stappenplan

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?

Bij veel klussen is het van groot belang dat het uitgangspunt goed is: loodrecht en waterpas. Dit meetwerk brengt extra voorbereidingstijd met zich mee. Die tijd win je echter dubbel en dwars terug tijdens de verdere uitvoering van de klus.

Tip!

Een waterpas en loodrechte basis is het begin van een succesvolle klus. In principe hoort een huis perfect opgeleverd te worden: alle muren loodrecht en haaks op elkaar, de vloeren en plafonds volledig waterpas, enzovoort. Dit is echter zelden het geval. Zeker bij oudere huizen is vrijwel geen lijn meer recht. Dan is het vaak juist niet raadzaam om geheel uit te gaan van de waterpas, omdat je daardoor de scheve lijnen alleen maar verder zou accentueren. Een oud huis vraagt om een middenweg vinden tussen zo goed mogelijk waterpas en optisch het meest acceptabel.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 1

Libellen waterpas

Hiermee controleer je of een lijn perfect horizontaal loopt of loodrecht staat. Horizontaal waterpas stellen: Hou de waterpas tegen de muur of op de lat (enz.) die je wilt stellen. Stel hem zodanig dat de luchtbel in de centrale 'libel' midden tussen de lijntjes staat.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 2

Verticaal waterpas stellen

Hou de waterpas tegen de muur of op de lat (enz.) die je wilt stellen. Stel hem zodanig dat de luchtbel in de boven-libel midden tussen de aangegeven lijntjes staat.

Tip!

Hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger je meet. Wil je een lange lijn aftekenen, leg dan een lange (rechte!) lat op de waterpas en teken daarlangs af.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 3

Slangen waterpas

Hiermee kun je een horizontale lijn op exact dezelfde hoogte naar een afgelegen plek overbrengen. Sluit aan beide uiteinden van een slang een peilbuis aan. Vul het geheel met water en houdt de peilbuizen dicht met de duimen. Persoon 1 houdt zijn peilbuis op de gewenste hoogte. Persoon 2 begeeft zich naar de ander kant van de ruimte. Hij zoekt de juiste hoogte tot het water in zijn pijlbuis op hetzelfde niveau staat als bij persoon 1.

Tip!

Met een slangenwaterpas kun je ook gerust de hoek om gaan.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 4

Laserwaterpas

Bedoeld om een lijn op exact dezelfde hoogte over te brengen naar een tegenovergelegen wand. Houd de waterpas op de juiste hoogte tegen de wand. Schakel hem aan. Teken de plek af waar het lichtpuntje van de laser op de tegenoverliggende muur verschijnt.

Tip!

Kijk nooit in de laser bundel. Dat kan oogletsel veroorzaken.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 5

Schietlood

Hiermee zet je een loodrechte een verticale lijn uit op een muur. Rol het schietlood uit. Hou het touwtje bovenaan vast op de afgetekende plek. Laat het loodje zakken, tot net boven de grond. Wacht tot het loodje stil hangt en teken het punt af.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 6

Slaglijn

Een touwtje, voorzien van krijtpoeder. Voor het aftekenen van een lange rechte lijn (2-5m). Teken de punten af die je wilt verbinden. Haak het uiteinde van de slaglijn vast aan de rand van de plaat (haakje). Rol de molen af. Druk de draad met je duim stevig op het uiteinde van de plaat. Span het touw zo strak mogelijk.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 7

Touw testen

Trek met duim en wijsvinger het touw iets omhoog en laat het weer los. Als het touw terug veert, laat het krijt een afdruk achter.

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 8

Metseltouw

Hiermee 'teken' je een waterpaslijn door de ruimte. Plaats aan begin- en eindpunt een staand profiel (loodrecht). Teken aan beide zijden de hoogte van de lagen af. Span het metseltouw strak tussen deze punten. Meet met de waterpas na of het horizontaal loopt. Bouw de eerste laag. Verplaats het metseltouwtje naar de hoogte van de 2e laag (enz.)

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?
stap 9

Een slipsteek

Voorzie het touwtje aan één uiteinde van een haak en haak het daarmee aan het ene profiel vast. Knoop het aan het andere profiel vast met behulp van een slipsteek.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (5)
  • Laserwaterpas, libellenwaterpas of slangenwaterpas
  • Metseltouw
  • Schietlood
  • Slaglijn
  • Timmermanspotlood
Dit stappenplan komt voor in