stappenplan

Tips bij het snoeien van een heg

Een heg in je tuin kun je prima zelf snoeien. Maar wanneer kun je jouw heg het beste snoeien? Dit verschilt per heggensoort. Ook het gereedschap pas je hierop aan. Sommige struiken kun je het beste knippen, bij andere heggen is het aan te raden om voor elektrisch gereedschap te gaan. Wanneer je jouw heg snoeit en wat je daarvoor precies gebruikt, lees je in dit stappenplan.

stap 1

Bepalen wanneer je gaat snoeien

Bepaal in de eerste plaats wanneer je je heg moet snoeien. Welke struiksoort heb je geplant? De coniferenhaag, beukenhaag (fagus sylvatica) en haagbeuk (carpnius betulus) kun je het beste snoeien in juni. Eind augustus kun je deze struiksoorten nogmaals licht snoeien. Andere heggensoorten, zoals glansmispel (photinia), hulst (ilex acquifolium) of olijfwilg (elaeagnus), kun je beter snoeien in maart, zodra de ergste wintervorst voorbij is. De welbekende buxus kun je het beste twee keer per jaar een snoeibeurt geven: aan het begin van de zomer (mei of juni) en aan het eind van de zomer (augustus of september).

Tip!

Controleer jouw heg van tevoren ook op vogelnestjes. Heb je een nest gespot? Dan is het aan te raden om te wachten tot de vogels zijn uitgevlogen.

stap 2

Het snoeien voorbereiden

Zorg voor de juiste snoeigereedschappen en beschermingsmaterialen. Ga je een hele hoge heg snoeien? Dan heb je een ladder nodig. Omdat je bij de vorige stap al hebt bepaald uit welke struiksoort jouw heg bestaat, weet je ook of je deze heg moet knippen of snoeien: een coniferenhaag mag je alleen knippen, terwijl je een beukenhaag of haagbeuk juist flink mag snoeien. Zorg dat alle gereedschappen schoon, roestvrij en scherp zijn en dat je deze klaarlegt binnen handbereik. Draag daarnaast stevige werkhandschoenen en een goede veiligheidsbril. Ga je elektrisch tuingereedschap gebruiken? Draag dan ook gehoorbescherming.

Tip!

Gebruik voor dikke takken geen snoeischaar of heggenschaar, maar een takkenschaar. Met de lange armen van de schaar kun je eenvoudig extra kracht zetten.

stap 3

De heg snoeien

Tijd om de heg te snoeien! Voor hoge heggen kun je het beste werken met gereedschap dat is voorzien van een lang messenblad. Met kleinere scharen kun je preciezer te werk gaan: hiermee knip je uitstekende of moeilijk bereikbare takjes af.

Tip!

Zorg dat je je werkplek opgeruimd houdt, ook tijdens het snoeien. Laat scherpe gereedschappen niet rondslingeren en baken de omgeving zo nodig af. Let er ook op dat er geen spelende kinderen in de buurt kunnen komen.

stap 4

Opruimen na het snoeien

Klaar? Ruim dan alles netjes op. Gooi snoeiresten in de groene afvalcontainer en maak alle gereedschappen schoon en droog. Berg deze vervolgens op (eventueel in een beschermhoes) en zorg dat kinderen hier niet zomaar bij kunnen

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan