stappenplan

Zelf een vlonder maken

Ben je uitgekeken op je stenen terras? Of heb je een plek over inde tuin waar je een mooie zithoek wil maken? Een houten terras of vlonder geeft niet alleen rust, het zorgt ook voor een mooie natuurlijke uitstraling. In dit stappenplan leer je hoe je gemakkelijk zelf een houten vlonder legt en wat je daarvoor nodig hebt.

Zelf een vlonder leggen
stap 1

De contouren van de vlonder uitzetten

Bepaal de plaats van de vlonder en baken de oppervlakte af met draad en een paar latjes. Hiervoor kun je overgebleven hout gebruiken of je koopt een lat en zaagt hem in stukken. Reken uit hoeveel betontegels, onderbalken en planken je nodig hebt voor jouw terras. De onderbalken moeten 40 tot 60 cm uit elkaar komen te liggen. De vlonderplanken die in dit stappenplan worden gebruikt hebben een dikte van 2,4 cm, daarom mogen de onderbalken een tussenliggende afstand van 50 cm hebben.

Tip!

Kies vlonder planken of houten vlonder tegels met ingefreesde profielen. Daarbij is het goed om te kijken vanaf welke je richting je de vlonder betreedt. Het is raadzaam om de planken dwars op de looprichting te leggen, want zo voorkom je uitglijden als de planken gladder worden door bijvoorbeeld regen of algaanslag.

Vlonder leggen zand storten
stap 2

Afgraven en zand storten

De fundering is belangrijk voor een goede en stevige vlonder: het voorkomt verzakking. Maak de fundering waterpas door ongeveer 15 cm diep de aarde weg te scheppen en op te vullen met zand. Stamp dit voetje voor voetje aan of huur een trilplaat. Gebruik een afrijlat of waterpas om het zand af te vlakken.

Tip!

Wil je een vlonder leggen op je oude terras van stenen? Dat kan! Zorg er wel altijd voor dat deze op de juiste diepte ligt en goed waterpas is. Is dit niet het geval, kies dan voor een fundering van betontegels.

fundering tegels vlonder
stap 3

Fundering van de tegels leggen

Leg vervolgens tegels neer op het vlakke zandbed. Begin met het leggen van de tegels op de plek waar de eerste onderbalk komt. Vanaf daar kun je zijwaarts verder werken. Zorg ervoor dat ze waterpas liggen. Gebruik hiervoor een zware hamer en een lange waterpas zodat je meer dan twee tegels tegelijk kunt meten.

Tip!

Wil je een terras dichtbij een vijver aanleggen? Sla dan hardhouten palen in de grond en laat je adviseren over hoe diep de palen in de grond moeten komen.

onderbalken vlonder leggen
stap 4

Onderbalken leggen

Leg de onderbalken op de tegels. Leg de balken haaks op elkaar, dan is de schroeflijn straks ook haaks.

worteldoek vlonder
stap 5

Anti-worteldoek aanbrengen

Leg een worteldoek over de balken. Dit voorkomt dat er onkruid van onderaf door de vlonder omhoog komt. Zorg ervoor dat de stroken elkaar minstens 15 cm overlappen. Snijd het worteldoek indien nodig op maat met een breekmes. De paaltjes kun je uit de grond halen.

vlonderplanken leggen
stap 6

Vlonderplanken leggen en schroeven

Leg de eerste plank op de balken. Als je ook een afdekplank wil monteren onder de eerste plank, laat hem dan een stukje uitsteken over de balken. Op die manier valt de dekplank er zo meteen mooi onder weg. Let op dat waar de planken overlappen de balk goed in het midden ligt zodat je genoeg ruimte hebt om de volgende balk ook vast te schroeven. Zaag de planken eventueel op maat met een cirkelzaag.

In dit stappenplan wordt gebruik gemaakt van zelfborende vlonderschroeven, daarmee hoef je niet voor te boren in het zachte hout. Zet ze met twee schroeven vast, dan trekken de planken nooit krom. Laat wat ruimte tussen de vlonderplanken, hiervoor kun je een duimstok gebruiken. Hout kan nog gaan werken en heeft op deze manier ruimte om te bewegen.

Tip!

Werk je met hardhouten balken? Boor de gaten voor de vlonderschroeven dan wel voor. Doe dat met een boortje dat 1 mm dunner is dan de schroeven zelf. Schroef nu de eerste plank met twee schroeven per onderbalk vast. Herhaal dit voor de rest van de planken.

zelf vlonder leggen
stap 7

Behandeling en afwerking

Om de vlonder mooi af te werken schroef je een kantplank vast aan de onderbalk aan de zijkant. Bewerk het houten terras met beits of olie om vergrijzing van de planken tegen te gaan.

Tip!

Wil je weten hoe je een vlonder het beste kunt onderhouden? Bekijk hier ons handige stappenplan.

Meer klusadvies

tuin-border-aanleggen-met-stapelblokken-thumbnai
Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin? stappenplan
tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
prieel maken
Hoe bouw ik een prieel? stappenplan

Liever houten vlonder laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je houten vlonder? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in