keuzehulp

Hoe maak ik zelf een lichtplan?

Hoe maak ik een lichtplan?

Stap 1

Begin met het tekenen van elke kamer in huis waar je een lichtplan van wilt maken. Maak duidelijk waar vaste elementen staan, zoals ramen, deuren, een schouw, etc. Teken vervolgens de grote meubelen in je huis, zoals een bank, eettafel, boekenkast, etc. Vergeet ook de tv niet!

Tip: teken de plattegrond op schaal, bv. 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit). zo krijg je een realistisch overzicht van je kamer.

Download template lichtplan

Stap 2

Geef aan welke activiteiten plaatsvinden in welke gedeelte van de kamer. Het kan prima zijn dat er soms meerdere activiteiten plaatsvinden op 1 plek, bijvoorbeeld dat je overdag werkt aan de eettafel en dat je 's avonds eet aan de eettafel. Verder kun je in woonkamer overdag bezoek ontvangen en 's avonds tv kijken.

Bepaal verder per ruimte ook of je bepaalde elementen wilt accentueren, zoals een schilderij, foto's of een plant.

Stap 3

Geef nu op de kaart aan welke soorten verlichting je nodig hebt. Gebruik een ander symbool of kleur voor elke soort verlichting. In de legenda van het Verlichtingsplan template staan een paar voorbeelden van symbolen die je kunt gebruiken.

  • Start met de algemene basisverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen en algemene spots. Zorgt dat de lichtcirkels van deze lampen elkaar deels overlappen, zodat je gelijkmatig licht door de hele ruimte creĆ«ert.
  • Geef vervolgens op de plattegrond aan waar je accentverlichting wilt plaatsen, bijvoorbeeld bij je boekenkast.
  • Geef ook aan waar je functionele verlichting wilt plaatsen, bijvoorbeeld een leeslamp naast je bank.
  • Geef als laatste aan waar je sfeerverlichting wilt plaatsen. Hier kun je spelen met hoogtes, bijvoorbeeld een kleine lamp op de vloer in de zithoek en een lamp op de kast bij de eettafel.

Wil je weten wat het verschil is tussen bijvoorbeeld basisverlichting en sfeerverlichting? Ga dan naar de pagina Soorten verlichting.

Stap 4

Geef op de plattegrond aan waar lichtschakelaars en stopcontacten aanwezig zijn in je ruimtes. Zo kun je gemakkelijk zien of je er genoeg hebt, of dat er misschien nieuwe posities bij moeten komen (bijvoorbeeld bij nieuwbouw of grote verbouwingen).

Wil je bepaalde lampen kunnen dimmen? Geef dit ook aan op de kaart.

Armaturen en lampen kiezen
Kies als laatste welke armaturen en soorten lampen je wilt gebruiken. Je kunt dit ook nog op het lichtplan aangeven als je dat wilt. Kies bijvoorbeeld of je hanglampen boven je eettafel wilt of dat je die ruimte verlicht met spots. Hou hierbij rekening met de stijl van je interieur.

Naast dat de soort armatuur veel doet voor de sfeer in je ruimte, is de lamp ook heel belangrijk. De lichttemperatuur is erg sfeerbepalend.

Deze keuzehulp komt voor in