stappenplan

Hoe breng ik buiten kerstverlichting aan?

Kerstverlichting buiten monteren? Met feestelijke verlichting kun je je huis ook aan de buitenkant mooi versieren. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle kerstlampjes voor in een boom of struik in je tuin, of een stijlvol lichtsnoer voor om de deur of langs de dakrand. Hoe je kerstlampjes of een lichtsnoer netjes buiten bevestigt, lees je in dit GAMMA stappenplan.

Veilig klussen met elektra

Bekijk op de de Klus Bewust pagina hoe je veilig kan klussen met elektrisch gereedschap.

Kerstlampjes buiten monteren

Tip!

Controleer bij aankoop of de kerstverlichting geschikt is voor buitengebruik. Dit staat expliciet op de verpakking vermeld. Je kunt ook het schapkaartje bij het artikel raadplegen in de bouwmarkt.

kerstlampjes buiten
stap 1

De kerstlampjes bevestigen

Kerstverlichting – bijvoorbeeld minilampjes of kaarslampjes – kun je direct aan de takken van bomen of struiken bevestigen. Bevestig het middelpunt van het snoer op het hoogste punt. Schuif de minilampjes aan de onderzijde om een tak heen en zet deze vast door het stropje aan te trekken. Bevestig kaarslampjes eenvoudig met de klip onderaan de kaarslamp.

bundelbandjes zwart
stap 2

De bundelbandjes aantrekken

Leid het snoer met de bundelbandjes langs de takken. Knip met een schaar de uitstekende delen van de bundelbandjes af. Let op: trek de bundelbandjes niet te strak aan! Zo voorkom je dat de draden beschadigd of takken beschadigd raken.

Een lichtsnoer buiten bevestigen

lichtsnoer buiten
stap 3

Een lichtsnoer bevestigen

Heb je een mooi lichtsnoer voor buiten? Bevestig dit snoer dan langs de dakrand of deurlijst. Zet het snoer elke 20 cm vast met een bundelbandje. Het bundelbandje kun je aan de spijkers ophangen.

Tip!

Hang de lichtsnoeren nooit direct aan de spijkers. Zorg er ook voor dat je het lichtsnoer niet in een scherpe hoek buigt, want dan ontstaat er een knik. Op die plekken kan het snoer defect raken.

Verlichting buiten aansluiten

contactdoos buiten
stap 4

Aansluiten op de contactdoos

Heb je een spatwaterdichte contactdoos in je tuin? Sluit je kerstverlichting dan eenvoudig daarop aan.

verlengsnoer buiten
stap 5

Een verlengsnoer gebruiken

Heb je geen tuincontactdoos? Gebruik dan een verlengsnoer. Check van tevoren of het verlengsnoer dat je wilt gebruiken geschikt is voor buitengebruik. Werk de stekker van de kerstverlichting en de contrastekker van het verlengsnoer weg in een safebox: dit is een waterdichte opsluitbox voor stekkers.

Benodigdheden

Meer klusadvies

tuinverlichting-aanleggen-thumbnail
Verlichting aanleggen in je tuin stappenplan
bewegingssensor-aansluiten-thumbnail
Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? stappenplan
lichtplan-thumbnail
Hoe maak ik zelf een lichtplan? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in