stappenplan

Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon

Ga je zelf gras zaaien met graszaad? Goede keuze! Het duurt misschien wat langer voor je een mooi gazon hebt, maar graszaad is wel een stuk voordeliger. Als je dit stappenplan nauwkeurig volgt, krijg je straks het mooiste resultaat.

Wanneer kun je gras zaaien?
stap 1

Wanneer kun je gras zaaien?

Gras zaaien kan het hele jaar door. Het ontkiemt wanneer de temperatuur boven de 10 graden stijgt. Heb je te maken met een zachte winter? Ook dan kun je gras zien ontkiemen. Zaai bij voorkeur op een windstille dag, zodat het graszaad niet per ongeluk wegwaait. Daarnaast moet de grond waar je gras hebt gezaaid altijd vochtig zijn. In een droge periode moet je voldoende blijven bewateren.

Graszaad kiezen voor het gras zaaien
stap 2

Graszaad kiezen

Welk graszaad heb je nodig voor jouw gazon? Bedenk van tevoren wat voor gazon je wil aanleggen. Zo bestaat er graszaad voor een siergazon. Dit is heel fijn gras dat je heel kort kunt maaien. Dit grassoort is beter bestand tegen licht beschaduwde plekken. Of ga voor een speelgazon: dit is diep geworteld en erg sterk gras. Perfect voor een grasveld waar veel op gespeeld gaat worden.

Bepalen hoe kalkrijk de grond is
stap 3

Bepalen hoe kalkrijk de grond is

Bestaat jouw tuingrond uit kleigrond? Dit is van zichzelf al erg kalkrijk. Zandgrond is daarentegen erg zuur en heeft extra kalk nodig. Zo kun je de pH-waarde stimuleren. Gelukkig bevatten veel meststofsoorten toegevoegd kalk (zie stap 5).

De grond omspitten
stap 4

De grond omspitten

Maak de grond onkruidvrij. Dit kun je het beste doen door de grond te spitten of te frezen. Gebruik voor het spitten een spade met een scherp blad en zorg dat de steellengte bij je lichaamslengte past. Ga je een groot stuk grond voorbereiden? Gebruik dan een elektrische bodemfrees. Dit gaat een stuk sneller. Meestal is alleen de bovenlaag (tot één spade diep) spitten of frezen voldoende. Voor een goed omgespitte grond moet je letten op drie dingen: de grond moet los zijn, de wortels moeten er doorheen kunnen groeien en het water moet erdoor kunnen lopen.

Bodemverbeteraar en meststof toevoegen
stap 5

Bodemverbeteraar en meststof toevoegen

Verwijder grote stenen. Stenen kunnen je grasmachine namelijk beschadigen wanneer je je ontkiemde gras gaat maaien. Breng een bodemverbeteraar, zoals compost, aan op de bodem. Meng daarnaast meststof door de bovenlaag, zodat de wortels van de jonge grasplanten straks beter kunnen wortelen. Je kunt ook voor gazonmest met toegevoegd kalk kiezen.

De grond egaliseren
stap 6

De grond egaliseren

Egaliseer de grond met een hark. Stamp de grond vervolgens goed aan. Dit kun je het beste voetje voor voetje doen. Hark de grond nog één keer licht na.

Omtrek gazon uitzetten
stap 7

Omtrek gazon uitzetten

Zet de precieze omtrek van het gazon uit met behulp van touw en tuinpaaltjes. Gebruik een rolbandmaat voor het opmeten en een hamer om de paaltjes voorzichtig in de grond te slaan.

stap 8

Het gras zaaien

Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien. Hiervoor kun je het beste een strooiwagen gebruiken. Zaai altijd één keer in lengterichting en nog een keer in breedterichting eroverheen. Check ook de aanwijzingen op de verpakking. Zaai langs de rand van het gazon wat extra graszaad. Zo krijg je straks een mooie, stevige rand. Houd bovendien altijd wat zaadjes achter, zodat je later nog wat bij kunt zaaien op plekken waar het gras niet goed is opgekomen. Hark het graszaad lichtjes aan en rol het voorzichtig aan met de tuinwals. Zo krijgen alle zaden goed contact met de grond en krijg je gelijkwaardige kieming.

stap 9

Het gazon water geven

Geef het gazon water met een tuinsproeier. Let op dat je voldoende water geeft nadat je het gras hebt gezaaid, want de grond moet vochtig blijven tot het gras goed geworteld is. Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt, ontkiemt het binnen drie tot vijf dagen. Is het kouder weer, dan kan het ontkiemen langer duren.

