stappenplan

Hoe leg ik tuinverlichting aan?

Tuinverlichting aanleggen? Buitenlampen met een bewegingsdetector zijn een handige manier om inbrekers af te schrikken. Wil je mooie verlichting in de achtertuin? Kies dan een lamp zonder bewegingssensor. Dan is je tuin altijd sfeervol verlicht. In dit stappenplan lees je hoe je zelf tuinverlichting kunt aanleggen.

Tip!

Tuinverlichting met een tijdschakelklok kun je op bepaalde tijden van de dag automatisch laten inschakelen. Zo hoef je niet in het donker naar je sleutels te zoeken en lijkt het daarnaast alsof je de hele avond gewoon thuis bent.

tuinverlichting aanleggen schema
stap 1

De hoogte van de lamp bepalen

Bepaal de hoogte van de lamp. Houd er rekening mee dat inbrekers niet zomaar bij de bedrading kunnen om deze door te knippen en dat de sensor niet af moet gaan bij een langslopende kat.

spanningzoeker gebruiken
stap 2

Een gat door de muur boren

Kies een lasdoos met aardedraad waar je de leiding door naar buiten kunt trekken. Schakel de bijbehorende groep in de meterkast uit en controleer dit met een spanningzoeker. Boor schuin omlaag een gat door de muur van binnen naar buiten, het liefst eerst met een steenboor (10 mm) en daarna van twee kanten met een 16 mm boor. Dit om te voorkomen dat er erg grote brokken steen de buitenmuur beschadigen. Schuif hier een stuk elektrabuis doorheen. Kit aan de buitenkant de doorvoer en pijp goed af om ongedierte tegen te gaan.

spatwaterdichte lasdoos
stap 3

Een lasdoos op de muur monteren

Monteer een spatwaterdichte lasdoos op de buitenmuur. Prik de condensgaatjes onder in de doos door.

buitenkabel gamma
stap 4

Een buitenkabel leggen

Meet voldoende kabel af en leg een 3-aderige buitenkabel van het aanvoerpunt naar de lasdoos op de buitenmuur. Zet deze met zadels op de muur vast. Monteer vervolgens de buitenlamp en de spatwaterdichte schakelaar op de buitenmuur.

Tip!

Vanaf de lasdoos op de buitenmuur kun je later verder bouwen aan de rest van de tuinverlichting.

buitenkabel verbinden
stap 5

De buitenkabel verbinden met de schakelaar en de lamp

Leg een 4-aderige buitenkabel aan van de lasdoos naar de schakelaar en van de lasdoos naar de lamp. Steek de kabels door de wartels en rubberen ringen. Zet ook deze met zadels op de muur vast.

Tip!

Ondergrondse buitenkabels moeten echte grondkabels zijn. De grondkabel moet bovendien minimaal 50 cm diep ingegraven zijn. Ga je vanaf de muur de grond in met de grondkabel? Doe dan om de laatste meter kabel van de muur tot in de grond een slagvaste 19 mm pcv-pijp om de buitenmantel, zodat deze beschermd blijft.

grondkabel aansluiten
stap 6

De grondkabel verbinden

Verbind de draden in de kabeldoos. Schroef de lasdoos en buitenschakelaar dicht. Verbind de draden van de buitenkabel (grondkabel) met die van het aanvoerpunt.

Verbind ook de aardlitze – de gevlochten ader van de buitenkabel die zich tussen het aardscherm en de binnenisolatie bevind – met de groene/gele draad van de voeding. Doe dit met een lasklem. Schuif daarnaast een krimpkous over de aardlitze. Schakel tot slot de stroom weer in en controleer de werking van de lamp.

Tip!

Gebruik een LED lamp in de buitenlamp. Met een LED lamp verbruik je minder energie. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat je geld bespaart.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik lengte en breedte? - Thumbnail
Hoe meet ik lengte en breedte? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik inbouw elektra aan? - Thumbnail
Hoe leg ik inbouw elektra aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik opbouw elektra aan? - Thumbnail
Hoe leg ik opbouw elektra aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik buiten elektriciteit aan? - Thumbnail
Hoe leg ik buiten elektriciteit aan? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Hoe breng ik buiten kerstverlichting aan? - Thumbnail
Hoe breng ik buiten kerstverlichting aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in