stappenplan

Tegels verven: zo doe je dat

Ga je binnenkort de badkamer, wc of keuken vernieuwen, maar heb je geen zin om de tegels te vervangen? Je kunt tegels ook verven. Hiervoor heeft GAMMA speciale tegelverf die tegen een stootje kan en die je makkelijk schoon kunt houden. Je kunt uit diverse soorten tegelverf kiezen. Tegelverf in een specifieke kleur laten mengen? Ook dat is mogelijk. Of het nu gaat om de tegels in de douche, de keuken of het toilet, met een likje verf geef je elke betegelde ruimte een frisse look.

Bepaal eerst welke tegelverf of tegellak je wilt gebruiken. In het GAMMA assortiment heb je keuze uit diverse soorten tegelverf. Bijvoorbeeld basistegelverf die je in een paar lagen kunt aanbrengen (deze is niet geschikt voor de doucheruimte), warmwaterbestendige tegellak voor toilet of douche (hiervoor moet je eerst een primer aanbrengen) of waterbestendige tegelverf (deze bestaat uit twee componenten die je eerst vijf minuten goed moet mengen en daarna vijftien minuten moeten laten staan).

Verf hecht het beste op een schoon en vetvrij oppervlak. Boen de tegels daarom eerst met warm water en ontvetter. Maak hierbij ook gebruik van schuurpapier. Zo maak je de tegels meteen ruwer, zodat de verf straks nog beter kan hechten. Droog de tegels goed af. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd is, maar dat het niet tocht. Een temperatuur rond de 20°C is ideaal. Vervang ook kapotte tegels voordat je gaat verven.

Dek de vloer van de badkamer, keuken of toilet af met afdekvlies. Afdekvlies is namelijk voorzien van een absorberende toplaag en bevat aan de onderkant antislipmateriaal. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape en bedek je meubels met afdekfolie. Gebruik voor het afplakken gele afplaktape. Hiermee kun je strakke lijnen maken op alle mogelijke ondergronden. Bovendien heeft deze tape een prima kleefkracht, een hoge uv-bestendigheid en laat deze tape geen lijmresten achter.

Roer de tegelverf goed door met een roerhoutje en giet de verf in een verfbakje. Verwijder losse kwastharen door je kwast over een grof stukje schuurpapier te strijken. Haal een stuk afplaktape over je roller om loszittende plukjes te verwijderen. Verf eerst de afgeplakte randen en voegen met een kwast. Gebruik je warmwaterbestendige tegellak? Breng dan eerst over alle te verven tegels een primer aan voor je met de lak aan de slag gaat.

Verf nu de rest van de tegels. Breng de tegelverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om ervoor te zorgen dat net aangebrachte verf niet naar beneden druipt en om stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol vervolgens na in lange banen. Zo krijg je geen strepen in het schilderwerk. Let op: vaak hebben tegels een tweede of derde verflaag nodig. Wacht minstens 24 uur voor je de volgende laag aanbrengt en schuur voor je begint de geverfde tegels nog eens licht op met het schuurpapier.

Tip!

Voor glad geschilderde tegels kun je het beste een roller van velours gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ‘zachte kern’ zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder dat er vervelende luchtbelletjes ontstaan.

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Laat je de tape te lang zitten? Dan is de kans groot dat de verflaag beschadigd raakt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.

Heb je je kwasten en verfrollers de volgende dag weer nodig voor een volgende laag? Wikkel de kwasten strak in aluminiumfolie of zet deze in een potje onder water. Zo houd je je kwasten enkele dagen goed. Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Als je je kwasten nog langer wilt bewaren, kun je deze schoonspoelen met wat terpentine in een glazen potje, waarna je de kwasten laat indrogen.

Tip!

Gooi na afloop van de klus verfrestanten niet zomaar in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij het KCA-depot in je gemeente. Dat geldt ook voor acrylverf. Deze verfsoort is immers slecht voor het milieu! Ingedroogde kwasten en verfrollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Gebruikt bij dit advies

Tegellak
Tegellak

Je tegels liever laten verven door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het verven van van je tegels? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Tegels laten verven

Meer klusadvies

Klusadvies - tegels - Hoe betegel ik een wand? - thumbnail
Zo kun je een wand betegelen stappenplan
Verfkleurwijzer: hoe kies ik de juiste kleur?
Verfkleurwijzer: hoe kies ik de juiste kleur? keuzehulp
Klusadvies - verf - Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen? - thumbnail
Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren? stappenplan