stappenplan

Zelf een lattenwand buiten ophangen

Wil je jouw buitenmuur een moderne uitstraling geven met een houten lattenwand? Met een hardhouten lattenwand voor buiten kun je jouw buitenruimte transformeren en een gezellige sfeer creëren. Houten latten zorgen voor een natuurlijke uitstraling en een warme ambiance. Of je nu een moderne look wilt of een rustieke charme wilt toevoegen, een houten lattenwand is een geweldige keuze. In dit eenvoudige stappenplan leggen we uit hoe je dit snel en makkelijk zelf kunt doen.

stap 1

Aantal panelen berekenen

Begin met het vrijmaken van de muur waar je de lattenwand op wilt bevestigen. Meet vervolgens de lengte en breedte van je muur, zodat je weet hoeveel wandpanelen je nodig hebt.
De breedte van deze lattenwanden is standaard 55 bij 236 cm. Deel de breedte van je muur dus door 55 om erachter te komen hoeveel panelen je in de breedte nodig gaat hebben. Rond de uitkomst altijd af naar boven.

stap 2

Ventilatielatten monteren

Met de ventilatielatten maak je een frame waar de lattenwand op gemonteerd wordt. De ventilatielatten monteer je horizontaal.

Verdeel de ventilatielatten evenredig verticaal over de muur op dezelfde hoogtes als de horizontale latten aan de achterzijde van de lattenwand. De afstand tussen deze latten is steeds 50 cm.

Boor in de lengte ongeveer elke 40 tot 50 cm een gat in de ventilatielatten voor. Boor vervolgens met een klopboormachine door deze gaten in de muur en sla hier de slagpluggen in.

Maak de ventilatielatten vast aan de muur en gebruik daarbij de uitvulplaatjes die je tussen de latten en de muur plaatst. Gebruik altijd een waterpas om de latten op een rechte horizontale lijn aan de muur te bevestigen.

Let op

Het is belangrijk om de ventilatielatten over de volledige breedte van de wand waarop je de lattenwand wil monteren- te bevestigen.

stap 3

Wandpanelen op maat zagen

Zaag de wandpanelen nu op de juiste lengte. Voor het mooiste resultaat houd je voor de lengte de hoogte van de muur aan. Houd daarbij wel een speling aan van 2 cm tussen het paneel en de vloer aan de onderkant en tussen het paneel en het dak of boeideel aan de bovenkant.

Markeer deze hoogte op het wandpaneel. Let hierbij wel goed op dat je de juiste zijde op maat gaat zagen. Een handig trucje is dat je de achterkant van de wand kan herkennen aan de schroeven die duidelijk te zien zijn op de zwarte lat. Op de achterkant zijn de latten ook dunner dan de voorkant.

Dan is het tijd om te zagen. Plak in de breedte afplaktape op de zaagsnede voor een strakke zaaglijn. Zaag nu over de tape in een rechte lijn met een handzaag of cirkelzaag.

Gebruik hier eventueel een lat voor die je vastzet met lijmklemmen. Meet daarvoor eerst de afstand van de zaagsnede tot het blad van de zaag om te bepalen waar je de lat moet neerleggen.

Als je dat hebt gedaan, kun gemakkelijk in een rechte lijn over de breedte het paneel op maat zagen. Vergeet niet om veilig te werken door tijdens het zagen een bril en gehoorbescherming te dragen.

stap 4

Lattenwand Beitsen

Voordat je de panelen nu op de muur bevestigt, beits je deze volledig met schuttingbeits. Hiermee voorkom je dat vocht door het hout kan dringen.

Doe dit de eerste keer zowel op de voor- als achterkant. Voor het onderhouden van de lattenwand is het voldoende om eens in de zoveel tijd alleen de voorkant opnieuw te beitsen.

stap 5

Lattenwand bevestigen

Bevestig nu de panelen aan de ventilatielatten. Dit doe je door de bijbehorende schroeven door de horizontale latten in de ventilatielatten te boren.
Gebruik een waterpas om te controleren of de panelen recht aan de muur hangen.

Waarschijnlijk zal het laatste paneel in de breedte nog op maat gemaakt moeten worden. Meet daarvoor het laatste deel van de muur op en teken dit vervolgens af op het paneel.

Zaag dan het overige deel in een rechte lijn af om het paneel op maat te maken. Let er hierbij wel goed op dat je niet over de schroeven zaagt die al in het paneel zitten.

Monteer het laatste paneel op de muur en je bent helemaal klaar.

Dit stappenplan komt voor in