stappenplan

Hoe metsel ik een tuinmuurtje?

Je kunt eenvoudig en snel een tuinmuurtje van stapelblokken (met een hoogte van maximaal 50 cm) maken, waarmee je eenvoudig verschillende niveaus creëert. Met verschillende, lage tuinmuurtjes oogt je tuin ook direct groter. Bij dit soort muurtjes lijm je stapelblokken op elkaar in plaats van deze te metselen, waardoor je snel een mooi tuinmuurtje maakt.

Wil je toch liever een strak gemetselde tuinmuur maken? Kijk dan bij het stappenplan Metselen.

Graaf een ondiepe geul uit op de plek waar je het tuinmuurtje wilt maken. De geul moet ongeveer 30 cm diep en 40 cm breed zijn.

Om ervoor te zorgen dat je tuinmuur straks stevig staat, is het belangrijk dat je voor een stabiele fundering zorgt. Dit doe je door in de geul een laag metselzand met cement (van 20 cm) te storten. Houd hierbij de volgende mengverhouding aan: een deel cement op tien delen zand. Hark het cement door het ophoogzand heen. Stamp de laag vervolgens stevig aan met behulp van een plank. Dit zorgt ervoor dat je tuinmuurtje straks niet zomaar kan verzakken.

De eerste laag ligt onder het tuinniveau. Deze leg je los op het zand. Sla ze op hoogte met een rubberen hamer, zodat deze goed en stevig liggen.

Breng een beetje steenlijm aan in het midden van de stapelblokken. Let op: lees voor je begint altijd de gebruiksaanwijzing van de steenlijm.

Plaats de tweede rij stapelblokken van je tuinmuur en druk deze stevig in de lijm. Controleer met behulp van de waterpas of de bovenkanten netjes lijnen. Liggen bepaalde stenen net iets te laag? Die kun je ophogen met een beetje extra lijm. Werk in kwartverband: dit betekent dat je de stenen niet netjes boven op elkaar stapelt, maar dat je elke steen een kwart laat verspringen. Op deze manier hoef je ook niet onnodig veel stapelblokken te zagen of te kappen. Voor de uiteinden van de rijen kun je een paar stenen op maat maken met een tegel- of klinkenknipper. Ga zo door tot je een muurtje van drie of vier lagen hebt.

Tip!

Wil je het muurtje een antieke look geven? Werk dan bewust wat minder netjes en gelijkmatig. Breng van tijd tot tijd een gebroken stapelblok aan en laat de stenen hier en daar wat uitsteken.

Tip!

Lijmresten kun je het beste weghalen als de lijm volledig is opgedroogd. De droogtijd hangt af van de buitentemperatuur.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796216328222
Hoe maak ik een ombouw voor mijn kliko? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in