stappenplan

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?

Een waterpas en loodrechte basis is het begin van een succesvolle klus. Dit meetwerk vraagt om de nodige concentratie en zorgvuldigheid. Maar uiteindelijk is dat alleen maar gunstig voor de verdere uitvoering van je klus. Kortom: hoe preciezer je meetwerk, hoe beter het klusresultaat.

Tip!

Een huis hoort perfect opgeleverd te worden: alle muren loodrecht en haaks op elkaar en de vloeren en plafonds volledig waterpas. Maar dit is lang niet altijd het geval. Zeker bij oudere huizen. Ga dan niet volledig uit van waterpas. Scheve lijnen accentueer je hiermee namelijk alleen maar meer. Probeer bij een oud huis een middenweg te vinden tussen ‘zo goed mogelijk waterpas’ en ‘optisch het meest acceptabel’.

Libellen waterpas

waterpas vloeistof
stap 1

De libellen waterpas horizontaal stellen

Met een libellen waterpas controleer je of een lijn perfect horizontaal loopt of loodrecht staat. Plaats de waterpas op het te meten object. Zorg ervoor dat er zich geen vuiligheid of oneffenheid tussen de waterpas en het object bevindt. Stel de waterpas nu op zo’n manier dat de luchtbel in de centrale 'libel' midden tussen de lijntjes staat.

libel waterpas
stap 2

De libellen waterpas verticaal stellen

Houd de waterpas tegen de muur. Controleer ook hier of er zich geen vuiligheid of oneffenheid bevindt tussen de waterpas en de muur. Stel de waterpas zodanig dat de luchtbel in de bovenste ‘libel’ midden tussen de aangegeven lijntjes staat.

Tip!

Hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger je meet. Wil je een lange lijn aftekenen? Leg dan een lange (rechte!) lat op de waterpas en teken daarlangs af.

Slangwaterpas

slangwaterpas werking
stap 3

Een slangwaterpas gebruiken

Met een slangwaterpas kun je een horizontale lijn op exact dezelfde hoogte naar een afgelegen plek overbrengen. Let op: je gebruikt een slangwaterpas met z’n tweeën! Sluit aan beide uiteinden van de slang een peilbuis aan. Vul het geheel met water en houd de peilbuizen dicht met je duimen. Houd jouw peilbuis op de gewenste hoogte. Zorg ervoor dat de andere persoon zich naar de ander kant van de ruimte begeeft. Hij of zij zoekt de juiste hoogte tot het water in zijn peilbuis op hetzelfde niveau staat als bij jou.

Tip!

Met een slangenwaterpas kun je ook de hoek om gaan.

Laserwaterpas

laserwaterpas gamma
stap 4

Een laserwaterpas gebruiken

Een laserwaterpas is bedoeld om een lijn op exact dezelfde hoogte over te brengen naar een tegenovergelegen wand. Houd de laserwaterpas op de juiste hoogte tegen de wand. Zet de waterpas aan. Teken vervolgens de plek af waar het lichtpuntje van de laser op de tegenoverliggende muur verschijnt.

Let op!

Kijk nooit in de laserbundel. Dit kan oogletsel veroorzaken.

Schietlood

schietlood gebruiken
stap 5

Loodrecht meten met schietlood

Met schietlood zet je een loodrechte, verticale lijn uit op een muur. Rol het schietlood uit. Houd het touwtje bovenaan vast op de afgetekende plek. Laat het loodje zakken, tot net boven de grond. Wacht tot het loodje stil hangt en teken het punt af.

Slaglijn

hoe werkt een slaglijnmolen
stap 6

Meten met een slaglijnmolen

Een slaglijn is een touwtje dat is voorzien van krijtpoeder, dat je kunt gebruiken voor het aftekenen van een lange, rechte lijn (2 tot 5 meter). Teken de punten af die je wilt verbinden. Haak het uiteinde van de slaglijn vast aan de rand van de plaat (haakje). Rol de molen af. Druk de draad met je duim stevig op het uiteinde van de plaat. Span het touw zo strak mogelijk.

slaglijn gebruiken
stap 7

Het touwtje trekken en loslaten

Trek met duim en wijsvinger het touw iets omhoog en laat het weer los. Zo zorg je ervoor dat het touwtje een krijtafdruk achterlaat.

Metselkoord

metselkoord spannen
stap 8

Een metselkoord spannen

Met een metselkoord 'teken' je een waterpaslijn in een ruimte. Zoals de naam al zegt, wordt dit meetinstrument gebruikt voor metselwerk. Plaats aan het begin- en eindpunt een staand profiel (loodrecht). Teken aan beide kanten de hoogte van de verschillende metsellagen af. Span het metseltouw strak tussen deze punten. Meet met de waterpas na of het horizontaal loopt. Bouw de eerste laag. Verplaats het metseltouwtje nu naar de hoogte van de tweede laag en werkt zo verder.

metselkoord vastzetten
stap 9

Een metselkoord vastzetten

Voorzie het touwtje aan één uiteinde van een haak en haak het daarmee om het ene profiel vast. Knoop het aan het andere profiel vast met behulp van een slipsteek.

Tip!

In plaats van een haakje kun je ook een kromme spijker gebruiken.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus? keuzehulp
hoek meten -thumbnail Copy 34
Hoe meet ik hoeken? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik lengte en breedte? - Thumbnail
Hoe meet ik lengte en breedte? stappenplan
hoek meten -thumbnail Copy 34
Hoe meet ik omtrek, oppervlakte en inhoud? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in