Hoe maak ik een houten lattenwand?

Een lattenwand geeft een stijlvolle Scandinavische look en zorgt door het vilt voor een akoestische demping. Zo'n wand kun je met losse latten maken, maar nog eenvoudiger is het om lattenwand panelen te gebruiken. In dit stappenplan leggen we uit hoe je een lattenwand maakt van voorgemonteerde latten op een vilten ondergrond. Deze wand met latjes is verkrijgbaar in verschillende soorten houtlooks en kunnen ook op het plafond gemonteerd worden. Wil je eerst bekijken welke soort het mooist in jouw interieur staat? Bestel dan een of meerdere kleurstalen.

Kant-en-klare lattenwanden

Lattenwand 244x60,5 cm gerookt eiken, dikte 22 mm
41 klantreviews
Lattenwand gerookt eiken Met de lattenwand creeër je eenvoudig een scandinavisch stijlvol design in jouw huis. Met behulp van de kant en klare panelen kun je in een korte tijd e... Lattenwand gerookt eiken Met de lattenwand creeër je eenvoudig een scandinavisch stijlvol design ...
56.
00 /m²
69.99 /m²
Met Voordeelpas
20% korting
Aanbieding t/m 21-04-2024
Bekijk alles in lattenwand
Lattenwand 244x60,5 cm essen, dikte 22 mm
Uitstekend beoordeeld
59 klantreviews
Lattenwand essen Met de lattenwand creeër je eenvoudig een scandinavisch stijlvol design in jouw huis. Met behulp van de kant en klare panelen kun je in een korte tijd een wand ... Lattenwand essen Met de lattenwand creeër je eenvoudig een scandinavisch stijlvol design in jouw ...
56.
00 /m²
69.99 /m²
Met Voordeelpas
20% korting
Aanbieding t/m 21-04-2024
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in lattenwand
Tip!

Bij GAMMA kun je nog veel meer kant-en-klare lattenwanden kopen. Bekijk ze hier allemaal.

hoeveel panelen lattenwand
stap 1

Bepaal het aantal benodigde panelen

De panelen in dit stappenplan hebben een afmeting van 244 cm bij 60,5 cm, maar er zijn diverse formaten beschikbaar. Bereken van te voren hoeveel panelen je in welke maat nodig hebt op basis van de breedte of hoogte van jouw muur of plafond. De panelen monteer je in de breedterichting van het product naast elkaar. In dit geval deel je dus de gemeten afstand in centimeter door 60,5 om het aantal panelen te berekenen. Rond de uitkomst altijd af naar boven.

lattenwand op maat zagen
stap 2

Op maat maken van de lattenpanelen

Meet de hoogte of breedte van je muur of plafond op meerdere plekken. Vervolgens zaag je de panelen gemakkelijk over de breedte op maat met een zaag of een cirkelzaag. Plak voor het zagen afplaktape op de plek van de zaagsnede. Zo krijg je een strakke snede.

lattenwand bevestigen
stap 3

Monteren van de lattenwand

Monteren van de panelen kan op twee manieren, afhankelijk van de ondergrond.

Optie 1: met montagekit

De eerste en simpelste methode is doormiddel van montagekit. Daarbij breng je de montagekit op de achterkant van de panelen aan. Vervolgens breng je de panelen op de muur aan. Bekijk voor het monteren altijd eerst of het paneel waterpas hangt. Een muur die haaks op de lattenwand staat, kan ook scheef zijn.

Optie 2: met schroeven

De tweede methode is het vastschroeven van de panelen. Wanneer er een houten ondergrond is kan je eenvoudig met zwarte schroeven door het vilt heen de plaat aan de muur vastschroeven. De schroefkop kun je ook achteraf zwart maken.

Als er een stenen muur is, kun je eerst horizontaal panlatten (22x50) op de muur bevestigen (bijvoorbeeld met slagpluggen) om vervolgende de panelen ook weer met zwarte schroeven door het vilt heen op de latten te schroeven.

wandpaneel op maat maken
stap 4

Het laatste wandpaneel op maat maken

De kans is groot dat het aantal berekende lattenwanden niet exact op de muur past. Gelukkig kun je ze makkelijk inkorten. Meet op de muur hoe groot het laatste stuk wandpaneel moet zijn. Maak hem op maat door met een breekmes door het vilt te snijden. Bevestig ook het laatste deel aan de wand.

Tip!

Wist je dat je een lattenwand buiten kunt plaatsen? Bijvoorbeeld in je tuin of op je balkon. Bekijk hier hoe je dat doet.

Dit stappenplan komt voor in