stappenplan

Hoe leg ik tuinverlichting aan?

Tuinverlichting is handig en geeft zicht als het donker is. Buitenlampen met een bewegingsdetector zijn een doeltreffend middel om inbrekers af te schrikken. Wil je verlichting in de achtertuin, kies dan een lamp zonder bewegingsdetector. Dan is je tuin altijd sfeervol verlicht. Hieronder lees je hoe je dat handig doet, tuinverlichting aanleggen.

Tip!

Tuinverlichting met een tijdschakelklok kun je op bepaalde tijden van de dag automatisch laten inschakelen. Hoef je bij het thuiskomen in het donker niet meer zo lang naar je sleutels te zoeken en inbrekers denken dat je thuis bent!

Hoe leg ik tuinverlichting aan?
stap 1

Hoogte lamp bepalen

Bepaal de hoogte van de lamp zodanig dat inbrekers de bedrading niet eenvoudig kunnen doorknippen en dat de sensor niet afgaat bij een langslopende kat.

Hoe leg ik tuinverlichting aan?
stap 2

Bijbehorende groep schakelen

Kies een lasdoos met aardedraad vanwaar je de leiding naar buiten kunt doortrekken. Schakel de bijbehorende groep in de meterkast uit en controleer dit met een spanningszoeker. Boor schuin omlaag een gat door de muur (16mm). Dit voorkomt inloop van water. Voor meer informatie, klik op boren. Schuif hier een stuk elektrabuis doorheen.

Hoe leg ik tuinverlichting aan?
stap 3

Spatwaterdichte lasdoos monteren

Monteer een spatwaterdichte lasdoos op de buitenmuur. Prik de condensgaatjes onder in de doos door.

Hoe leg ik tuinverlichting aan?
stap 4

Drie aderige buitenkabel

Meet voldoende kabel af en leg een 3-aderige buitenkabel van het aanvoerpunt naar de lasdoos op de buitenmuur. Zie ook meten van lengte en breedte. Zet deze met zadels op de muur vast. Monteer de buitenlamp en de spatwaterdichte schakelaar op de buitenmuur.

Tip!

Vanaf de lasdoos op de buitenmuur kun je later verder bouwen aan de tuinverlichting.

Hoe leg ik tuinverlichting aan?
stap 5

Kabels vastzetten

Leg een 4-aderige buitenkabel aan van de lasdoos naar de schakelaar en van de lasdoos naar de lamp. Steek de kabels door de wartels en rubberen ringen. Zet ze met zadels op de muur vast.

Tip!

Ondergrondse buitenkabels moeten echte grondkabels zijn. Deze bevatten een extra
mantel van gevlochten metaal. De grondkabel dient minimaal 50 cm diep ingegraven te zijn
om te voorkomen dat je hem per ongeluk met een spade raakt.

Hoe leg ik tuinverlichting aan?
stap 6

Draden verbinden

Verbind de draden in de kabeldoos. Wil je weten hoe, klik dan op electriciteitsleidingen aanleggen. Schroef de lasdoos en buitenschakelaar dicht. Verbind de draden van de buitenkabel met die van het aanvoerpunt. Schakel de stroom weer in en controleer de werking van de lamp.

Tip!

Gebruik een ledlamp in de buitenlamp, dat scheelt veel energie. Hiermee bespaar je geld en het is beter voor het milieu.

Elektriciteit

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 • Gebruik je elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
 • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
 • Ben je klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

Benodigdheden

Materialen (10)
 • Buiten- of grondkabel (4 aderig)
 • Kabeldoos
 • Slagvaste elektrabuizen
 • Schroeven
 • Pluggen 6 mm
 • Lasklemmen
 • Kabelzadels
 • Buitenlamp
 • Buitenkabel (3 aderig)
 • Spatwaterdichte schakelaar
Gereedschappen (6)
Dit stappenplan komt voor in