keuzehulp

Welke schroef kies ik voor mijn klus?

Schroeven zijn er in allerlei soorten en maten. De vorm van de kop en de schroefdraad (de spoed) bepalen voor welke toepassing ze geschikt zijn. Welke schroef heb je nodig voor je klus? Op deze pagina lees je waar je de schroeven voor kunt gebruiken en wat het verschil is tussen de schroeven.

soorten schroeven

Spaanplaatschroef/ universeel schroef

De spaanplaatschroef is veruit de meest gebruikte schroef voor alle houtsoorten maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, het scherpe diepe draad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.

Spaanplaatschroeven zijn verkrijgbaar met diverse kopvormen:

  1. De platkop heeft een taps toelopend gedeelte onder de kop zodat deze mooi verzinkt, in zacht materiaal zoals bijvoorbeeld vuren. Soms zijn onder de kop freesribben aangebracht zodat deze ook in hardhout netjes verzinkt.
  2. Bij metaal-op-hout verbindingen is een cilinderkop vaak de beste oplossing. Deze is recht (90-graden) onder de kop en verzinkt dus niet in hout.
  3. Voor een fraaie afwerking gebruik je een schroef met een lenskop. Dit is een platkop met een bolle afwerking en wordt met name gebruikt als afwerking in RVS beugels of deurbeslag.

In het Rotadrill® assortiment is de rode punt voorzien van een uniek smeermiddel. Dit zorgt ervoor dat de schroef zeer licht indraait en vervolgens verlijmt, met als resultaat een hoge uittrekwaarde.

Bekijk het assortiment

Gipsplaatschroef

Deze zwarte schroeven lijken op spaanplaatschroeven, maar zijn uitsluitend geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd, dit geeft de zwarte kleur aan de schroef en tevens gaan ze niet roesten na het aanbrengen van stucwerk of latex. Het zorgt er mede voor dat het stucwerk goed hecht. Voor het bevestigen op Metal Stud worden schroeven gebruikt met een fijne draad (diameter 3.5), op hout gebruik je de schroef met grof draad (Ø 3.9). Gipslaatschroeven hebben een trompetkop met Phillips aandrijving, kruis, en worden ook wel snelbouwschroeven genoemd.

Bekijk het assortiment

Houtdraadbout

Door de zeskantkop wordt het een bout genoemd, het draad maakt echter dat het in het rijtje schroeven thuishoort. De algemene naam voor het draad op schroeven is houtdraad, vandaar de naam houtdraadbout. Zowel in hout als in combinatie met een plug geven deze bouten een zeer sterke verbinding. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het ophangen van een cv-radiator, het verankeren van een balk in een betonnen vloer of zware houtverbindingen. Deze bout kun je vastdraaien met een steek- of dopsleutel.

Bekijk het assortiment

Plaatschroef

Een plaatschroef heeft een schroefdraad van gehard staal, doorlopend tot onder de kop en snijdt zijn eigen schroefdraad als deze in metaal wordt geschroefd. Ze worden gebruikt voor het bevestigen van metalen platen en strips, plastic panelen enzovoort. Plaatschroeven met een “normale” punt worden zelftappers genoemd, voor gebruik dient het materiaal altijd voorgeboord te worden. Zelfborende plaatschroeven hebben een boorpunt en zijn, afhankelijk van de diameter, te gebruiken tot een plaatdikte van 6.5 mm. Een andere naam voor een plaatschroef is parker.

Bekijk het assortiment

Golfplaatbout

Een speciale houtdraadbout is de golfplaatbout en heeft een afmeting van 7.0x110. Deze kun je gebruiken voor het bevestigen van bijvoorbeeld bitumen golfplaten. De meegeleverde dop zorgt voor een waterdichte afwerking waardoor er gebruikt gemaakt kan worden van verzinkte bouten. De bijbehorende afdekkap van de golfplaatbout is leverbaar in diverse kleuren.

