stappenplan

Hoe plaats ik een wastafel?

Een nieuwe wastafel geeft je badkamer een frisse look. Met precies meetwerk en een goede steenboor is je wastafel plaatsen zo gepiept. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een wastafel eenvoudig zelf monteert.

Tip!

Is het plaatsen van je nieuwe wastafel een onderdeel is van een badkamerrenovatie? Dan komt daar vast een hoop afval bij kijken. Maak daarom gebruik van de GAMMA containerservice en huur een ijzersterke opvouwbare afvalzak waar 1 tot wel 3 m3 puin in kan. Is de zak vol? Bel ons en we komen hem ophalen. Het ophalen van de volle zak is bij de huurprijs inbegrepen.

stap 1

De oude wastafel verwijderen

Sluit als eerste de waterleiding af. Draai vervolgens de knelfittingen van de kraan los of zaag de leidingen door. Draai ook de sifon los en schroef de ophangbouten los. Til nu de wastafel van de muur.

wastafel op maat
stap 2

De juiste plek voor je nieuwe wastafel bepalen

Bepaal de juiste plek voor de wastafel. Houd voor de wastafel minimaal 60 cm en aan beide kanten minimaal 15 cm ruimte vrij. De optimale hoogte van een wastafel voor de gemiddelde volwassene is 80 tot 90 cm. Meet vervolgens de afstand tussen de ophanggaten van de wastafel. Teken het midden van de wastafel op de muur af. Trek aan weerszijden daarvan een horizontale lijn met behulp van een waterpas. Teken ook de ophanggaten op de muur af.

gaten boren in tegels
stap 3

Gaten boren en pluggen aanbrengen

Boor gaten van 10 mm in de muur op de plek waar je net de ophanggaten hebt afgetekend. Breng pluggen aan in de geboorde gaten.

schroefbouten gamma
stap 4

De schroefbouten in de pluggen draaien

Draai het schroefgedeelte van de schroefbouten in de pluggen. Dit doe je met behulp van een steeksleutel.

wastafel ophangen
stap 5

De wastafel over de bouten schuiven

Schuif de wastafel over de bouten heen. Schuif over beide bouten een kunststof sluitring. Zet de wastafel met de moeren vast aan de muur. Probeer niets te forceren en onthoud: vast is vast!

kraan monteren
stap 6

De kraan vastzetten

Steek de kraan door de wastafel en zet deze met de bijgeleverde moer vast. Ook hier geldt: niets forceren, de moer vastdraaien is voldoende.

Tip!

Lijkt het alsof jouw wastafel geen kraandoorvoer heeft? Deze wordt waarschijnlijk afgedekt met een dun laagje porselein aan de onderkant. Tik het gat voorzichtig open met een klein hamertje vanaf de bovenkant van de wastafel.

wastafelkraan aansluiten
stap 7

De aansluitleidingen uit elkaar buigen

Buig de aansluitleidingen van de kraan voorzichtig uit elkaar. Let op: er mag geen knik in de leidingen ontstaan. Sluit de kraan op de aanvoerleidingen aan met behulp van flexibele aansluitslangen.

Tip!

Markeer de warmwaterleiding van tevoren met een stukje tape, zodat je deze niet aan de verkeerde kant van de kraan aansluit. De warmwaterleiding hoort aan de linkerkant te zitten.

afvoer maken
stap 8

De afvoerpijp op maat maken

Maak de afvoerpijp op maat. Bevestig de sifon aan de afvoer en schroef deze via het afvoerputje aan de wastafel vast.

wastafel kitten
stap 9

De aansluitingen dichtkitten

Maak de aansluiting tussen de wastafel en de tegels dicht met sanitairkit. Neem de wastafel pas in gebruik als de kit volledig is uitgehard. Dit is na ongeveer 24 uur.

Gebruikt bij dit advies

Wastafels
Wastafels

Benodigdheden

Materialen (10)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik lengte en breedte? - Thumbnail
Hoe meet ik lengte en breedte? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe leg ik een afvoer aan? - thumbnail
Hoe leg ik een afvoer aan? stappenplan
8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Klusadvies - Badkamer - Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? - thumbnail
Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? stappenplan
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel?
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
lekkende-kraan-repareren-Thumbnail
Hoe repareer ik een lekkende kraan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in