stappenplan

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?

Tip!

Voor je begint
Wanneer je zelf elektriciteit wilt aanleggen (bijvoorbeeld buitenverlichting), is het van belang dat je veilig werkt. Of dit nu buiten of binnen is. Haal daarom altijd de spanning van de groep waar je aan gaat werken. Schakel in de meterkast de betreffende groep uit met het handeltje op de zekering. Bij een oudere meterkast heb je geen zekeringen, maar verwijder je de volledige stop. Controleer met een spanningzoeker of de stroom echt uitgeschakeld is.

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?
stap 1

Centrale kabeldoos plaatsen

Begin met het plaatsen van de Centrale kabeldoos. Van daaruit bouw je je tuinelektra verder uit.
Bevestig de kabeldoos net boven de buis.

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?
stap 2

Kabel leggen en beschermen

Sluit de grondkabel (YMVK-as kabel) aan de buitenkant van de doos af met een wartel en rubberring. Dit voorkomt dat er vocht bij de leidingen kan komen. Ondergrondse kabels moet je minimaal 60 cm diep onder de grond leggen vanwege de veiligheid.

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?
stap 3

Kabel aansluiten

Leg de kabels vanuit de kabeldoos naar de stroompunten die je gaat aansluiten. Zorg dat je voldoende kabel over hebt bij de aansluitpunten, zodat je de aansluiting goed kunt maken.

Loopt je kabel bovengronds? Neem dan een grijze slagvasteelektrabuis (slagvast, grijs)en zet die vast op de muur met zadels. Leid de kabel strak en recht over de muur. Let op: dit lukt alleen als je deze door een elektrabuis laat lopen! Bij de bochten laat je een stukje open. Als de kabels zijn gelegd, strip je 10 cm van de grijze buitenkant van de draad. Strip één centimeter van de eindes van alle gekleurde draden.

De draden hebben de volgende functie:
- Zwart: schakeldraad
- Bruin: fasedraad
- Blauw of grijs: 0-draad
- Geel/groen of aardlitze (de koperdraad onder het gevlochten metaal): aardedraad

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?
stap 4

Stopcontact aansluiten

Gebruik in de tuin alleen speciale spatwaterdichte buitenstopcontacten en schakelaars. Leg vanaf de lasdoos een XMVK-kabel naar het buitenstopcontact met de schakelaar.

Strip de draden en sluit ze aan op de polen volgens het aansluitschema. Meestal sluit je de draad waar altijd spanning op staat (bruin) aan in de schakelaar of stopcontact waar de ‘L’ van ‘Line’ staat. De schakeldraad (zwart) sluit je aan op één zijde van de schakelaar en wordt aan de andere zijde aan de lamp aangesloten. De 0-draad (blauw) wordt ook aangesloten op een stopcontact en in geval van een schakeling gaat de 0-draad naar de lamp. De geel/groene aardedraad gaat naar de aansluiting van het stopcontact met het aardeteken.

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?
stap 5

Bij lampen in de tuin: leg een lus

Wanneer je buitenverlichting op de grondkabel wilt aansluiten, is het belangrijk om niet in de kabel te knippen. Leg in plaats daarvan steeds een lus op de plekken waar een tuinlamp komt. Zo heb je straks bij het aansluiten van de lamp voldoende kabel om de verlichting aan te sluiten. Afhankelijk van de grootte van de lamp of tuinpaal heb je minimaal een meter kabel nodig om de lamp te kunnen aansluiten.

Hoe leg ik buiten elektriciteit aan?
stap 6

Kabel splitsen of verlengen

Moet je de bestaande grondkabel splitsen of verlengen? Dit komt bijvoorbeeld voor als je meerdere lampen wilt aansluiten. Maak dan een waterdichte verbinding met een Waterdichte Grondkabeldoos. Hierin bevestig je de installatiedraden en aardedraad aan elkaar. Vervolgens vul je de kabeldoos met vloeibare kunsthars. Als de kunsthars is uitgehard, heb je een waterdichte las gemaakt. Deze kabeldoos kun je ook onder de grond aanbrengen, wel op minimaal 60 cm diepte vanwege de veiligheid.

stap 7

Grondplaat voor tuinverlichting

Boor met een steenboor in het midden van een betontegel twee gaten. Hier moet de grondkabel ruim doorheen kunnen. Met een dunnere steenboor maak je gaten voor het bevestigen van de grondplaat van de lamp.

stap 8

Monteren van de buitenlamp

Om de buitenverlichting op de grondkabel te monteren, voer je eerst voorzichtig de kabel door de gaten in de tegel. Monteer de buitenlamp vervolgens in het midden van de kabel aan de vrijgemaakte draadeinden. Hierbij kun je instructies uit de handleiding van de lamp volgen. Is de lamp van metaal? Zorg dan voor aarding.

Sluit de lamp op de sokkel aan. Sluit vervolgens de stroom weer aan en controleer of de buitenlamp het doet. Klaar is je mooie buitenverlichting!

Tip!

Ga je vaker klussen in de tuin?
Dan is het handig om een extra stopcontact aan te leggen. Het stopcontact bevestig je aan een geïmpregneerde balk of hardhouten vlonderplank. De balk of vlonderplak moet minstens een meter diep in de grond steken. Bescherm de kabel vanaf 60 cm onder de grond tot aan het aansluitpunt met een buis.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? - Thumbnail
Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe snijd ik een elektriciteitskabel aan? - Thumbnail
Hoe snijd ik een elektriciteitskabel aan? stappenplan
tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
bewegingssensor-aansluiten-thumbnail
Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in