stappenplan

Hoe boor ik een gat in de muur?

Wil je een gat boren in een muur van steen en beton? Gebruik hiervoor het juiste gereedschap en houd altijd rekening met de diameter van het gat. In dit stappenplan van GAMMA lees je hoe je dat aanpakt, een gat boren in de muur.

gat in de muur
stap 1

De positie van het gat aftekenen

Bepaal met de rolmaat waar het gat moet komen. Markeer dit punt met een potlood.

Tip!

Ga je een gat boren in een tegelwand? Plak dan eerst een stukje schilderstape op de muur en teken daar het punt op af met een potlood. Zo kun je niet wegglijden met de boor.

gaten boren in beton
stap 2

Het materiaal van de muur controleren

Controleer waar de muur van gemaakt is. Is deze van beton? Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is. Pas hierna mag je de klopstand inschakelen. Zo voorkom je dat de tegel breekt.

boren in beton
stap 3

Een passende boor kiezen

Controleer de diameter van de plug en kies een boor met een overeenkomende maat. Steek de boor in de klopboormachine en zet deze vast. Bij een betonmuur is een boorhamer handig.

Tip!

Bij het boren van een groot gat is het verstandig om eerst voor te boren met een smallere boor. Boor vervolgens na met de juiste diameter.

hoe boor ik een gaatje in de muur
stap 4

Het gat tot de gewenste diepte boren

Schakel het klopboormechanisme in. Boor het gat in de muur tot de gewenste diepte (lengte van de plug). Vang het boorgruis meteen op met de stofzuiger. Vooral rood gruis geeft nare vlekken.

Tip!

Met veel klopboormachines boor je altijd de gewenste diepte. Dankzij de geïntegreerde diepteaanslag kun je de boordiepte heel precies instellen.

in muur boren
stap 5

Een groot gat maken

Moet je een groot gat in de muur maken? Gebruik voor het maken van grote gaten – bijvoorbeeld voor een inbouwdoos – een gatenzaag met tanden van diamantgrit.

Meer klusadvies

plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke spijker kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke spijker kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welk meetapparaat kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in