stappenplan

Hoe leg ik een afvoer aan?

De afvoeren van je huis komen uit op de riolering. Omdat je geen verstopping of onfrisse luchtjes in huis wilt, moet de afvoer nauwkeurig aangelegd worden. Verschillende typen afvoeren hebben elk hun eigen diameter. Meestal bestaan ze uit PVC onderdelen die aan elkaar gelijmd worden.

Er bestaan ook uitvoeringen die voorzien zijn van rubberen afdichtingsringen. Die klem je in elkaar vast. PVC is geen milieuvriendelijk materiaal. Gelukkig zijn het milieuvriendelijke alternatieven steeds beter verkrijgbaar: polybuteen (PB), polypropeen (PP) of polypropeen co-polymeer (PPC).

Tip!

Afvoerbuizen die in het zicht lopen, kun je schilderen. Zet ze daarvoor eerst in de kunststofprimer.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 1

Voorbereiding

Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben: toilet; 110mm, hemelwaterafvoer; 70mm, alle overige toepassingen; 40mm. Bedenk dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden. Anders ontstaat er een vacuüm als het water wegloopt, waardoor ook de stankafsluiters van de sifons leeg getrokken worden. Dat levert onfrisse luchtjes op.

Tip!

Voor wastafels wordt ook wel 32mm buis gebruikt,
maar dit is af te raden. Heeft de uitloop van de sifon
toch deze diameter, gebruik dan een verloopstuk
om hem aan te sluiten op een 40mm buis.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 2

Sifon monteren

Monteer de sifon.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 3

Afvoerbuis op maat

Meet de benodigde stukken afvoerbuis op, klik voor informatie op meten van lengte en breedte. Zaag ze op maat met een ijzerzaag, zie hiervoor zagen. Let op dat de horizontale delen van de afvoer voldoende aflopen: 1 cm per meter ('afschot'). Controleer dit met de waterpas, klik op meten van loodrecht en waterpas.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 4

Buis doorzagen

Een 110 mm buis kun je beter met een handzaag doorzagen. Een rechte lijn tekenen op een ronde buis is lastig. Als je er een schilderstape om de pijp draait, heb je altijd een rechte lijn.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 5

Lengtes verbinden

Verbind twee lengtes pijp met een mof, bocht, T- of Y-stuk. Houd er rekening mee dat de pijp daar nog 2cm in valt. Schuif alle onderdelen in elkaar en controleer of ze goed passen.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 6

Markeringen zetten

Zet met een watervaste stift markeringen op de onderdelen die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Dan weet je zeker dat je ze op de juiste manier in elkaar zet, bij het lijmen.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 7

Uiteinden afwerken

Schuur de uiteinden van de buis en de binnenkanten van moffen en bochten. Smeer ze in met hard PVC lijm en schuif ze in elkaar. Houd de gelijmde delen enkele seconden geheel stil.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 8

Sifon vastschroeven

Schuif de bevestigingsmoer van de sifon over de afvoer. Schroef de sifon aan de wastafel vast.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 9

Rioolbuismof bevestigen

Schuif bij een toilet eerst een rioolbuismof over de PVC afvoerpijp. Laat de toiletpot daar overheen zakken. Deze mof zorgt voor extra stankafsluiting, naast het ‘waterslot’ van de toiletpot.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 10

Sanitairkit aanbrengen

Ook de sanitairkit op de onderrand van de toiletpot voorkomt het vrijkomen van luchtjes.

Tip!

Smeer de rioolbuismof in met een beetje vet, dan schuift de toiletpot er gemakkelijker overheen.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 11

PVC zwanenhals lijmen

Lijm een PVC zwanenhals in de afvoerpijp voor de wasmachine. Deze werkt als ‘waterslot’ en houdt rioollucht tegen.

Hoe leg ik een afvoer aan?
stap 12

Afvoerbuizen vastzetten

Zet de afvoerbuizen met behulp van beugels aan de muur vast. De horizontaal lopende stukken mogen niet doorbuigen. Plaats daarom bij een 40mm pijp om de 80cm een beugel, en bij een 110mm buis om de 1.25 meter.

Tip!

Controleer of het water goed wegloopt. Is dit niet het geval, of hoor je luid geborrel in andere afvoerputjes, controleer dan of het afvoersysteem van je huis wel ontlucht is. Voor het opheffen van verstoppingen, zie afvoer ontstoppen.

Tip!

Ontstoppen van het toilet
Wanneer je toilet overstroomt, zit er meestal een verstopping in de knik van de rioleringsbuis, onder het huis. Je kunt zelf proberen om met behulp van een ontstopper druk op het wateroppervlak uit te oefenen. Een tweede optie is het inschakelen van een professioneel ontstoppingsbedrijf. Indien je de bestektekeningen met daarop aangegeven de ontstoppingsstukken bij de hand houdt, kunnen zij snel en eenvoudig het euvel verhelpen.

Benodigdheden

Materialen (8)
  • Afvoerbuis
  • Koppelingen (zwanenhals, Ystuk, verloopstuk, Tstuk, mof, bocht 90° of bocht 45°)
  • Bevestigingsbeugels
  • PVC lijm
  • Schuurpapier/staalwol
  • Schroeven
  • Pluggen
  • Sifon
Gereedschappen (5)
Dit stappenplan komt voor in