stappenplan

Hoe kit ik kieren en naden dicht?

Kit heb je nodig bij de meest uiteenlopende klussen. Met kit sluit je namelijk kieren en naden af. Bij bewegende vlakken maak je hiermee een elastische verbinding, in de badkamer zorgt kit voor een waterdichte afsluiting.

Tip!

Wil je de kit overschilderen? Check dan van tevoren de verpakking om te ontdekken of de kit die je gaat gebruiken overschilderbaar is. Zo kun je acrylaatkit bijvoorbeeld overschilderen.

Tip!

Kit gemorst? Verwijder dit meteen met een natte doek. Pas wel op met siliconenkit: dit is bestand tegen alle oplosmiddelen.

Maak de ondergrond vet- en stofvrij en zorg ervoor dat dit goed droog is. Plak aan weerszijden van de voeg twee stroken schilderstape. Zo krijg je straks een strakke kitnaad. Houd tussen de stroken tape 6 mm tussenruimte aan.

Snijd met een scherp mes het topje van de kitkoker af. Bevestig vervolgens de kitspuit op de koker.

Snijd nu de spuitmond van de kitspuit schuin af, zodat de opening even groot is als de gewenste voegbreedte.

Plaats de koker in de kitspuit. Spuit in een gelijkmatige beweging een strookje kit tussen de stroken schilderstape. Spuit altijd voorzichtig van links naar rechts of van boven naar beneden. Druk de ontspanklem in op het moment dat je aan het einde van de voeg bent. Zo voorkom je dat er meer kit uit de kitspuit blijft komen. Is er kit terechtgekomen op je handen? Wrijf deze dan meteen schoon.

Maak je vinger nat met zeepwater en strijk de aangebrachte kit voorzichtig glad. Druk hierbij niet te hard op de kit, want dit moet afwaterend zijn (schuin aflopend, zodat overtollig water kan wegvloeien).

Tip!

Met een speciale kitspatel kun je gelijkmatiger druk uitoefenen. Dat geeft een strakkere naad.

Wacht tot zich op de kit een iets steviger oppervlaktehuidje gevormd heeft. Verwijder vervolgens voorzichtig de schildertape aan beide kanten van de voeg. Strijk de kitranden nogmaals zachtjes glad met een natte vinger.

Tip!

Wil je aansluitingen bij je bad of het aanrecht dichtkitten? Gebruik hier zelfklevende sanitairstrips. Hiermee maak je in een keer een waterdichte, strakke voeg.

Gebruikt bij dit advies

Lijmen & kitten
Lijmen & kitten

Benodigdheden

Materialen (3)
Gereedschappen (4)

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? - thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenkozijnen? stappenplan
Klusadvies - verf - Tips voor het verven van je keuken - thumbnail
Tips voor het schilderen van je keuken keuzehulp
Schuren: zo doe je dat
Schuren: zo doe je dat stappenplan