stappenplan

Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Een strak gazon aanleggen kun je op twee manieren doen: met kant-en-klare graszoden of door graszaad te zaaien. Ga je een grote grasmat aanleggen? Dan ben je met gras zaaien veel sneller klaar dan met het aanleggen van een nieuw gazon. Bedenk wel dat er op gezaaid gras de eerste twee maanden niet gespeeld mag worden. In dit stappenplan lees je hoe je een fraai gazon aanlegt met graszaad.

De grond omspitten
stap 1

Het omspitten van de grond

De grond moet eerst goed voorbereid worden. Dit doe je door de grond te spitten of te frezen. Verwijder al het onkruid en stenen die je tegenkomt. Gebruik bij een klein gazon een tuinspade en voor een grote grasmat een elektrische bodemfrees.
Meng direct meststoffen door de bodem bij het spitten of frezen. De grond is voldoende omgespit als deze zichtbaar los is, de wortels ruimte hebben om erdoorheen te groeien en er water doorheen kan.

Tip!

Kies eventueel voor meststof waarin kalk is verwerkt. Op die manier kun je er zeker van zijn dat de grond de juiste pH-waarde heeft.

De grond egaliseren
stap 2

Het egaliseren van de grond

Egaliseer de grond met een hark en stamp de grond vervolgens, voetje voor voetje, stevig aan. Hark de grond vervolgens licht na. Gebruik hiervoor een brede hooihark: je kunt de gladde achterkant gebruiken voor het egaliseren.

Gras zaaien
stap 3

Zaaien van het gras

Gras zaaien kan je met de hand of een daarvoor bestemde strooiwagen. Neem van de hoeveelheid graszaad de helft om in de lengterichting te strooien en de andere helft in de breedte. Met een hark kan je het zaad aanharken zodat het meer in de grond zakt.

Het aandrukken van het gras
stap 4

Het aandrukken van het gras

Stamp voetje voor voetje het het gestrooide zaad systematisch aan. Als je een groter vlak hebt kan je kiezen voor een tuinwals. Vul deze met water en rol het zaad aan.

Bevochtigen van het gras
stap 5

Bevochtigen van het gras

Zorg dat de grond licht vochtig blijft gedurende de komende weken. Ook na het ontkiemen moet er zeker een week of twee gesproeid worden.

Het gras bemesten
stap 6

Bemesten van het gras

Geef het gazon na zes weken organische gazonmest. Afhankelijk van het type meststof dat je gebruikt, kun je tussen de zes weken of drie maanden opnieuw bemesten. Blijf het gazon bemesten. Dit is en blijft de beste bestrijding tegen onkruid en mos

Het gras onderhouden
stap 7

Onderhouden van het gras

Kale plekken kan je opnieuw inzaaien. Haal het oude organische materiaal weg en breng met nieuwe aarde het weer op hoogte en druk het aan. Zaai daarna het kale stuk in, hark het lichtjes en druk het aan. Dek de zaadjes heel licht met een laagje compost of grond af. Bevochtig hierna hierna de plek. Ook als de zaadjes al aan het ontkiemen zijn is het belangrijk dat de grond licht vochtig blijft.

Kuilen in het gras kan je verhelpen door een kruisinsnede in het gras te maken. Steek met een scherpe schep de zoden voldoende los onder de wortels waardoor je het gras daarna kan openvouwen. Vul de kuil met grond, druk dit aan en vouw de grasmat terug.

Tip: Gras zaaien

Ga je voor graszaad? Bedenk dan dat er verschillende soorten graszaad bestaan. Zo kun je graszaad kopen voor een siergazon of een speelgazon (dat veel belopen wordt). Hoe het gras zaaien precies in zijn werk gaat? Dat lees je in het stappenplan Tips voor het zaaien van gras.

Gebruikt bij dit advies

Onderhoud & verzorging
Onderhoud & verzorging

Benodigdheden

Meer klusadvies

Gazon bemesten - Thumbnail
Hoe kan ik mijn gazon bemesten? stappenplan
gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
tips-heg-snoeien-thumbnail
Tips bij het snoeien van een heg stappenplan