stappenplan

Hoe sluit ik een bewegingssensor aan?

De ruimte om je huis kun je extra beveiligen met een bewegingssensor. Deze kun je los aansluiten op je buitenlamp, zodat het licht direct wordt ingeschakeld als iemand je tuin binnenkomt. Hoe je verschillende sensoren zelf aansluit, lees je in het stappenplan hieronder.

Tip!

Lees de handleiding van de bewegingssensor van tevoren goed door! Kom je er niet uit, schakel dan een elektricien in.

stap 1

Stroom uitschakelen en plek bepalen

Schakel de stroom uit in de meterkast. Check met een (goed functionerende!) spanningzoeker of de elektriciteit echt is uitgeschakeld. Markeer de plek waar de bewegingssensor komt te hangen.

inbouw bewegingsmelder
stap 2

Schakelaar demonteren?

Demonteer de schakelaar. Je ziet nu een bruine en zwarte draad uit de muurdoos komen. Pak een losse buitenkabel en snijd met een kabelmes de buitenmantel af. Verwijder de isolatie van de koperen geleiders met een striptang.

Koppel de bruine draad aan het L-punt, de zwarte aan het L1-punt, de blauwe aan het N-punt en de groen/gele draad aan het symbool voor de aarding.

stap 3

Inbouwbewegingssensor bevestigen

Bevestig de bewegingssensor aan de muur waar je deze hebt gemarkeerd. De buitenkabel kun je nu strak naar de aanvoerkabel leggen met kabelklemmen die je aan de muur bevestigt. In dit geval is dit naar een lasdoos die buiten hangt. Deze kun je natuurlijk ook binnen ophangen. Eenmaal bij het stroompunt aangekomen, knip je de buitenkabel op maat met een zijkniptang.

buiten elektra aanleggen
stap 4

Ruimte vrijmaken

Een losse bewegingssensor buiten bestrijkt een gebied van 180°. Zorg dat dit gebied vrij is van obstakels. Zet bloempotten aan de kant en plaats ook geen fietsen of tuinstoelen. Dan werkt de sensor optimaal.

buitenlamp aansluiten
stap 5

Sensor aansluiten

Verwijder weer de mantel van een buitenkabel, knip de isolatie van de geleiders en sluit deze als volgt aan op de lamp:
Koppel de blauwe draad weer aan het N-punt, de groen/gele draad weer op de aarding en de bruine draad op het L-punt. Bevestig daarna de de lamp op de gewenste plek en leg ook vanuit hier de buitenkabel naar het stroompunt.

Bij het stroompunt sluit je de draden als volgt aan met lasklemmen:
De zwarte draad van de aanvoerkabel verbind je met de zwarte draad van de sensor (stroomaanvoer). Dit doe je ook met de 2 blauwe draden die zorgen voor de afvoer van stroom, en vervolgens met met de 2 groen/geledraden (aarde en veiligheid).

bewegingsmelders aansluiten
stap 6

Verbinden

Vervolgens verbind je de bruine draad vanuit de sensor met de bruine van de lamp (stroomaanvoer naar de lamp). De blauwe draad vanuit de lamp sluit je
aan op de andere blauwe draden. Tenslotte verbind je de groen/gele draad vanuit de lamp met de andere groen/gele draden.

Sluit de kabel van de lamp aan. Bruin komt op L1, blauw kom samen met de blauwe draad van de aanvoerkabel op N. Groen/geel op het symbool rechts. Monteer de bewegingssensor op de muur met behulp van pluggen en schroeven.

NB Soms heb je geen groen/gele draad, omdat je te maken hebt met een dubbel geïsoleerde lamp.

buitenlamp met sensor aansluiten
stap 7

Testen en instellen

Schakel de stroom in en check of de bewegingssensor en lamp werken.

Tenslotte kun je de sensor op 3 manieren naar eigen wens instellen:
1. Reikwijdte waarin de sensor actief is
2. Hoelang de lamp blijft branden na activatie
3. Wanneer de lamp werkzaam is (overdag, schemer, donker)

Tip!

Je kunt ook een KlikAanKlikUit snoerloze bewegingssensor kopen. Je hebt dan wel een buitenlamp nodig met een ingebouwde ontvanger

Meer klusadvies

stroomkabel-buiten-aanleggen-thumbnail
Hoe leg ik buiten elektriciteit aan? stappenplan
tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
lichtplan-thumbnail
Hoe maak ik zelf een lichtplan? keuzehulp
Klusadvies - elektra - Hoe sluit ik een duo dimmer aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik een duo dimmer aan? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Hoe breng ik buiten kerstverlichting aan? - Thumbnail
Hoe breng ik buiten kerstverlichting aan? stappenplan