inspiratie

Kleine tuin: Budget

Bloeiende alles-in-1 budget tuin

Weinig ruimte, weinig mogelijkheden? Deze alles-in-1-tuin bewijst het tegendeel! De beperkte ruimte is zo slim ingedeeld, dat je op verschillende manieren van een heel groene tuin kunt genieten. Denk maar aan zitten, liggen en zelfs buiten koken… En dat allemaal met een minimaal budget!

Spelen met hoogteverschillen

De verhoogde border in het midden van deze tuin is gemaakt van budgetvriendelijke L-elementen en speelt een belangrijke rol in dit ontwerp. Hij zorgt voor een groene uitstraling vanuit het huis, maar ook voor een scheiding tussen het loungeterras en het eetterras, waardoor je op beide plekken achter een gordijn van planten zit. De afwisseling tussen hoge en lage borders brengt dynamiek in de tuin.

Tip!

In een tuin op het zuiden ligt zowel de eethoek als de loungehoek een groot gedeelte van de dag in de zon. Een parasol of schaduwdoek mag niet ontbreken.

Zitten in privacy

In de lage borders zorgen verticaal geplaatste planken voor nog meer privacy. Achterin zorgen repeterende planken ervoor dat de fietsen uit het zicht staan. Plaats de planken niet dicht tegen elkaar, maar laat ertussen wat ruimte open. Zo blijf je de lengte van de tuin overzien, wat bij een kleine tuin belangrijk is voor een optisch vergrotend effect.

TIP! Laat wat klimplanten tegen de latten omhoog slingeren voor een nóg groenere uitstraling.

Hoe leg ik een border aan?

Multifunctionele werkbank maken

Deze combinatie van douglas planken is ideaal om tuinspullen mee uit het zicht te werken. Door aan de bovenzijde horizontale planken te plaatsen, creeër je in een handomdraai een budgetvriendelijke tuin werkbank. Let op dat je tijdens deze klus regelmatig de maatvoering controleert. Meten is weten!

Zo maak je een multifunctionele werkbank

Planten in de spotlight

In een zonnige tuin doen zonminnende planten als Verbena, wolfsmelk, lavendel en Perovskia het goed. Ook mediterrane kruidenplanten voelen zich hier thuis en zorgen met hun grijze blad voor een zuiderse uitstraling. Voor wat spanning en hoogte, kan een meerstammige krentenboompje een leuke toevoeging zijn. Gebruikt solar ledlampen tussen de planten om ook ’s avonds van de bloei te kunnen genieten. Een energiezuinige bron en je hebt er geen stroomkabel voor nodig!

TIP! Verlicht de terrassen met wandarmaturen. Zo kun je langer buiten zitten en het zorgt voor veiligheid in de tuin.

Hoe plaats ik energiezuinige tuinverlichting?

Voor deze tuin hebben wij het volgende gebruikt:

Schutting Wales Grenen Recht ca. 180x180 cm
155 klantreviews
De schutting Wales bij GAMMA Schutting Wales is gemaakt van geïmpregneerd ruw grenenhout. Aan de bovenzijde heeft de schutting een ronding, oftewel een toog. Het tuinscherm best... De schutting Wales bij GAMMA Schutting Wales is gemaakt van geïmpregneerd ruw grenenhout. Aan de ...
40.
99
Bekijk alles in tuinscherm
Poort Royal Grenen ca. 180x90 cm
36 klantreviews
Poort Royal bij GAMMA In de serie Royal zijn ook bijpassende poorten verkrijgbaar in diverse kleuren: naturel, antraciet en grijs. Voor een speels effect kies je een andere kleu... Poort Royal bij GAMMA In de serie Royal zijn ook bijpassende poorten verkrijgbaar in diverse kleu...
89.
99
Bekijk alles in poort

Bekijk alle producten die speciaal zijn geselecteerd voor deze tuin.

Bekijk de selectie

Grind in de basis

Zowel het loungeterras als de fietsen krijgen een plek op een ondergrond van grind of split. Een budgetvriendelijke én waterdoorlatende oplossing, die ook nog eens heel sierlijk combineert met de terrastegels op het hoofdterras. Geef het grind extra stabiliteit door met grindroosters te werken; zo voorkom je dat meubels wegzakken en er sporen in het grind ontstaan.

Dit heb je nodig voor het vloerplan van deze tuin:

Bekijk alle producten die speciaal zijn geselecteerd voor deze tuin.

Bekijk de selectie

Spelen met kleuren en diepte

Voor het verkrijgen van een ruimtelijk effect, is het in een kleine tuin belangrijk om goed na te denken over kleurgebruik. Zo beitsen we de schutting aan de lange zijdes dekkend grijs, wat de levensduur van het hout aanzienlijk verlengt én zorgt voor een moderne uitstraling. Behandel de schutting aan het eind van de tuin enkel met een transparante beits. De donkere kleur komt zo iets meer naar voren, waardoor de tuin dieper lijkt. Bovendien vallen de planken voor de fietsopslag zo helemaal niet meer op.

Tip!

Maak een buitenwerkbank of keukentje van hout, zo heb je alles voor een buitenmaaltijd bij de hand.