stappenplan

Hoe betegel je een vloer?

Tegels zijn de beste manier om een keuken- of badkamervloer mooi af te werken. Wist je namelijk dat tegels maximale bescherming bieden tegen vocht? Een vloer betegelen doe je met tegellijm en een lijmkam. Speelse accenten ontstaan als je op verschillende plaatsen een afwijkende tegel aanbrengt (ook wel 'strooitegels' genoemd). Bij de GAMMA bouwmarkt vind je een enorm tegelassortiment, met tegels in alle kleuren en maten.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Bij de bouwmarkt kun je ongebruikte materialen met de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

Tip!

Met behulp van egaline kun je oneffenheden in de vloer tot wel 50 mm wegwerken. Ga uit van een gemiddeld verbruik van ongeveer 1,7 kg/m² bij een laagdikte van 1 mm.

vloer opmeten
stap 1

De vloer opmeten

Meet de lengte en breedte van de vloer op en bereken hoeveel tegels je kwijt kunt. Houd ook rekening met het feit dat er straks natuurlijk voegen tussen de tegels komen en rondom langs de muur. Zorg ervoor dat de stukken die op maat gesneden moeten worden (de maatstukken) aan beide kanten van de vloer even groot zijn.

spandraden
stap 2

De spandraden bevestigen

Bevestig twee spandraden aan stalen spijkers die je in de vloer slaat. De afstand van deze draden tot de muur is even groot als de breedte van het maatstuk (inclusief de breedte van de voeg).

Tip!

In oudere huizen staan de muren niet altijd 100% haaks op elkaar. Zorg er in dat geval voor dat de spandraden haaks op de deur staan. Dan loopt toch de 'zichtlijn' van de vloer voor je gevoel netjes recht.

tegellijm
stap 3

De tegellijm aanbrengen

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur. Breng op dat deel van de vloer tegellijm aan, met behulp van een troffel. Breng nooit meer lijm aan dan je binnen twintig minuten kunt betegelen. Verdeel de lijm gelijkmatig. Dit kun je het beste doen met een lijmkam die je stevig tegen de vloer drukt.

tegels leggen
stap 4

De eerste tegel leggen

Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Druk deze stevig in de lijm. Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar heen. Zo vallen eventuele kleine kleurverschillen later minder op.

vloer betegelen badkamer
stap 5

Vloer betegelen

Druk op de hoekpunten van de tegel een voegkruisje diep in de lijm. Plaats de volgende tegel strak tegen de voegkruisjes aan. Breng dan de volgende tegel aan. Zo ga je door, net zolang tot je een hele rij tegels hebt gelegd. Veeg overtollige lijmresten direct weg met een vochtige spons.

stap 6

Controleren of de tegels recht liggen

Controleer regelmatig of de tegels 'op het oog' recht lopen en of deze allemaal precies tegenover elkaar gelegd zijn. Zolang de lijm nog niet droog is, kun je de tegels nog wat verschuiven. Controleer met een lange lat of de tegels aan de voorkant netjes lijnen. Zijn er tegels die iets te diep liggen? Deze kun je ophogen door wat meer tegellijm op de vloer aan te brengen.

tegels breken
stap 7

De tegels breken en passend maken

Maak de tegels voor de randen van de vloer op maat met behulp van een tegelsnijder. Teken de maat op de tegel af met een (niet watervaste) viltstift. Teken de snijlijn op de tegel zo af dat het breukvlak later in de hoek komt. Houd hierbij rekening met de voegbreedte. Leg de tegel in de tegelsnijder en duw het mesje enkele malen over de tegel heen tot er een kras in het glazuur ontstaat. Breek de tegel langs deze lijn door.

Tip!

Een vloer betegelen doe je natuurlijk niet elke dag. Een goede tegelsnijder hier speciaal voor aanschaffen is erg kostbaar. Gelukkig kun je deze ook huren bij de GAMMA bouwmarkt.

stap 8

De gebroken of gesneden tegels bijwerken

Werk eventuele kleine hoekjes en randjes voorzichtig bij met behulp van een tegelkniptang en vijl de randen, als dit nodig is, glad met een vijl. Gebruik een tegelzaag voor het maken van gebogen uitsparingen.

lastige vormen profielaftaster
stap 9

Lastige vormen aftekenen

Heb je te maken met lastige vormen, zoals een waterleiding of wastafelafvoer? Gebruik een profielaftaster om het aftekenen van deze vormen makkelijker te maken. Druk de aftaster tegen het af te tekenen object aan. De pennetjes zullen de vorm van het object precies aannemen. Teken deze vorm vervolgens af op de tegel.

stap 10

Bepalen welk voegmiddel je gebruikt

Na 24 uur is de lijm uitgehard en kun je de tegels voegen. Bepaal vervolgens welk voegmiddel je gaat gebruiken: je kunt voor kant-en-klaar voegmiddel gaan of zelf poedervormig voegmiddel aanmaken met water (check hiervoor de gebruiksaanwijzing).

voegen tegels
stap 11

De tegels voegen

Breng het voegmiddel aan door het met een rubberen spaan over de tegels te wrijven. Druk het voegmiddel goed in de voegen. Werk snel door, want voegmiddel wordt snel hard. Je kunt de voegkruisjes gewoon laten zitten, deze worden door het voegmiddel afgedekt.

vloertegels schoonmaken
stap 12

De vloertegels schoon en droog maken

Verwijder eventueel gemorst voegmiddel op de tegels voorzichtig met een vochtige spons. Let er goed op dat je het voegmiddel niet uit de voegen veegt. Wacht vervolgens tot het voegmiddel uitgehard is en wrijf dan pas de waas weg die op de tegels is achtergebleven. Veeg de tegels tot slot na met een droge doek. Je betegelde vloer is klaar!

Gebruikt bij dit advies

Vloertegels
Vloertegels

Meer klusadvies

hoe-tegels-snijden-Thumbnail
Zo snijd je tegels stappenplan
wand-betegelen-thumbnail
Zo betegel je een wand stappenplan
ondervloer leggen -thumbnail
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
wastafel-plaatsen-Thumbnail
Hoe plaats ik een wastafel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in