stappenplan

Tips voor het zaaien van gras

Ga je zelf gras zaaien met graszaad? Goede keuze! Het duurt misschien wat langer voor je een mooi gazon hebt, maar graszaad is wel een stuk voordeliger. Als je dit stappenplan nauwkeurig volgt, krijg je straks het mooiste resultaat.

stap 1

Wanneer kun je gras zaaien?

Gras zaaien gebeurt het hele jaar door. Het ontkiemt wanneer de temperatuur boven de 10 graden stijgt. Heb je te maken met een zachte winter? Ook dan kun je gras zien ontkiemen. Zaai bij voorkeur op een windstille dag, zodat het graszaad niet per ongeluk wegwaait. Daarnaast moet de grond waar je gras hebt gezaaid altijd vochtig zijn. In een droge periode moet je voldoende blijven bewateren.

stap 2

Graszaad kiezen

Bedenk van tevoren welk graszaad je gaat gebruiken. Zo bestaat er graszaad voor een siergazon. Dit is heel fijn gras dat je heel kort kunt maaien. Deze grassoort is beter bestand tegen licht beschaduwde plekken. Of ga voor een speelgazon: dit is diep beworteld en erg sterk gras. Perfect voor een grasveld waar veel op gespeeld gaat worden. Welk graszaad heb je nodig voor jouw gazon?

stap 3

Bepalen hoe kalkrijk de grond is

Bestaat jouw tuingrond uit kleigrond? Dit is van zichzelf al erg kalkrijk. Zandgrond is daarentegen erg zuur en heeft extra kalk nodig. Zo kun je de pH-waarde stimuleren. Gelukkig bevatten veel meststofsoorten toegevoegde kalk (zie stap 5).

stap 4

De grond omspitten

Maak de grond onkruidvrij. Dit kun je het beste doen door de grond te spitten of te frezen. Gebruik voor het spitten een spade met een scherp blad en zorg dat de steellengte bij je lichaamslengte past. Ga je een groot stuk grond voorbereiden? Gebruik dan een elektrische bodemfrees. Dit gaat een stuk sneller. Meestal is alleen de bovenlaag (tot één spade diep) spitten of frezen voldoende. Voor een goed omgespitte grond moet je letten op drie dingen: de grond moet los zijn, de wortels moeten er doorheen kunnen groeien en het water moet erdoor kunnen lopen.

stap 5

Bodemverbeteraar en meststof toevoegen

Verwijder grote stenen. Stenen kunnen je grasmachine namelijk beschadigen wanneer je je ontkiemde gras gaat maaien. Breng een bodemverbeteraar, zoals compost, aan op de bodem. Meng daarnaast meststof door de bovenlaag, zodat de wortels van de jonge grasplanten straks beter kunnen wortelen. Je kunt ook voor gazonmest met toegevoegde kalk kiezen.

stap 6

De grond egaliseren

Egaliseer de grond met een hark. Stamp de grond vervolgens goed aan. Dit kun je het beste voetje voor voetje doen. Hark de grond nog één keer licht na.

stap 7

Omtrek gazon uitzetten

Zet de precieze omtrek van het gazon uit met behulp van touw en tuinpaaltjes. Gebruik een rolbandmaat voor het opmeten en een hamer om de paaltjes voorzichtig in de grond te slaan.

stap 8

Het gras zaaien

Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien. Hiervoor kun je het beste een strooiwagen gebruiken. Zaai altijd één keer in lengterichting en nog een keer in breedterichting eroverheen. Check ook de aanwijzingen op de verpakking. Zaai langs de rand van het gazon wat extra graszaad. Zo krijg je straks een mooie, stevige rand. Houd bovendien altijd wat zaadjes achter, zodat je later nog wat bij kunt zaaien op plekken waar het gras niet goed is opgekomen. Hark het graszaad lichtjes aan en rol het voorzichtig aan met de tuinwals. Zo krijgen alle zaden goed contact met de grond en krijg je gelijkwaardige kieming.

stap 9

Het gazon water geven

Geef het gazon water met een tuinsproeier. Let op dat je voldoende water geeft nadat je het gras hebt gezaaid, want de grond moet vochtig blijven tot het gras goed geworteld is. Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt, ontkiemt het binnen drie tot vijf dagen. Is het kouder weer, dan kan het ontkiemen langer duren.

stap 10

Het gras maaien

Maai je gazon voor het eerst als het gras ongeveer 8 cm lang is en haal er elke keer ongeveer 1 cm van af. Na twee maanden kun je het gras steeds iets korter maaien (tot het op ongeveer 3 tot 5 cm hoogte is). In het begin groeit er veel onkruid in het gazon. Dit zal verminderen als je regelmatig maait. Het meeste onkruid verdwijnt met het maaien. Sommige soorten – zoals paardenbloem of madeliefjes – moet je eruit steken. Dat kun je doen met een mesje of een onkruidsteker.

Tip!

Het gras maaien is geen probleem, maar zorg er verder voor dat je het nog kwetsbare gazon niet te veel belast. Laat kinderen nog niet op het gras spelen.

Tip!

Voor het maaien heb je keuze uit een handgrasmaaier, een robotmaaier en of een elektrische maaier. De handgrasmaaier zorgt voor het mooiste resultaat. Voor een kleine tuin is dat goed genoeg. Een robotmaaier of elektrische maaier is handig voor grote gazonnen.

stap 11

Het gras bemesten

Blijf om de zes tot tien weken bemesten. Je kunt het gazon organische gazonmest geven. Dit voorkomt de groei van mos en onkruid.

Gebruikt bij dit advies

Graszaad
Graszaad

Meer klusadvies

beschadigde-klinkers-vervangen-thumbnail
Hoe vervang ik een beschadigde klinker? stappenplan
tips-heg-snoeien-thumbnail
Tips bij het snoeien van een heg stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan