stappenplan

Hoe verf ik mijn tegels?

Ga je binnenkort de badkamer, wc of keuken vernieuwen, maar heb je geen zin om de tegels te vervangen? Je kunt tegels ook verven. Er is speciale tegelverf verkrijgbaar die goed reinigbaar is en tegen een stootje kan. Je kunt deze verf natuurlijk ook laten mengen in de gewenste kleur. Of het nu gaat om de tegels in de douche, de keuken of het toilet, met een likje tegellak geef je elke betegelde ruimte een frisse look! Wil je badkamertegels verven, dan heb je speciale badkamertegelverf nodig. Deze is specifiek geschikt voor natte ruimtes.

Bekijk de benodigdheden
stap 1

Schoonmaken

Verf hecht het beste op een schoon en vetvrij oppervlak. Boen de tegels daarom eerst met warm water en ontvetter. Maak hierbij ook gebruik van schuurpapier. Zo maak je de tegels meteen ruwer, zodat de verf straks nog beter kan hechten. Droog de tegels goed af. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd is, maar dat het niet tocht. Een temperatuur rond de 20°C is ideaal

Kapotte tegels vervangen

Vervang kapotte tegels voordat je gaat verven door nieuwe wandtegels. Een tegel met ongeveer dezelfde kleur werkt prima. Na het schilderen zie je het verschil toch niet meer! Werk het liefst bij daglicht, zodat je het hele oppervlak goed kunt controleren.

Afplaktape aanbrengen
stap 2

Afdekken

Dek de vloer van de badkamer, keuken of toilet af met stucloper. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape en bedek je meubels met afdekfolie.

Gele afplaktape

Gebruik gele afplaktape. Hiermee kun je strakke lijnen maken op alle mogelijke ondergronden. Bovendien heeft deze tape een prima kleefkracht, een hoge UV-bestendigheid en laat deze tape geen lijmresten achter.

stap 3

Randen verven

Roer de tegelverf goed door met een roerhoutje en giet de verf in een verfbakje. Verf eerst de afgeplakte randen en voegen met een kwast.

Losse kwastharen of plukjes verwijderen

Verwijder losse kwastharen door de kwast over een grof stukje schuurpapier te strijken. Haal een stuk afplaktape over de roller om loszittende plukjes te verwijderen.

stap 4

Groot oppervlak verven

Verf nu de rest van de tegels. Breng de tegelverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om ‘druipers’ (plekken waar je te veel verf hebt aangebracht en de verf in druppels naar beneden druipt) en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol vervolgens na in lange banen. Zo krijg je geen strepen in het schilderwerk.

Let op: vaak hebben tegels een tweede of derde laklaag nodig. Wacht minstens 24 uur voor je de volgende laag aanbrengt en schuur voor je begint de geverfde tegels nog eens licht op met het schuurpapier.

Velours roller

Voor glad geschilderde tegels kun je het beste een roller van velours gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ‘zachte kern’ zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder dat er vervelende luchtbelletjes ontstaan.

stap 5

Tape verwijderen

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Laat je de tape te lang zitten? Dan is de kans groot dat de verflaag beschadigd raakt bij het verwijderen, de tape scheurt en er lijmresten achterblijven door indroging.

Schildersbenodigdheden opbergen

Maak kwasten en rollers tussentijds niet schoon. Ook kwasten met acrylverf spoel je niet onder de kraan uit. Wikkel de kwasten in plaats daarvan strak in aluminiumfolie of zet deze in een potje onder water. Zo houd je je kwasten enkele dagen goed

Schildersbenodigdheden weggooien

Gooi na afloop van de klus verfrestanten niet zomaar in de vuilnisbak, maar lever het in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente. Dat geldt ook voor acrylverf. Deze verfsoort is immers slecht voor het milieu! Ingedroogde kwasten en rollers kun je gewoon kwijt bij het restafval.

Meer klusadvies

wand-betegelen-thumbnail
Zo betegel je een wand stappenplan
badkamer-stucen-thumbnail
Hoe stuc ik mijn badkamer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in