keuzehulp

Gazon verticuteren

Een gazon verticuteren is een cruciale stap binnen gazononderhoud. Wil jij een mooi en strak gazon zonder onkruid en mos? Door na de winter met een verticuteermachine de viltlaag en het mos uit de grasmat te verwijderen, geef je je gazon een frisse start.

Gazon verticuteren: dit is waarom
Eén keer per jaar je gazon verticuteren is belangrijk voor een mooi gazon. Hoe strak dat gazon er in de zomermaanden ook bij ligt, de vele neerslag en het beperkte licht in de wintermaanden hebben ongetwijfeld hun sporen achterlaten. Zeker wanneer een gazon veel belopen wordt, zal de bodem snel dichtslibben en verzuren. Niet de ideale omgeving voor grasplanten, maar wel voor onkruid en mossen. Wanneer je niets doet, zullen die stilaan de overhand krijgen.

Door je gazon te verticuteren, verwijder je de viltige laag uit de grasmat en snijd je de bodem open. Lucht en voeding kunnen nu weer bij de graswortels komen, waardoor je gazon de perfecte start krijgt in het voorjaar. Voor een kerngezonde, groene grasmat moet je een gazon ook bemesten, bekalken en op tijd grasmaaien.

Wanneer je gazon verticuteren?
Wil jij je gazon verticuteren? Doe dit dan in maart of april, vlak voordat het gras weer begint met groeien. Op deze manier kunnen de kale plekken zich snel herstellen, want het verticuteren laat natuurlijk wel zijn sporen na. Tuinier je op klei- of veengrond? Haal je verticuteermachine in september dan nog eens uit de schuur. Door een gazon in het najaar te verticuteren, zorg je ervoor dat het schoon en zonder mos de winter in gaat.

Verticuteermachine kiezen
Beschik jij over een postzegel van een gazonnetje? Dan kun je je gazon handmatig verticuteren met een verticuteerhark, al is dit wel een hele work-out. Een verticuteermachine op elektriciteit werkt een stuk makkelijker en zorgt voor een gelijkmatiger resultaat. Wanneer je niet van plan bent om zelf een verticuteermachine aan te schaffen, kun je in onze winkels ook een verticuteermachine huren.

Tip!

Een verticuteermachine kiezen? Bekijk onze top 10.

Gazon verticuteren: zo ga je te werk
Een gazon verticuteren met een verticuteermachine is niet moeilijk en spreekt voor zich. Wel is het handig om vooraf te bepalen hoe sterk je gazon vervilt is. Waar een gemiddeld gazon volstaat met één keer baan-voor-baan verticuteren, kun je een gazon met een dikke viltlaag beter twee keer doen: één keer over de lengte en één keer over de breedte. Ook de snedediepte stel je dan wat hoger af.

Voor een normaal gazon is een snedediepte van 5 mm normaal, terwijl een verticuteermachine bij een sterk vervilt gazon op 10 mm mag worden afgesteld.

Tip

Bevochtig het gras van tevoren en maai het zo nodig. Op deze manier herstelt het gras sneller en neem je meer mos mee.

Gazon herstellen
Hoe meer mos en onkruid in een gazon, des te meer kale plekken er zullen verschijnen na het verticuteren. Het voordeel van in april en september je gazon verticuteren, is dat dit de ideale maanden zijn voor gazononderhoud. Zo kun je de kale plekken meteen opnieuw inzaaien. Met speciaal graszaad voor gazonherstel zijn de kale plekken snel weer dichtgegroeid. Meer weten? Dat lees je bij gras zaaien.

Benodigdheden

Gereedschappen (0)