stappenplan

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?

Wil jij buiten stroom voor tuinverlichting of wil je onder je overkapping een extra stopcontact aansluiten? In deze video leggen we je stap voor stap uit hoe je gemakkelijk een stroomkabel buiten aanlegt.

Let op!

Begin altijd met het uitschakelen van de stroom in de meterkast. Check voor de zekerheid met een spanningszoeker of de stroom er ook daadwerkelijk af is.

stroomkabel in lasdoos aansluiten
stap 1

Schakelaar aan de lasdoos aansluiten

Vanaf een al geplaatste lasdoos begin je met het aansluiten van een schakelaar voor de verlichting. Prik eerst een van de gaten in de lasdoos door. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een mes. Neem daarna een stuk XMVK-buitenkabel en verwijder een stuk van de buitenmantel met een kabelmes. Ontbloot dan de geleiders met een striptang en steek deze door een wartel die je aan de lasdoos vastdraait. Zo voorkom je dat er vocht bij de draden komt.

Tip!

Plaats niet meer dan vier of vijf lassen in een lasdoos zodat de draden genoeg ruimte hebben.

schakelaar bevestigen
stap 2

De schakelaar bevestigen

Vervolgens bepaal je waar de schakelaar voor de buitenstroom met eventueel een stopcontact moet komen. Markeer hiervoor de gewenste plek, boor de gaten en plaats de pluggen om vervolgens de schakelaar te monteren.

Let op!

Gebruik in de tuin altijd minimaal IP44 stopcontacten en schakelaars. Deze zijn spatwaterdicht.

schakelaar aansluiten
stap 3

Stopcontact en schakelaar aansluiten

Leg nu de XMVK-buitenkabel vanuit de lasdoos naar de schakelaar. Begin met het aansluiten van het stopcontact. Strip de uiteindes van de gekleurde draden en sluit ze aan op het contactpunt. Klik het contactpunt in de schakelaar.

Neem een tweede stukje van het bruine draad, sluit deze aan de bovenkant aan en laat deze naar boven doorlopen tot de schakelaar. Bevestig vervolgens het afdekraam van het stopcontact.

Daarna volgt de schakelaar. Ontbloot de gekleurde geleiders, sluit het bruine draad aan op het L-punt en het zwarte draad op één van de punten ernaast. Als je een dubbele schakelaar hebt sluit je ook het grijze draad aan. Bevestig nu het afdekraam met de schakelaars.

grondkabel ingraven
stap 4

Grondkabel ingraven

Leg de grondkabel vanuit de lasdoos naar buiten. Wellicht moet je hiervoor een gat boren in de muur van bijvoorbeeld je schuur. Wil je hem ondergronds wegwerken? Gebruik dan een speciale XMVK-as grondkabel. Deze is door de gevlochten buitenmantel en aardlitze extra beschermd. Zorg ervoor dat de kabel op 60 cm diepte wordt ingegraven.

Loopt je kabel bovengronds?
Neem dan een grijze slagvaste elektrabuis en zet die vast op de muur met zadels. Leid de kabel strak en recht over de muur. Bij de bochten laat je een stukje open. Als de kabels zijn gelegd, strip je 10 cm van de grijze buitenkant van de draad. Strip één centimeter van de eindes van alle gekleurde draden.

Stroomkabel in de tuin aanleggen
stap 5

Stroomkabel in de tuin aanleggen

Het is verstandig om de grondkabel buiten op een nieuwe lasdoos aan te sluiten. Op die manier kun je later meerdere stroompunten aansluiten zonder dat je daarvoor extra grondkabels moet leggen.

Zet de grondkabel binnen strak langs de muur vast met kabelklemmen en een slagvaste pijp waar je de kabel doorheen trekt. Sluit de XMVK-as grondkabel aan in de lasdoos binnen. De geel-groene draad in de lasdoos binnen sluit je aan op de aardlitze van de grondkabel. De blauwe buitendraad sluit je aan op de blauwe gronddraad. Indien er geen blauwe draad in je grondkabel zit, mag je de grijze draad gebruiken. Zwart sluit je aan op zwart en bruin op bruin.

