stappenplan

Hoe moet ik gras verticuteren?

Als er op je gazon veel gelopen en gespeeld wordt, kan de bodem snel dichtslibben en verzuren. Hierdoor groeit er onkruid en mos en kunnen vocht, licht en voedingsstoffen niet meer goed door de grasmat dringen. Het gevolg? Je gazon wordt minder mooi en er ontstaan kale plekken. Je tuin verticuteren is hiervoor de oplossing. Verticuteren is het bewerken van het gazon met een verticuteermachine of verticuteerhark. Hiermee snijd je de bovenste laag van de grasmat in en verwijder je mos en plantenresten. Zo krijgt het gras weer de ruimte om te groeien. In dit stappenplan lees je alles over je gazon verticuteren.

Tip!

Heb je een klein gazon of alleen kleine stukjes gazon in je tuin? Gebruik dan alleen een verticuteerhark.

Wanneer moet ik mijn gazon verticuteren?

Het gras verticuteren doe je als het gras in de optimale groeifase zit. Daarom kun je het best het gazon verticuteren in het voorjaar of in het najaar. De zomer is te warm; in dit seizoen zijn er veel onkruiden die uitzaaien. In de winter groeit het gras niet en kan het zichzelf niet herstellen. De juiste timing is dus heel belangrijk. Deze periode is ook geschikt om aan de slag te gaan met een nieuw gazon aanleggen.

Let op!

Verticuteer als het gras droog is. Op een nat grasveld kan je verticuteerhark vastlopen met modder. Heeft het de dag of avond van tevoren geregend? Dan kun je beter even wachten met verticuteren.

gras maaien
stap 1

Het gras maaien

Maai eerst het gras. Zorg ervoor dat het gemaaide gras wordt opgevangen in de opvangbak of hark met een bladhark zo veel mogelijk gemaaid gras weg. De messen van de verticuteermachine kunnen dan makkelijk bij de onderste laag komen. Het losse gras kan de verticuteerhark of verticuteermachine blokkeren.

verticuteermachine afstellen
stap 2

De verticuteermachine afstellen

Stel de messen van de verticuteermachine af. Bij een dikke viltlaag op je gazon moeten de messen ongeveer 1 cm diep de bodem in kunnen. Bij een dunne viltlaag is 0,5 cm voldoende. Test eerst op een klein stukje van het gazon om te zien of de machine goed staat afgesteld voordat je het hele grasveld aanpakt.

Tip!

Een verticuteermachine kun je ook bij GAMMA huren.

gazon verticuteren
stap 3

Het gazon verticuteren in de lengte en breedte

Ga met de verticuteermachine eerst een keer over het gazon in de lengterichting. Verticuteer het gazon vervolgens eenmaal in de breedterichting. Je overlapt als het ware de verticale met de horizontale banen. Heb je bestrating rondom je gazon? Ga dan nog eens langs de randen van het gras met een verticuteerhark. Op deze manier ben je er zeker van dat al het onkruid verwijderd wordt en je straks het hele gazon hebt geverticuteerd.

stap 4

Mos en onkruid verwijderen

Hark met een bladhark al het losse gras en mos bij elkaar. Maai vervolgens het gras nog één keer op een stand lager om ervoor te zorgen dat alle laatste grassprieten weg zijn.

gras inzaaien en gazon voeden
stap 5

Gras inzaaien en het gazon voeden

Na het verticuteren en weghalen van mos zijn er in het gazon een aantal kale plekken ontstaan. Je kunt de kale plekken bijzaaien. Op de plekken waar het wat kaler is dan op andere plekken strooi je wat extra graszaad. Zijn er grote kale plekken in je grasmat ontstaan? Leg deze plekken dan in met graszoden. Vergeet niet om de ingezaaide stukken en graszoden te bewateren.

Vervolgens voed je het gazon door kalk en bodemverbeteraar te strooien. Reken op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2.

Tip!

Wil je voorkomen dat het mos terug groeit? Kijk dan goed naar de omliggende planten en schaduwplekken. Schaduw zorgt namelijk voor mosgroei. Snoei waar mogelijk de takken die voor te veel schaduw zorgen weg.

Verticuteermachines

Waarom moet je gras verticuteren?

Door je gazon te verticuteren verwijder je mos en dood organisch materiaal. Hierdoor krijgt je gazon meer lucht en kan het zichzelf beter ontwikkelen.

Hoe vaak moet je een gazon verticuteren?

Voor het gazon is het 't beste om twee keer per jaar te verticuteren. Mocht er in het najaar veel mos aanwezig zijn op het gazon, dan is het sowieso verstandig om een tweede keer te verticuteren. Mocht dit niet het geval zijn dan kan één keer verticuteren per jaar ook voldoende zijn.

Moet je eerst verticuteren of eerst kalk strooien?

Zodra je geverticuteerd hebt, kun je je gazon bekalken. Doordat je net geverticuteerd hebt, neemt de grond kalk beter op. Je verticuteert dus eerst en bestrooit het gazon daarna pas met kalk.

Kun je met de hand verticuteren?

Met een verticuteerhark kun je je gazon handmatig verticuteren.

Moet je het gras maaien voordat je gaat verticuteren?

Voordat je het gazon gaat verticuteren kun je er het beste voor zorgen dat het gras zo'n 2 tot 3 cm hoog is.

Bij welke temperatuur kun je gras verticuteren?

Verticuteren kan het best bij een temperatuur tussen de 12 en 20 graden.

Dit stappenplan komt voor in