keuzehulp

Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus?

Op deze pagina vind je een opsomming en korte beschrijving van de schroevendraaiers die je bij GAMMA kunt kopen. Lees hier ook waar je op moet letten bij het aanschaffen van een schroevendraaier. Schroevendraaiers worden los of in een schroevendraaierset verkocht.

soorten schroevendraaiers

Er bestaan verschillende soorten schroefkoppen en elk vraagt om een passende schroevendraaier. Op de verpakking van de schroeven staat vermeld welk type kop de schroeven hebben.

Sleufschroevendraaier

Sleufkopschroeven raken steeds meer in onbruik. Kruiskopschroeven zijn tegenwoordig meer in zwang. Veel sierschroeven hebben nog wel een sleufkop. Sleufschroevendraaiers zijn er in diverse maten aangegeven in mm (SL-maat). De sleufschroevendraaier moet even breed zijn als de sleuf van de schroef. Je verliest anders de grip op de schroef.

Bekijk het assortiment

PH kruiskop- schroevendraaier

De PH kruiskopschroevendraaier wordt ook wel Philips schroevendraaier genoemd. (een deel van het patent is in handen van Philips). De PH schroevendraaier kent vier maten: PH0 tot en met PH3. PH2 wordt het meest gebruikt. Veel spaanplaat- en gipsplaatschroeven hebben een dergelijke kruiskop.

Bekijk het assortiment

PZ kruiskop- schroevendraaier

PZ kruiskopschroevendraaier (of pozidrive schroevendraaier) heeft ook een kruiskop, maar dan met vier extra sleufjes in de kop. Naast het standaardkruis zit een tweede kleiner kruis, dat een kwartslag gedraaid is. Het voordeel van de PZ schroevendraaier is dat je hiermee veel meer kracht kunt zetten. De PZ schroevendraaier kent vier maten: PZ0 t/m PZ4.

Bekijk het assortiment

Torx schroevendraaier

Torx schroevendraaiers worden ook wel TX- schroevendraaiers genoemd. De punt van een deze schroevendraaiers is een zespuntige ster. Samen met bijpassende torx schroef of bout zorgt dit voor een perfecte aansluiting waardoor je enorm veel kracht kan zetten. Torx schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse diameters, aangeduid als TX1 t/m TX40.

Bekijk het assortiment

Zeskantschroevendraaier

Een zeskantschroevendraaier (of inbus schroevendraaier) heeft een kop in de vorm van een zeshoek. Samen met bijpassende zeskantschroef of -bout zorgt dit voor veel grip waardoor je veel kracht kan zetten. Zeskantschroevendraaiers zijn verkrijgbaar in diverse maten aangegeven in millimeters of inches.

Bekijk het assortiment

Slagschroevendraaier

De schroevendraaier is uitsluitend geschikt om schroeven uit te draaien. Met een slagschroevendraaier sla je schroeven die stevig vastzitten gemakkelijk los. Je plaatst hem in de schroef en geeft met een hamer een slag op de achterzijde. Een speciaal mechanisme zorgt voor een automatische, krachtige draaibeweging. Werkt bij schroeven met een PH kruiskop of een sleufkop.

Bekijk het assortiment

Micro schroevendraaier

Micro schroevendraaiers zijn er in de PH, PZ, TX en SL variant. Vaak worden ze als set verkocht. Dergelijke sets zijn ideaal voor precisiewerk, zoals het schroeven aan gevoelige elektronica en computers. Deze schroevendraaiers zijn vaak antistatisch en zijn voorzien van een draaiende top die het schroeven makkelijker maakt.

Bekijk het assortiment

Spanningzoeker

Een spanningzoeker gebruik je als gewone sleufschroevendraaier en om te meten of er nog spanning staat op een elektrische aansluiting, bijvoorbeeld een afgestripte elektradraad of een stopcontact. Een spanningzoeker is volkomen veilig, je hoeft niet bang te zijn voor een schok.

Bekijk het assortiment

schroevendraaier kopen? let hier op

Wat is voor jou de beste schroevendraaier? Let op de volgende zaken als je een schroevendraaier koopt.

Bij het in- en uitdraaien van een schroef is het belangrijk dat de kop van de schroevendraaier precies past in de kop van de schroef. Met een slecht passende schroevendraaier beschadig je de schroef en je schroevendraaier. Er zijn veel typen schroeven met een specifieke kop. Daar horen evenzoveel schroevendraaiers bij. Meest voorkomende koppen worden aangeduid met PH, PZ, TX en SL.

Schroevendraaiers zijn er in verschillende lengtes. Ze zijn er met een extra lange stift en met juist een zeer kort stift (Stubby’s of Pockets). Bij een elektrische klus is het verstandig om een geïsoleerde schroevendraaier te gebruiken. Zo kun je werken als er spanning op de installatie staat. Sommige schroevendraaiers hebben een symbool op de handgreep dat overeenkomt met de specifieke kop van de schroevendraaier. Zo pak je eenvoudig de juiste schroevendraaier.

Schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in uiteenlopende prijsklassen. Het belangrijkste verschil zit in de kwaliteit van het kop of bit. Hoe harder het materiaal (bijvoorbeeld vanadium), hoe beter. Maar ook: hoe nauwkeuriger de vorm van de bit, hoe meer grip. Ook het handvat kan sterk verschillen. Dit mag niet snel barsten en moet makkelijk in de hand liggen.

Deze keuzehulp komt voor in