stappenplan

Zelf een vlonder maken

Een houten terras of vlonder geeft niet alleen rust, het zorgt ook voor een mooie natuurlijke uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld planken of tegels van Douglas hout.

Stap 1 - De contouren van de vlonder uitzetten

Bepaal de plaats van de vlonder en baken de oppervlakte af met paaltjes en draad. Reken uit hoeveel betontegels, onderbalken en planken je nodig hebt voor jouw terras. De onderbalken moeten ongeveer 40 tot 60 cm uit elkaar komen te liggen. De vlonder planken die wij in dit stappenplan gebruiken hebben een dikte van 2.4 cm; en daarom mogen de onderbalken een tussenliggende afstand van 50cm hebben.

Tip!

De fundering is belangrijk voor een goede en stevige vlonder. Het voorkomt verzakking. Wil je een vlonder leggen op je oude terras van stenen? Gebruik deze dan als fundering. Kies anders voor een fundering van betontegels.

Stap 2 - Afgraven en zand storten

Graaf, ongeveer circa 15 cm diep grond af over de totale vlak van de te bouwen vlonder. Vul het gat nu met zand en stamp dit voetje voor voetje stevig aan of gebruik een trilplaat voor het beste verdichting van het zand. Vlak nu met een afreilat of waterpas het zand waterpas af.

Stap 3 - Fundering van tegels leggen

Leg vervolgens tegels neer op het vlakke zandbed, begin tegels te leggen waar de 1e onderbalk komt. Vanaf daar kun je zijwaarts werken en tegels leggen. De afstand tussen de tegels is afhankelijk van tussenmaat die je voor de onder balken gebruikt.

Stap 4 - Onderbalken leggen

Leg de onderbalken op de tegels. Leg de balken op oog zo haaks mogelijk zodat je straks niet veel meer hoeft aan te passen.

Stap 5 - Anti-worteldoek

Leg anti-worteldoek op de bodem, zorg dat de stroken elkaar minstens 15 cm overlappen. Snijd het anti-worteldoek op maat met een breekmes.

Tip!

Wil je een terras dichtbij een vijver aanleggen? Sla dan hardhouten palen in de grond en laat je adviseren over hoe diep de palen in de grond moeten komen.

Stap 6 - Vlonderplanken leggen en schroeven

Leg de eerste plank op de balken. Als je ook een afdekplank wil monteren onder de eerste plank, laat dan 1e plank uitsteken over de balken. Zaag de planken eventueel op maat met een cirkelzaag.

Omdat we met hardhouten balken werken gaan we de vlonderschroeven voorboren. Dat doen we met een boortje dat 1 mm dunner is dan de schroeven zelf.
Schroef nu de eerste plank met 2 schroeven per onderbalk vast. En herhaal dit voor alle planken.

Tip!

Leg de naad tussen twee planken die kops elkaar raken altijd op het midden van een steunbalk. Dit geeft veel stevigheid aan je terras.

Stap 7 - Afwerking

Bewerk het houten terras met beits of olie om de mooie kleur te behouden. En werk eventueel de zijkanten af met houten vlonderplanken. Bevestig de planken op zijn kant aan de onderbalken met roestvrijstalen schroeven.

Meer klusadvies

tuin-border-aanleggen-met-stapelblokken-thumbnai
Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin? stappenplan
tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
prieel maken
Hoe bouw ik een prieel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in