keuzehulp

Welke schroef kies ik voor mijn klus?

Schroeven zijn er in allerlei soorten en maten. De vorm van de schroefkop en de schroefdraad (ook wel de ‘spoed’ genoemd) bepalen voor welke toepassing de schroef geschikt is. Welke schroef heb je nodig voor je klus? GAMMA legt per schroefsoort uit waar je de schroeven voor kunt gebruiken en wat het verschil is tussen diverse soorten schroeven.

Soorten schroeven

Spaanplaatschroef/ universeel schroef

Universele schroeven

De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.

Schroefkoppen van universele schroeven:
1. Platkop
De platkop heeft een taps toelopend gedeelte onder de kop zodat deze mooi verzinkt in zacht materiaal, zoals vuren. Soms zijn onder de kop freesribben aangebracht zodat de schroef ook in hardhout netjes verdwijnt.
2. Cilinderkop
Bij metaal-op-houtverbindingen is een cilinderkop meestal de beste oplossing. Deze zit recht (90°) onder de kop en verzinkt dus niet in hout.
3. Lenskop
Voor een fraaie afwerking gebruik je een schroef met een lenskop. Dit is een platkop met een bolle afwerking en wordt met name gebruikt als afwerking in RVS beugels of deurbeslag.

Bekijk universele schroeven

Gipsplaatschroef

Gipsplaatschroeven lijken op universele schroeven, maar zijn uitsluitend geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd en daardoor zwart. Dit betekent dat deze schroeven niet roesten als je stucwerk of latexverf aanbrengt, en zorgt er ook voor dat het stucwerk of de verf beter hecht. Voor het bevestigen op Metal Stud worden schroeven gebruikt met een fijne draad (diameter 3,5 mm), op hout gebruik je de schroef met grof draad (diameter 3,9 mm). Gipslaatschroeven hebben een trompetkop met kruis.

Gipsplaatschroeven

Houtdraadbout

Door de typische zeskantkop wordt deze schroefsoort een bout genoemd. De algemene naam voor het draad op schroeven is houtdraad, vandaar de naam houtdraadbout. Zowel in hout als in combinatie met een plug geven deze bouten een zeer sterke verbinding. Hierdoor zijn deze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het ophangen van een cv-radiator, het verankeren van een balk in een betonnen vloer of zware houtverbindingen. Deze bout draai je vast met een steek- of dopsleutel.

Houtdraadbouten

Plaatschroef

Een plaatschroef (of ‘parker’) heeft een schroefdraad van gehard staal, doorlopend tot onder de kop. Deze schroef snijdt zijn eigen schroefdraad als deze in metaal wordt geschroefd. Je gebruikt plaatschroeven voor het bevestigen van metalen platen en strips en plastic panelen. Plaatschroeven met een normale punt worden ‘zelftappers’ genoemd. Deze moet je voorboren. Zelfborende plaatschroeven hebben een boorpunt en zijn – afhankelijk van de diameter – te gebruiken tot een plaatdikte van 6,5 mm.

Plaatschroeven

Golfplaatbout

Een speciale houtdraadbout is de golfplaatbout. Deze bout heeft een afmeting van 7,0 x 110 mm. Je gebruikt deze bouten voor het bevestigen van bijvoorbeeld bitumen golfplaten. De meegeleverde dop zorgt voor een waterdichte afwerking, waardoor er gebruik gemaakt kan worden van verzinkte bouten. De bijbehorende afdekkap van de golfplaatbout is bovendien verkrijgbaar in diverse kleuren.

Golfplaatbouten

Damwandschroef

Een damwandschroef of montageschroef is voorzien van een voorgemonteerde EPDM ring en een zelfborende punt. Deze schroef is speciaal gemaakt voor het bevestigen van damwandplaten en golfplaten. De EPDM ring zorgt voor een waterdichte constructie voor je dak of damwand. Deze schroef is – net als de golfplaatbout – in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Damwandschroeven

Houtbouwschroef

Houtbouwschroeven zijn nog relatief nieuw. Deze schroeven worden ook wel tellerkopschroeven genoemd. Een houtbouwschroef is speciaal ontwikkeld voor het maken van dragende houtconstructies en het verbinden van houten balken. De brede kop zorgt voor een groot klembereik en draagvlak. Tegenwoordig wordt de schroef vaak gebruikt als vervanger van een houtdraadbout. Sommige bouten zijn voorzien van gepatenteerd smeermiddel voor optimaal schroefgemak.

Houtbouwschroeven

MDF-schroef

Net als de houtbouwschroef is ook de MDF-schroef relatief nieuw. De speciale diamantvormige boorpunt zorgt ervoor dat je deze zonder voorboren (en zonder het materiaal te splijten) kunt verwerken. Je gebruikt de MDF-schroef voor het verbinden van plaatmaterialen zoals spaanplaat en – natuurlijk – MDF. Je kunt de schroef zelfs aan de kopse kant van een MDF-plaat gebruiken.

MDF-schroeven

Stokschroef

Deze schroef is aan de ene kant voorzien van een houtdraad en aan de andere kant van een metrisch draad, waar een moer op bevestigd kan worden. Stokschroeven worden voornamelijk gebruikt voor het bevestigen van trapleuningen of wastafels. Tegenwoordig kom je deze schroefsoort ook steeds vaker tegen bij het bevestigen van zonnepanelen. Door middel van een moer is het te bevestigen object precies af te stellen. Gebruik voor een nette afwerking een dopmoer.

Stokschroeven

Anti-inbraakschroef

Een anti-inbraakschroef kan bijna onmogelijk uit hout verwijderd worden. Deze schroefsoort wordt veelal gebruikt voor het monteren van SecuStrips op hout. Met deze strips kunnen dieven geen koevoet tussen de deur meer zetten. Een anti-inbraakschroef draai je met een sleuf-schroevendraaier in het hout.

Anti-inbraakschroeven

Vlonderschroef

Deze schroeven zijn speciaal ontwikkeld voor het aanleggen van hardhouten vlonders. De kleine kop met freesribben verzinkt mooi in de vlonder, waardoor deze schroeven bijna niet meer zichtbaar zijn in het materiaal. Door de speciale punt is de kans op splijten in het hout zeer klein. Let op: het is ondanks dat altijd aan te raden om de gaten voor te boren!

Vlonderschroe

Schroefhaak, -oog & -duim

Dit schroefmateriaal is niet bedoeld om materiaal met elkaar te verbinden, maar om dingen aan op te hangen. Haken, ogen en duimen zijn verkrijgbaar in verzinkt staal, RVS wit of messing.
1. Schroefhaak
De schroefhaak geeft een heel stevig ophangpunt voor in plafonds en is dus uitstekend geschikt voor het ophangen van lampen of planten. Het open oog is daarbij zeer handig.
2. Schroefoog
Voor het spannen van draden en drooglijnen gebruik je een schroefoog. Kies nooit een te kleine afmeting, omdat de trekkracht dan flink kan oplopen.
3. Schroefduim
Wil je een klok of schilderij ophangen? Ga dan voor een schroefduim. De zwaardere duimen zijn vaak voorzien van een sleuf, zodat je deze met een schroevendraaier vast kunt draaien.

Compleet schroefassortiment

Meer klusadvies

gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke spijker kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke spijker kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke bout kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in