Knip vervolgens buiten het overige stuk van de kabel af met een zijkniptang en ontbloot de geleiders.

Tip!

Wil je de lasdoos onder de grond plaatsen? Hiervoor kun je een gietmof gebruiken. Giet deze vol met hars om de lasdoos volledig waterdicht te maken.

Functies van verschillende kleuren draad
Er zijn verschillende stroomdraden met elk een eigen functie. Daarom gelden er algemene regels voor waar een kleur voor staat.

Zwart: schakeldraad, voor stroomtoevoer tussen de schakelaar en de lamp
Bruin: fasedraad, voor de toevoer van stroom
Blauw: nuldraad, voor de afvoer van stroom
Geel-groen: aardedraad, verbinding tussen elektrische apparaten met de aarde
Grijs: aardedraad
Aardlitze: aardedraad

Buitenverlichting aansluiten
stap 6

Buitenverlichting aansluiten

Leg vanaf deze lasdoos een nieuwe XMVK-as grondkabel naar de plek waar je buitenverlichting wil plaatsen. Sluit de grondkabel vervolgens aan op de lamp. Hiervoor gebruik je de blauwe en zwarte draden.

Voor meerdere buitenlampen leg je een nieuwe grondkabel van de lasdoos naar de lamp en sluit je deze vervolgens aan elkaar aan.

Tip!

Wanneer je buitenverlichting op de grondkabel wilt aansluiten, is het belangrijk om niet in de kabel te knippen. Leg in plaats daarvan steeds een lus op de plekken waar een tuinlamp komt. Zo heb je straks bij het aansluiten van de lamp voldoende kabel om de verlichting aan te sluiten. Afhankelijk van de grootte van de lamp of tuinpaal heb je minimaal een meter kabel nodig om de lamp te kunnen aansluiten.

Tip!

Wil je een bestaande grondkabel splitsen of verlengen? Dit komt bijvoorbeeld voor als je meerdere lampen wilt aansluiten. Maak dan een waterdichte verbinding met een waterdichte grondkabeldoos. Hierin bevestig je de installatiedraden en aardedraad aan elkaar. Vervolgens vul je de kabeldoos met vloeibare kunsthars. Als de kunsthars is uitgehard, heb je een waterdichte las gemaakt. Deze kabeldoos kun je ook onder de grond aanbrengen, wel op minimaal 60 cm diepte vanwege de veiligheid.

Buitenstopcontact aansluiten
stap 7

Buitenstopcontact aansluiten

Naast buitenverlichting kun je ook een buitenstopcontact plaatsen. Hiervoor leg je een nieuwe XMVK-buitenkabel vanaf de lasdoos naar het stopcontact. Om de draden in het stopcontact aan te sluiten, plaats je de geel-groene draad in het midden, de bruine draad aan de rechterzijde en de blauwe draad aan de linkerzijde. Verbind daarna de kabels in de lasdoos aan elkaar met behulp van een lasklem. Ook hier koppel je de aardlitze aan de geel-groene draad, de bruine aan de bruine en blauw aan blauw.

Tip!

Ga je vaker klussen in de tuin? Dan is het handig om een extra stopcontact aan te leggen. Het stopcontact bevestig je aan een geïmpregneerde balk of hardhouten vlonderplank. Deze moet minstens een meter diep in de grond steken. Bescherm de kabel vanaf 60 cm onder de grond tot aan het aansluitpunt met een buis.

Buitenstroom testen en grondkabel ingraven
stap 8

Buitenstroom testen en grondkabel ingraven

Heb je alle draden aangesloten en de lasdoos dichtgemaakt? Dan kun je de stroom weer inschakelen om te testen of alles werkt. Graaf daarna de grondkabel met eventueel de lasdoos weer in. Nu zijn de stroompunten buiten klaar voor gebruik.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? - Thumbnail
Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe snijd ik een elektriciteitskabel aan? - Thumbnail
Hoe snijd ik een elektriciteitskabel aan? stappenplan
tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
bewegingssensor-aansluiten-thumbnail
Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in