Tip!

Zorg ervoor dat je het nog kwetsbare gazon niet te veel belast. Laat kinderen nog niet op het gras spelen.

Het gras maaien
stap 10

Het gras maaien

Maai je gazon voor het eerst als het gras ongeveer 8 cm lang is en haal er elke keer ongeveer 1 cm van af. Na twee maanden kun je het gras steeds iets korter maaien (tot het op ongeveer 3 tot 5 cm hoogte is). In het begin groeit er veel onkruid in het gazon. Dit zal verminderen als je regelmatig maait. Het meeste onkruid verdwijnt met het maaien. Sommige soorten – zoals paardenbloem of madeliefjes – moet je eruit steken. Dat kun je doen met een mesje of een onkruidsteker.

Tip!

Voor het maaien heb je keuze uit een handgrasmaaier, een robotmaaier en of een elektrische maaier. De handgrasmaaier zorgt voor het mooiste resultaat. Voor een kleine tuin is dat goed genoeg. Een robotmaaier of elektrische maaier is handig voor grote gazonnen.

gras bemesten
stap 11

Het gras bemesten

Blijf om de zes tot tien weken het gras bemesten. Je kunt het gazon organische gazonmest geven. Dit voorkomt de groei van mos en onkruid.

Tip!

Heb je toch last van mos in je gazon? Lees dan hier hoe je gemakkelijk mos uit je gazon verwijdert.

Tip!

Kale plekken in het gazon kunnen ontstaan doordat er bijvoorbeeld voor langere tijd een bloempot op heeft gestaan. Gelukkig kun je ze op een makkelijke manier herstellen. Bekijk hier het stappenplan.

Gebruikt bij dit advies

Graszaad
Graszaad

Meer klusadvies

gazon-aanleggen-en-onderhouden-thumbnail
Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen stappenplan
mos-verwijderen-thumbnail
Mos in het gazon verwijderen stappenplan
beschadigde-klinkers-vervangen-thumbnail
Hoe vervang ik een beschadigde klinker? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan

Veelgestelde vragen over het zaaien van gras

Hoelang ben je bezig met gras zaaien?

De duur van gras zaaien hangt af van de grootte van het gazon. Hoe groter de oppervlakte van je gazon, hoe meer tijd je hier mee bezig bent.

Hoe kan je het beste gras zaaien met de hand?

Gras kun je het beste in het voor- of najaar zaaien. In het voorjaar groeit gras namelijk sneller doordat de grond vochtiger is. In het najaar is de grond opgewarmd, dit is ook goed voor de groei van graszaad. Zodra je ervoor kiest om met de hand te zaaien, kun je dit het beste in twee stappen doen. Verdeel het graszaad eerst op in twee gelijke delen. Het ene deel strooi je in horizontale lijnen over je gazon. Vervolgens strooi je het overige graszaad in verticale lijnen over de horizontale lijnen. Dit zorgt ervoor dat het graszaad goed over het gazon is verdeeld.

Hoelang mag je het gras niet betreden na het zaaien?

Bij goede omstandigheden heeft graszaad twee tot drie weken nodig om te ontkiemen. In deze periode is het dan ook verstandig om het gras niet te betreden.

Hoe snel groei het gras na het zaaien?

Graszaad ontkiemt gemiddeld na twee tot drie weken. Dit hangt af van de bodemtemperatuur.

Wanneer mag je je gras maaien na het zaaien?

Nieuw gras kun je het beste pas maaien zodra de grassprieten 8 cm of hoger zijn.

Hoelang moet je wachten met het besproeien van je gras na het zaaien?

Het is belangrijk om de eerste weken na het zaaien, je gazon goed vochtig te houden. Heb je gezaaid in een droge periode? Dan kun je het beste dagelijks 10 tot 20 minuten het gazon sproeien. Zodra je ziet dat er steeds meet zaden zijn ontkiemd, kun je minder frequent gaan sproeien. Het is wel belangrijk om de conditie van je gras te blijven checken. Hierdoor kun je zelf inschatten of het gras meer of minder water nodig heeft.

Hoe vaak moet je het gras besproeien na het zaaien?

Om een zo mooi mogelijk gazon te realiseren, is het verstandig om tot twee weken na het ontkiemen de bodem goed vochtig te houden. Besproei het gras dagelijks 10 tot 20 minuten.