stappenplan

Zo betegel je een wand

Met tegels werk je de wanden in je keuken of badkamer prachtig af. Een muur tegel je met wandtegels, tegellijm, een lijmkam en een troffel. In de GAMMA bouwmarkt heb je de keuze uit een enorm aanbod van diverse wandtegels in verschillende kleuren en maten. Om een speels accent in je tegelwerk aan te brengen, kun je op verschillende plaatsen een afwijkende tegel plaatsen. Dit noem je ook wel strooitegels.

Tip!

Moet je in een tegel boren? Kras dan eerst een putje in het glazuur met een stalen spijker zodat de boor niet wegglijdt. Zet altijd het klopmechanisme uit.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Bij de bouwmarkt kun je ongebruikte materialen met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

stap 1

De ondergrond schoonmaken en vlak krijgen

Zorg dat de ondergrond geheel vlak en schoon is. Verwijder behang en loszittende verf en vul scheuren en gaten op met vulmiddel. Gebruik ook een voorstrijkmiddel, zeker bij een gipsplaten ondergrond. Laat dit 24 uur drogen.

Tip!

Met de juiste lijmsoort kun je de tegels zelfs direct op bestaande tegels lijmen. Dat scheelt een hoop hak- en breekwerk. Ontvet de bestaande tegels grondig. Schuur deze licht op, dat verbetert de hechting van de tegellijm. Neem de tegels na het schuren nogmaals af met een ontvetter.

lat muur
stap 2

Een lat op de muur bevestigen

Bevestig een lat met enkele stalen spijkers op de muur, op ongeveer één tegelhoogte vanaf de vloer. Sla de spijkers niet helemaal in de lat, zodat je deze later makkelijk kunt verwijderen. Zorg dat de lat waterpas loopt.

opmeten wand
stap 3

De breedte van de wand opmeten

Meet de breedte van de wand en zet in het midden een streepje. Trek een verticale lijn op het midden van de wand. Bevestig langs die lijn eventueel ook een lat op de muur. Neem dus niet de bestaande muren, vloer of plafond als richtlijn, want deze lopen vrijwel nooit recht. Tegel juist vanuit het midden van de wand naar de hoeken toe. Voor de hoeken kun je de tegels dan op maat snijden.

tegellijm
stap 4

De tegellijm aanbrengen

Schep tegellijm met een kleine troffel op de lijmkam. Druk de lijmkam stevig tegen de muur en trek deze in horizontale richting over de muur, zodat er banen lijm achterblijven. Breng nooit meer lijm aan dan je binnen twintig minuten kunt betegelen. De lijm droogt namelijk erg snel.

tegels plaatsen
stap 5

De eerste tegel plaatsen

Duw de eerste tegel strak in de hoek van de twee latten. Druk deze stevig aan. Neem steeds een tegel uit een ander doosje. Zo vallen eventuele kleine kleurverschillen minder op.

wand betegelen keuken
stap 6

De wand betegelen

Druk op de hoeken een voegkruisje in de lijm. Breng de volgende tegel aan en duw deze strak tegen de voegkruisjes aan. Breng dan de volgende tegel aan. Verwijder overtollige lijmresten direct met een vochtige spons. Heb je de tegels langs de latten geplaatst? Verwijder de latten en betegel de rest van de muur op dezelfde manier.

 tegels recht
stap 7

Controleren of de tegels recht liggen

Controleer regelmatig of de tegels op het oog recht lopen en allemaal recht boven elkaar zitten. Zolang de lijm nog niet droog is, kun je de tegels eventueel nog iets verschuiven. Controleer met een lange lat of de tegels aan de voorkant allemaal netjes lijnen. Voorzie tegels die iets te diep liggen van wat meer tegellijm. Steken sommige voegkruisjes boven de tegel uit? Duw deze dan dieper in de lijm. Anders blijven de kruisjes na het voegen zichtbaar.

tegels breken
stap 8

De tegels breken en passend maken

Kort de tegels in de lengte of breedte in met behulp van een tegelsnijder. Teken de afmeting op de tegel af met een (niet watervaste) viltstift. Zorg ervoor dat de afgesneden kant in de hoek komt. Let er dus op dat je de tegel op de juiste manier aftekent. Houd hierbij rekening met de voegbreedte. Leg de tegel in de tegelsnijder. Duw het mesje enkele malen over de tegel, tot er een krasje in het glazuur ontstaat. Breek de tegel langs deze lijn door.

Tip!

Omdat je niet elke dag een wand betegelt, is het aanschaffen van een goede tegelsnijder misschien wat prijzig. Het is ook mogelijk om deze te huren bij de GAMMA bouwmarkt.

bijwerken tegels
stap 9

De gebroken of gesneden tegels bijwerken

Breek kleine hoekjes en randjes voorzichtig af met behulp van een tegelkniptang. Vijl de randen, als je dit mooier vindt, bij met een vijl.

tegelzaag
stap 10

Tegels met nauwkeurige vormen

Gebruik voor het maken van nauwkeurige vormen in je tegels een tegelzaag.

profielaftaster
stap 11

Lastige vormen aftekenen

Gebruik voor het aftekenen van lastige vormen – bijvoorbeeld de ronding van een wastafel – een profielaftaster. Druk de mal tegen het voorwerp aan en zorg dat de pennen de vorm zoveel mogelijk volgen. Teken de vorm vervolgens af op de tegel.

leidingdoorvoer tegels
stap 12

Een leidingdoorvoer aftekenen

Teken voor een leidingdoorvoer de plaats van de leiding op de tegel af. Snijd de tegel door ter hoogte van het midden van het afgetekende gat. Zaag het gat in beide tegelhelften uit met een tegelzaag. Lijm beide helften om de leiding heen op de muur. Maak een leidingdoorvoer altijd iets ruimer, zodat de leiding kan uitzetten.

stap 13

Bepalen welk voegmiddel je gaat gebruiken

Als de lijm na 24 uur volledig is uitgehard, kun je de tegels voegen. Bepaal eerst welk voegmiddel je het liefst gebruikt. Je kunt kiezen uit kant-en-klaar voegmiddel of voegmiddel in poedervorm. Dit moet je aanmaken met water (zie hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking).

voegen wandtegels
stap 14

Wandtegels voegen

Veeg het voegmiddel met een rubberen spaan over de muur, in een diagonale beweging. Druk het stevig in de voegen. Werk in een hoog tempo, want voegmiddel hardt snel uit. En de voegkruisjes? Die kun je gewoon laten zitten, want die worden door het voegmiddel netjes afgedekt.

schoonmaken tegels wand
stap 15

De wandtegels schoonmaken

Verwijder restanten voegmiddel op de tegels voorzichtig met een natte spons. Let er wel op dat je het voegmiddel niet weer uit de voegen veegt. Laat het voegmiddel opdrogen en wrijf daarna de waas weg die op de tegels is achtergebleven.

buitenhoeken wand tegels
stap 16

De buitenhoeken afwerken

Bij buitenhoeken maakt het verschil of de glazuurlaag van de tegels wel of niet aan de zijkant doorloopt. Zijn de zijkanten van de tegels niet geglazuurd? Breng dan een tegelprofiel aan en leg de tegels daartegenaan. Is de zijkant wel geglazuurd? Dan kun je de tegels door laten lopen tot aan de rand (zoals op de afbeelding).

Gebruikt bij dit advies

Wandtegels
Wandtegels

Meer klusadvies

hoe-tegels-snijden-Thumbnail
Zo snijd je tegels stappenplan
vloer-tegelen-Thumbnail
Hoe betegel je een vloer? stappenplan
ondervloer leggen -thumbnail
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in