keuzehulp

Welke bout kies ik voor mijn klus?

Met een bout zet je verschillende materialen snel aan elkaar en meteen muurvast. GAMMA heeft diverse bouten van verschillende materialen in allerlei maten in het assortiment. Maar welke bout heb je nodig voor je klus? En met welk gereedschap zet je de bout vast? Op deze pagina vind je daar meer informatie over.

bouten gebruiken

Wanneer gebruik je een bout?
Als je verschillende materialen stevig aan elkaar vast wilt maken, kun je een bout gebruiken. Eerst boor je een gat voor. Vervolgens steek je een passende bout helemaal door beide te verbinden delen heen. Als laatste zorgt het aandraaien van de moer voor een zeer sterke verbinding. In het stappenplan bouten plaatsen kun je lezen wat er stap voor stap moet gebeuren om je materialen stevig vast te maken met een bout.

Waar moet ik op letten bij de maatvoering van bouten en moeren?
Zowel de diameter als de lengte van een bout wordt aangeduid in millimeters, bij moeren wordt meestal enkel verwezen naar de diameter. Omdat het draad op bouten en moeren metrisch is, dit in tegenstelling tot houtdraad, wordt de afmeting van de diameter voorafgegaan door een hoofdletter M. De lengte van een bout (en schroef) wordt aangegeven door de werkende lengte oftewel: het gedeelte dan in het materiaal verdwijnt. Bij een bout of schroef met een platkop meet je dus de gehele lengte, heeft deze echter een cilinderkop dan meet je de lengte onder de kop. De maten worden als volgt op de verpakking aangeduid: M5 x 50. Dit betekent dat je te maken heeft met een bout met metrische draad van 5 mm dik en een lengte van 50 mm.

welke bout heb je nodig voor jouw klus?

Zeskantbout

De meest bekende en meest gebruikte bout is de zeskantbout. Hij wordt ingezet bij houtverbindingen en verbindingen van twee metalen delen. Breng aan de kop- en moerzijde eerst een volgring of carosseriering aan, om te voorkomen dat de bout in het zachte materiaal getrokken wordt. De ring zorgt voor een veel betere drukverdeling op het materiaal. Het is ook verstandig om aan de moerzijde een veerring te plaatsen, dan kan de moer niet los gaan zitten.

Voor deze bout kun je een gewone moer gebruiken. Als je wilt dat de moer niet lostrilt, kun je een borgmoer gebruiken of een moer samen met een veerring. Wil je de bout later makkelijk los kunnen maken, kies dan voor een vleugelmoer. Deze kun je met de hand vast- en losdraaien.

Boor voor een stevige bevestiging de gaten zo pas mogelijk, dus bijvoorbeeld voor een M8 bout, boren met een boor van 8 mm. Sla bij montage, indien nodig, uitsluitend met een houten hamer of via een houten klos met een metalen hamer.

Bekijk het assortiment

Slotbout

De slotbout wordt vooral ingezet bij houtverbindingen. De afgeronde kop van deze bout zorgt voor een fraaie afwerking. Direct onder die kop zit een vierkant gedeelte, dit zorgt ervoor dat de bout niet mee draait als je de moer aandraait. Steek hiervoor de bout door het gat heen en tik de kop met een hamer aan, zodat het vierkante gedeelte in het hout dringt. Nu is de bout gefixeerd en kan niet meedraaien tijdens het aandraaien van de moer.

Breng aan de moerzijde een ring aan, zodat de moer niet in het hout getrokken wordt. Draai de moer vast met behulp van een steek- ringsleutel.

Bekijk het assortiment

Draadeind

Draadeind is een lange bout zonder kop, die je zelf op maat kunt zagen. Hij wordt ingezet bij allerlei verbindingen en constructies. Je kunt op deze manier meerdere latten aan elkaar verbinden en zo bijvoorbeeld een tafel maken.

Draadeind wordt ook gebruikt om diverse materialen op afstand van elkaar te zetten en met behulp van moeren ook op die plek te fixeren.

