stappenplan

Hoe verf ik mijn keukenkastjes?

Wil je je keukenkastjes verven? Misschien ga je de keuken een nieuwe look geven of kunnen je keukenkastjes wel een opknapbeurt gebruiken. Keukenkastjes zijn er in allerlei materialen: hout of houtfineer, laminaat, MDF met folie en MDF met lak. Hoe ga je om met verschillende ondergronden en wat is de beste verf voor keukenkastjes? Volg dit GAMMA stappenplan en ga aan de slag met keukenkastjes schilderen.

stap 1

Het materiaal van je keukenkastjes bepalen

Voor je gaat schilderen moet je eerst bepalen van welk materiaal je keukenkastjes zijn gemaakt. Er zijn keukenkastjes van hout of houtfineer. Massieve houten keukenkastjes zijn gemaakt van één houtsoort. Keukenkastjes van houtfineer bestaan uit spaanplaat of MDF-plaat met een verlijmde fineerlaag van ongeveer 1 mm. Heb je keukenkastjes van laminaat? Dat is een harde en dichte ondergrond. Keukenkastjes van MDF met folie zijn juist weer een stuk kwetsbaarder. Niet alle verfsoorten hechten op kunststoffolie. Keukenfrontjes van MDF met lak zijn stevig, krasbestendig en ongevoelig voor water. Er zijn verschillende afwerkingen verkrijgbaar van MDF met lak: hoogglans, matglans, zijdeglans of structuurlak.

stap 2

De keukenkastjes voorbehandelen

In de keuken wordt er regelmatig olie of boter gebruikt om in te wokken, braden of bakken. Daarom is voor een spatbestendige afwerking een goede voorbehandeling van je keukenkastjes erg belangrijk. Reinig en ontvet de keukenkastjes met verfreiniger opgelost in water. Veeg het oppervlak daarna schoon met een droge doek. Schuur de kastjes vervolgens op met schuurpapier (korrelgrootte 150-180). Maak de ondergrond daarna stofvrij met een zachte borstel. Plak tot slot de delen af die je niet wilt schilderen.

Tip

Heb je keukenkastjes van laminaat? Gebruik voor het schuren dan een schuurmachine.

Tip!

Keukenkastjes van MDF met lak bevatten vaak een tweecomponenten-lak die fabrieksmatig is aangebracht. Schuur deze frontjes zeer ruw op, bijvoorbeeld met een handzame delta schuurmachine.

stap 3

Primer aanbrengen op de keukenkastjes

Breng een laag primer aan. Gebruik voor grote oppervlakken een verfroller en voor de hoekjes een kwast. Laat de grondverf of primer drogen. Op de verpakking vind je de juiste droogtijd. Schuur de gedroogde frontjes op met schuurpapier (korrelgrootte 240). Maak de ondergrond vervolgens stofvrij.

Tip!

Gebruik het liefst een multiprimer. Een normale primer of grondverf volstaat ook, maar in sommige wat oudere keukenkastjes kan fineer verwerkt zitten. Met een multiprimer zit je daarom altijd goed.

Tip!

Bij sommige houtsoorten, zoals Merbau, kunnen er bruinige vlekken ontstaan na het verven (doorbloeding). Gebruik in dat geval een isolerende grondverf. Heb je dit niet in huis? Ga dan voor een terpentineverdunbare verf. Dit werkt perfect isolerend.

stap 4

De keukenkastjes aflakken

Kies voor het aflakken van je keukenkastjes een lakverf. Gebruik voor het verven van de grote oppervlakken een lakviltroller en voor de hoekjes een kwast. Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is, zodat de verflaag niet beschadigd raakt. Was de eerste laag nog niet dekkend genoeg? Breng dan eerst een tweede laklaag aan.

Tip!

Er is speciale verf voor keukenkasten. Deze laksoort kun je ook gebruiken voor laminaat of kunststoffolie. Wil je zeker weten dat de lak goed hecht op deze ondergronden? Verf dan na het voorbehandelen en het aanbrengen van de primer eerst alleen een klein hoekje van een keukenkastje.

Meer klusadvies

Keuken verven-thumbnail
Tips voor het verven van je keuken stappenplan
meubels verven-thumbnail copy 3
Hoe kan ik mijn meubels verven? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in