stappenplan

Zo snijd je tegels

Ga je een vloer of wand betegelen? Dan zal je altijd tegels op maat moeten maken. Ook zijn er leidingen, schakelaars en stopcontacten waar je omheen moet tegelen. Tegels kun je met verschillende gereedschappen snijden. Soms komt er bijvoorbeeld zwaar gereedschap aan te pas, zoals een tegelzaag. Bij een kwetsbaardere tegelsoort moet je weer heel voorzichtig en fijntjes te werk gaan en kun je beter een tegelsnijder gebruiken. Welke gereedschappen je nog meer kunt gebruiken en hoe je tegels snijdt, lees je in dit GAMMA stappenplan.

tegels opmeten
stap 1

De tegelbreedte opmeten

Meet eerst met een rolmaat de maat van het te betegelen stuk wand of vloer op. Trek hier de voegbreedte vanaf.

tegel aftekenen
stap 2

De afmeting aftekenen op de tegel

Teken de afmeting op de tegel af met een viltstift en een winkelhaak. Doe dat op zo’n manier dat de afgesneden kant van de tegel in de hoek komt.

tegelsnijder
stap 3

De tegelsnijder gebruiken

Met een tegelsnijder kras je met het snijwieltje door de glazuurlaag van een tegel. Achter het wieltje zit een breekvoetje. Als het wieltje van de tegel is, kun je de tegel breken met het breekvoetje. Dit doe je door de hendel naar beneden te duwen. Ook kun je een schroevendraaier of potlood onder de snijlijn leggen. Zo kun je de tegel breken door de hendel van de tegelsnijder aan weerszijden naar beneden te duwen.

breekvlak tegel
stap 4

Oneffenheden verwijderen op het breukvlak

Verwijder oneffenheden op het breukvlak voorzichtig met behulp van een tegelkniptang of een vijl.

profielaftaster gamma
stap 5

Lastige vormen aftekenen op een tegel

Gebruik voor het aftekenen van lastige vormen, zoals een wastafelrand of een leiding, een profielaftaster. Druk de profielaftaster tegen het obstakel aan. Zo vormen de pennen zich naar de vorm van bijvoorbeeld de leiding. Teken deze vorm vervolgens af op de tegel.

breken zagen tegels
stap 6

Tegels breken of zagen

Kras het glazuur in met behulp van een glassnijder. Breek de afgetekende vorm voorzichtig af met een tegelkniptang. Werk het breukvlak, als dit nodig is, bij met een vijl. Ook kun je vormen uitzagen met een beugelzaag, voorzien van een zaagblad voor keramiek. Of gebruik een decoupeerzaag waar je een zaagje voor keramiek in hebt geplaatst.

ronde gaten tegels
stap 7

Ronde gaten maken in een tegel

Voor het maken van ronde gaten, bijvoorbeeld bij een leidingdoorvoer, teken je het gat op de tegel af. Boor met een glasboor (8 mm) een gat binnen deze cirkel. Zaag het gat uit met behulp van een beugelzaag met grit zaagblad en verwijder de achtergebleven randjes met een speciaal hiervoor bedoelde gatentang of een ronde vijl. Wist je dat er ook diverse maten tegelgatenzagen verkrijgbaar zijn? Hiermee kun je het gat direct op maat boren (zie stap 9).

leidingdoorvoer tegel
stap 8

Een ronde vorm uit twee tegelstukken maken

Je kunt een leidingdoorvoer ook uit twee stukken tegel maken. Snijd de tegel door ter hoogte van het midden van het afgetekende gat. Zaag in beide tegelhelften een halve cirkel uit. Dit doe je met behulp van een beugelzaag. Vijl de snijvlakken bij en lijm beide helften om de leiding heen op de muur. Je kunt natuurlijk ook eerst het gat boren en daarna de tegel snijden.

gat stopcontact tegel
stap 9

Gaten maken voor een stopcontact

Gaten voor stopcontacten maak je met behulp van een tegelgatenzaag. Plaats het boortje in het hart van de cirkel en oefen lichte druk uit. Zo zorg je ervoor dat de boor langzaam door de tegel heen gaat. Nu de gatenzaag gefixeerd is (vastzit), kun je een perfect rond gat in de tegel uitzagen.

stap 10

Vloertegels snijden

Vloertegels tot 20 x 20 cm en dunner dan 10 mm kun je snijden met een tegelsnijder. Heb je grotere en dikkere tegels uitgezocht? Hier heb je een tegelzaag voor nodig. Hoekjes en vormen kun je bij deze tegelsoort zagen met behulp van een haakse slijper met diamantschijf. Deze kun je huren bij de bouwmarkt. Laat je over het gebruik goed informeren in de bouwmarkt, zodat je straks veilig en precies te werk kunt gaan.

Gebruikt bij dit advies

Messen & scharen
Messen & scharen

Meer klusadvies

vloer-tegelen-Thumbnail
Hoe betegel je een vloer? stappenplan
wand-betegelen-thumbnail
Zo betegel je een wand stappenplan
ondervloer leggen -thumbnail
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
wastafel-plaatsen-Thumbnail
Hoe plaats ik een wastafel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in