stappenplan

Hoe repareer ik een lekkende kraan?

Een lekkende kraan kun je in een paar simpele stappen verhelpen. Vaak heeft dit namelijk te maken met een kapot leertje: dit is een schijfje van rubber of kunststof dat het water uit de leiding hoort tegen te houden. Volg de stappen in dit GAMMA stappenplan om binnen mum van tijd van die irritante, druppelende kraan af te zijn.

stap 1

De watertoevoer afsluiten

Waarschuw je eventuele huisgenoten even voor je de watertoevoer zomaar afsluit. Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Wacht even tot er geen water meer uit de leidingen stroomt. Zorg er ook voor dat je de stop in je wastafel of bad steekt. Hierdoor kun je geen kleine kraanonderdelen kwijtraken.

stap 2

De knop loskoppelen

Trek de knop van de kraan af. Bij sommige kranen moet je hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit.

stap 3

Het leertje in het kraanhuis controleren

Draai de sierhuls los. Plaats een doekje in de bek van de tang om de sierhuls niet onnodig te beschadigen. Schroef het binnenwerk uit de kraan. Controleer of het leertje in het kraanhuis nog intact is.

stap 4

Het leertje verwijderen

Draai nu het moertje of schroefje vast waarmee het leertje vastzit. Verwijder het leertje. Er bestaan verschillende soorten kranen die elk een kraanleertje nodig hebben in een andere dikte en diameter. Koop daarom van tevoren een assortiment kraanleertjes. Zo ben je er zeker van dat je er eentje met de juiste maat in huis hebt.

stap 5

Kalkaanslag verwijderen

Verwijder kalkaanslag op de kraanonderdelen met een ontkalkingsmiddel. Is alles helemaal schoon? Monteer dan een nieuw leertje in de juiste maat.

Tip!

In plaats van een ontkalkingsmiddel kun je ook azijn gebruiken. Laat de kraanonderdelen daar een paar uur goed in weken.

stap 6

Een nieuwe pakking aanbrengen

Breng een nieuwe pakking aan in het kraanhuis. De pakking wordt ook wel een rubbering of dichtingsring genoemd. Draai het binnenwerk van de kraan helemaal open. Schroef de het binnenwerk terug in het kraanhuis. Schroef de sierhuls vast. Druk of schroef de knop weer op de kraan.

Tip!

Bij sommige kranen is het zinvol om een schuimstraalmondstuk op de kraanuitloop te schroeven. Zo’n mondstuk bespaart veel water en geeft hetzelfde gebruikscomfort.

stap 7

De hoofdkraan opendraaien

Draai tot slot de hoofdkraan weer op. Controleer nu of het water goed doorstroomt en of je kraan echt niet meer lekt.

Gebruikt bij dit advies

Kranen
Kranen

Benodigdheden

Je lekkende kraan liever laten maken door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het repareren van je lekkende kraan? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - Badkamer - Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? - thumbnail
Hoe sluit ik de afvoer van mijn wastafel aan? stappenplan
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel?
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
wastafel-plaatsen-Thumbnail
Hoe plaats ik een wastafel? stappenplan
thermostaatkraan-vervangen-Thumbnail
Hoe plaats ik een thermostatische douchekraan en douchekop? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in