voor in