Bekijk het assortiment

Damwandschroef

Een damwandschroef of montageschroef is voorzien van een voorgemonteerde epdm-ring en een zelfborende punt. Deze schroef is speciaal gemaakt voor het bevestigen van damwandplaten en golfplaten. De epdm-ring zorgt voor een waterdichte constructie voor je dak of damwand. Deze schroef is net als de golfplaatbout in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Bekijk het assortiment

Houtbouwschroef

Relatief nieuw zijn de zogenaamde houtbouwschroeven, ook wel tellerkopschroeven genoemd. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het maken van dragende houtconstructies en het verbinden van houten balken. De brede kop zorgt voor een groot klembereik en draagvlak. Tegenwoordig wordt de schroef al vaak gebruikt als vervanger van een houtdraadbout.

Bekijk het assortiment

MDF-schroef

Net als de houtbouwschroef is de MDF-schroef ook relatief nieuw. De speciale diamantvormige boorpunt zorgt ervoor dat je zonder voorboren en het materiaal te splijten, deze schroef kunt verwerken. Je gebruikt hem voor het verbinden van plaatmaterialen zoals spaanplaat en uiteraard MDF. Zelfs op de kopse kant van MDF is de schroef uitstekend te gebruiken.

Bekijk het assortiment

Stokschroef

Deze schroef heeft aan één kant een houtdraad en aan de andere kant een metrisch draad zodat er een moer op bevestigd kan worden. Voornamelijk worden ze gebruikt voor het bevestigen van trapleuningen en wastafels en tegenwoordig ook voor het bevestigen van zonnepanelen. Door middel van een moer is het te bevestigen object precies af te stellen. Voor een nette afwerking gebruik je een dopmoer.

Bekijk het assortiment

Anti-inbraakschroef

Deze schroef kan bijna onmogelijk uit het hout verwijderd worden. Ze worden veelal gebruikt voor het monteren van SecuStrips op hout, die op hun beurt weer voorkomen dat er een koevoet tussen de deur wordt gezet. Een anti-inbraakschroef draai je met een sleuf-schroevendraaier in het hout.

Bekijk het assortiment

Vlonderschroef

Deze schroeven zijn speciaal ontwikkeld voor het aanleggen van hardhouten vlonders. De kleine kop met freesribben verzinkt mooi in de vlonder en is zo min mogelijk zichtbaar. Door de speciale punt is de kans op splijten zeer klein, voorboren blijft echter altijd beter.

Bekijk het assortiment

Schroefhaak, -oog & -duim

Dit type schroeven is niet bedoeld om materialen aan elkaar te verbinden, maar om dingen aan op te hangen. - De schroefhaak geeft een heel stevig ophangpunt voor in plafonds en is dus uitstekend geschikt voor het ophangen van lampen. Het open oog is daarbij zeer handig. - Voor het spannen van draden (bijvoorbeeld afrastering) en drooglijnen gebruik je een schroefoog. Kies geen te kleine afmeting aangezien de trekkracht flink kan oplopen. - Indien je een klok of schilderij aan de muur wilt ophangen kun je het best kiezen voor een schroefduim. De zwaardere duimen hebben vaak een sleuf zodat je ze met een schroevendraaier vast kunt draaien. Haken, ogen en duimen zijn verkrijgbaar in staal verzinkt, RVS, wit en messing.

Bekijk het assortiment

gereedschap schroeven

De aandrijving van de schroef bepaalt welk gereedschap je nodig hebt:

  1. Sleufkop: Sleufschroevendraaier, deze aandrijving vind je voornamelijk bij metaalschroeven en klassieke houtschroeven.
  2. Phillips: PH schroevendraaier, standaard aandrijving voor gipsplaatschroeven en veelal plaatschroeven.
  3. Pozidrive: PZ schroevendraaier, de meeste spaanplaatschroeven zijn hiervan voorzien. De Pozidrive heeft een dieper centrum en kortere sleuven ten opzichte van een Phillips kruis. Het best herkenbaar doordat de PZ 4 extra ribben in de kop heeft staan.
  4. Torx: TX schroevendraaier, voor meer grip en betere krachtoverbrenging. Vooral handig bij grotere afmetingen spaanplaat- en houtbouwschroeven of verwerking in hardhout.
  5. Zeskant: steeksleutel, dopsleutel of ringsleutel. Voornamelijk van toepassing op houtdraadbouten, zelfborende plaatschroeven en damwandschroeven.

Gebruik van de verkeerde schroevendraaier (of schroefbit) leidt tot beschadiging van de schroefkop. Zorg daarom dat je altijd de juiste schroevendraaier gebruikt.

Deze keuzehulp komt voor in