stappenplan

Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin?

Tip!

Voor je vol enthousiasme allerlei planten en bloemen aanschaft voor je aangelegde borders, is het handig om een plantenschema te maken. Denk van tevoren goed na over een logische verdeling van je planten en houd hierbij rekening met de hoogte, zon- en schaduw behoeften, bloeitijd en kleur.

stap 1

De border uitzetten met paaltjes

Zet de contouren van je border uit met behulp van paaltjes. Deze sla je met een rubberen hamer in de grond.

stap 2

Afgraven en zand storten

Alvorens het plaatsen van de stapelblokken zal er een goede fundering gemaakt moeten worden op een zandbed. Graaf het werkgebied uit met een tuinspade. Graaf zo diep dat de fundering een paar cm onder het zichtveld komt te liggen en tel daar nog 3 cm bovenop voor het zandbed. Stort vervolgens een laag van 3 cm ophoogzand in het gegraven gat.

stap 3

De fundering leggen

Als fundering kan je gebruik maken van opsluitbanden welke op de zij gelegd worden. Deze moeten waterpas gelegd worden. Houdt rekening met afschot van bestrating en begin daarom op het laagste punt zodat de fundering niet zichtbaar wordt.

stap 4

Plaatsen van de stapelblokken

Bij het plaatsen van de blokken leg je de eerste laag blokken neer zonder deze te lijmen. Als de 1e laag goed ligt ga je over tot het lijmen van de blokken. Kantel een blok richting de zichtzijde en spuit de lijm er onder. Laat het blok weer langzaam zakken en laat de lijm zijn weg zoeken. Ga zo blok voor blok lijmen. Begin na een minuut of 5 met de volgende laag blokken. Leg deze halfsteens op de onderste laag. Begin pas met lijmen als je tevreden bent over de ligging van de blokken. Meet na het lijmen van een zijde of de blokken nog waterpas liggen en niet overhellen.

stap 5

Vul de border met grond en plant je plantjes

Dit stappenplan komt voor in