stappenplan

Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin?

Door het aanbrengen van niveauverschillen krijgt je tuin direct een mooie uitstraling. Maar waar begin je? Een border maken is niet moeilijk! In dit stappenplan leer je hoe je zelf een border in de tuin kunt aanleggen met stapelblokken.

border tuin grenzen uitzetten met paaltjes
stap 1

De border uitzetten met paaltjes

Zet de contouren van je border uit met behulp van paaltjes. Hiervoor kun je oud hout gebruiken of een lat kopen en deze in stukken zagen. Je slaat ze met een rubberen hamer in de grond.

fundering border maken
stap 2

Afgraven en zand storten

Voor het plaatsen van de stapelblokken zal er een goede fundering gemaakt moeten worden op een zandbed. Graaf hiervoor het werkgebied uit met een tuinspade. Graaf zo diep dat de fundering een paar centimeter onder het zichtveld komt te liggen en tel daar nog 3 cm bovenop voor het zandbed. Stort vervolgens een laag van 3 cm ophoogzand in het gegraven gat. Stamp het zand goed aan.

fundering leggen border tuin
stap 3

De fundering leggen

Als fundering gebruik je opsluitbanden die je vervolgens plat neerlegt. Houd rekening met eventueel afschot in de tuin en begin daarom op het laagste punt. Zo wordt de fundering niet zichtbaar wordt.

border stapelblokken plaatsen
stap 4

Plaatsen van de stapelblokken

Om ervoor te zorgen dat de blokken niet verschuiven moet je ze verlijmen. Leg de eerste laag neer zodat je zeker weet dat je goed uitkomt. Snijd eventueel de tegels op maat met een tegelknipper. Vervolgens ga je de stapelblokken één voor één vastlijmen met kit en een kitpistool. Spuit kit op de fundering kantel het stapelblok naar je toe en laat hem langzaam zakken richting de binnenkant van de border. Op die manier zal eventueel overtollig lijm er aan de binnenkant uit komen en is het niet zichtbaar. Check na het lijmen van de rij of alle stapelblokken recht liggen met een waterpas of een recht stuk hout. Ga zo verder met de volgende rijen die je steeds halfsteens op elkaar legt. Wacht tussen elke laag een paar minuten.

Tip!

Wil je niveauverschillen in je tuin creëren maar in een andere stijl? Dan kun je ook kiezen voor houten borderrollen of een speciale Ecolat afboording.

planten border
stap 5

Vul de border met grond en plant je plantjes

Als de lijm goed uitgehard is kun je de bak vullen met tuinaarde. Het is handig om van tevoren een plantschema te maken. Naast dat een planten een bepaalde hoeveelheid zon of schaduw nodig hebben, is het ook belangrijk om te kijken hoeveel ruimte een plant nodig heeft. Op basis hiervan baseer je met welke planten je de border wil vullen. Ga je bijvoorbeeld voor leuke bloembollen, een moestuin of andere beplanting?

Tip!

Plant niet direct in de tuinaarde, maar vul de border aan met potgrond. Dit heeft een vruchtbare samenstelling, waardoor deze niet alleen goed dient als basis, maar ook als grond om gewassen en planten in te verbouwen.

Meer klusadvies

Zelf een vlonder aanleggen - Thumbnail
Zelf een vlonder maken stappenplan
Pergola maken - Thumbnail
Zelf een pergola maken stappenplan
lavendel-snoeien-thumbnail
Hoe snoei ik een hortensia? stappenplan
drainage-hydroblobs
Oppervlaktedrainage met Hydroblob regenwaterbuffers aanleggen stappenplan
GNL Modulair Voortuin thumbnail
Een voortuin voor € 649.-
gazon-verticuteren-thumbnail
Hoe moet ik gras verticuteren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in