Je kunt draadeind ook in beton gieten. Zo maak je een stevige basis voor bijvoorbeeld een schuur of carport.

Deze bout kun je compleet maken door aan beide uiteinden een (veer)ring en moer aan te brengen. Vijl de bramen op het zaagvlak weg om te voorkomen dat de moer scheef op de schroefdraad draait. Wil je 2 draadeinden koppelen? Dit kan met een koppelmoer.

Bekijk het assortiment

Metaalschroef

De naam is wat verwarrend, maar de metaalschroef is ook een bout met een moer. De metaalschroef wordt vooral gebruikt bij het monteren van metalen onderdelen. Hij is verkrijgbaar met een platkop of een cilinderkop en heeft volledig draad.

Bekijk het assortiment

Patentbout

Patentbouten zijn sierlijk en worden meestal gebruikt bij het vastzetten van deurbeslag. Met name voor de schilden of rozetten rondom een deurklink. Deze bouten zijn verkrijgbaar in staal verzinkt, RVS & messing.

Bekijk het assortiment

Inbusbout

Deze bouten hebben een inwendig zeskant in de kop. Vaak worden deze bouten gebruikt op plaatsen waar je niet bij kunt met een steek- of ringsleutel of daar waar geen uitstekende delen voor mogen komen i.v.m. veiligheid. Een ander voordeel van zo'n inbuskop is dat je optimale grip hebt met de inbussleutel, je kunt dus veel kracht zetten. De inbusbout is verkrijgbaar met een cilinderkop, platkop of een laagbolkop. Je monteert de bout met een inbussleutel.

Bekijk het assortiment

gereedschap bouten

De vorm van de kop van de bout bepaalt welk gereedschap je nodig hebt:

  • zeskantig: steeksleutel, dopsleutel of ringsleutel
  • gleufkop: gleufschroevendraaier
  • inbuskop: inbussleutel of inbus-schroevendraaier.

Bij gebruik van een verkeerde sleutel kan de kop van de bout afvlakken, waardoor je steeds minder grip hebt. Ook bij gebruik van de verkeerde schroevendraaier (of schroefbit) leidt dit tot beschadiging van de bout-kop. Zorg daarom dat je het juiste gereedschap gebruikt.

Een zeskantbout kun je vastdraaien met een steek-, dop of ringsleutel. Doe dit nooit met een combinatie- of waterpomptang! Met deze tangen beschadig je de kop van de bout.

Indien je gebruik maakt van een steek-, dop of ringsleutel kun je het beste 2 sleutels gebruiken: één om de moer mee aan te draaien en een om de bout tegen te houden en meedraaien tegen te gaan.

moeren

Zeskantmoer

Wordt meestal gebruikt in combinatie met een zeskantbout of slotbout.

Bekijk het assortiment

Vleugelmoer

Hiermee kun je eenvoudig bouten vast- en losdraaien.

Bekijk het assortiment

Dopmoer

Heeft voornamelijk een sierfunctie maar zorgt ook voor een gladde en dus veilige afwerking.

Bekijk het assortiment

Inslagmoer

Zelfde toepassing als de rampamoer, wordt echter d.m.v. een hamer gemonteerd i.p.v. een schroevendraaier.

Bekijk het assortiment

Oogmoer

veelal gebruikt voor hijswerk en om de bevestigen aan kabels, vaak in combinatie met een draadeind of keilbout.

Bekijk het assortiment

Koppelmoer

Heeft doorgaans 3x de lengte van een zeskantmoer en wordt gebruikt om 2 stukken draad met elkaar te verbinden.

Bekijk het assortiment

Borgmoer

In de moer bevindt zich een kunststof ring die lostrillen voorkomt. Let op! In RVS kan bij kleine afmetingen (M5, 6 & 8) koudlas ontstaan (vastvreten). Dit voorkom je door een smeermiddel, bijvoorbeeld WD40, op de bout aan te brengen.

Bekijk het assortiment
Deze keuzehulp komt voor in