stappenplan

Hoe maak ik een ombouw voor mijn kliko?

Door een mooie ombouw te maken voor je kliko met een fraaie containerkast kun je al je afval netjes verzamelen. Want een container in je tuin is handig, maar het mag er ook een beetje mooi uitzien. De compacte lades uit de containerkast met lege flessen en papier zet je bovendien makkelijk achterin de auto. Let op: deze beschrijving gaat uit van een standaard container (58 x 74 x 104 cm).

Tip! Plaatmateriaal op maat zagen

Laat plaatmateriaal in de GAMMA bouwmarkt op maat zagen. Zo weet je zeker dat alle panelen perfect haaks (hoek van 90°) zijn!

Begin met het maken van de achterwand van de ombouw voor de kliko. Deze bestaat uit elf planken van elk 107 cm lang. Verbind de achterwand met twee dwarsplanken (109,3 cm). Zo zorg je ervoor dat er aan beide kanten een ruimte overblijft van 4,2 cm. Plaats de bovenste dwarsplank op een hoogte van 94 cm, dus niet helemaal tot de rand. De onderste plank kun je wel helemaal onderaan vastmaken. Schaaf vervolgens de veer en de groef er helemaal af.

Tip! Afwijkende maten

De werkende breedte van het profielhout is 10,7 cm. Doordat er een millimeter ruimte openblijft tussen de in elkaar geschoven delen, kan het zijn dat de maten iets afwijken. Meet daarom voor alle zekerheid de gemonteerde onderdelen telkens even na en pas de maten als dit nodig is aan.

Maak de linker zijwand van de ombouw met behulp van zeven planken (110 cm lang). Let er hierbij op dat de veer naar voren wijst. Verbind de planken aan de boven- en onderkant weer met een dwarsplank (70,7 cm lang). Zo houd je aan de voorkant ook weer een ruimte over van 4,2 cm. Schaaf hier opnieuw de veer helemaal af.

Tip: elektrische afkortzaag

Gebruik voor deze klus een elektrische afkortzaag. Hiermee werk je sneller en preciezer.

Ook de middelste en rechter zijwand van de ombouw bestaan uit zeven planken van 110 cm lang. Verbind deze aan de bovenkant met een dwarsplank (73 cm lang). Aan de onderkant kun je de planken vastzetten met een smalle strook (3 cm breed). Deze strook kun je eenvoudig zelf uit een brede plank zagen. Schroef deze liggend tegen de zijwand aan. Zaag vervolgens uit de middelste wand twee smalle inkepingen van 11 x 2,1 cm: een aan de onderkant en een op 83 cm hoogte.

Voorzie beide zijwanden van steunen voor de lades van de containerkast: twee planken (73 cm lang) op 38,2 en 74,3 cm hoogte. Let op: de middelste en rechter zijwand moeten elkaars spiegelbeeld vormen!

Verzaag twee planken van 110 cm lang tot twee smalle stroken van 2,5 cm breed, gerekend vanaf de groefkant van de plank (het deel met de inkeping). Schroef deze stroken tegen de voorkant van de midden- en rechterwand.

Zaag de drie gemonteerde zijwanden aan de bovenkant schuin af. Dit doe je snel en netjes met behulp van een cirkelzaag. Het meubel wordt aan de achterkant namelijk 3 cm lager dan de voorkant, zodat er straks geen regenwater op de ombouw blijft liggen.

De deur van de ombouw voor de afvalcontainer bestaat uit zes planken van 108 cm lang. Verbind deze aan onder- en bovenkant met een dwarsplank (60 cm lang). Zo houd je aan beide kanten 2,1 cm ruimte over. Schaaf vervolgens aan beide kanten de veer en de groef er weer helemaal af.

Maak drie legplanken voor in de containerkast. Elke legplank bestaat uit zeven planken van 50 cm lang. Schaaf bij de voorste planken de veer af. Schroef de planken vast op de steunlatten van de rechter zijwand. Het begint al ergens op te lijken!

Schroef de drie zijwanden (links, midden en rechts) vast aan de achterwand. Zet de middelste zijwand stevig vast door de legplanken ook aan deze kant op de steunen vast te schroeven.

Bevestig de deur met behulp van twee kruishengen. Buig deze van tevoren om, zodat de rechte lip van het scharnier voldoende afstand heeft van de rand van het meubel en de deur stevig vast blijft zitten. Het ombuigen doe je door een bankschroef te gebruiken.

Tip: werkbank gebruiken

Je kunt de kruishengen ook ombuigen door deze stevig in een werkbank te klemmen. Boor eventueel een extra schroefgat in het lange deel van de scharnier, zodat je die straks goed vast kunt zetten.

Verbind de linker zijwand met de middelste wand aan de bovenkant met behulp van een smalle lat (2,1 x 2,1 cm).

Tip: draadeind

Deze verbindingslat moet smal zijn, anders kan straks het deksel van de afvalcontainer niet meer open. In plaats van een dwarslat kun je ook een stuk draadeind gebruiken.

Zorg ervoor dat de linkerwand loodrecht staat, zodat de deur goed kan sluiten. Boor een gat door de middelste zijwand in de deur en zet de deur stevig vast door een schroefoog door het gat te steken.

Monteer vervolgens een plank tussen de twee bovenste dwarsplanken van de middelste en de rechter zijwand. Dit doe je met een aantal schroeven die je er schuin intimmert.

Het dak van het ladeblok bestaat uit vijf planken van 83 cm lang. Schaaf aan beide kanten de veer en de groef af en schroef de planken op de zijwanden vast. Aan de achterkant lijnt het dak precies met de containerkast, aan de voorkant steekt het dak ietsje uit.

Maak de klep voor de ombouw van de afvalcontainer met behulp van zes planken van 83 cm lang. Verbind deze aan de voor- en achterkant met twee dwarsplanken (55,8 cm lang). Zo blijft er aan beide kanten 4,2 cm ruimte over. Aan de achterkant komt de dwarsplank op 3 cm, aan de voorkant op 15 cm vanaf de rand.

Leg de klep op het meubel en zet deze aan de achterwand vast met behulp van twee staarthengen.

Monteer een stuk ketting aan de binnenkant van de klep van de ombouw voor de kliko. Dit kun je doen met een schroef. Knip de ketting af op de juiste lengte en voorzie het uiteinde van een S-haak. Hiermee bevestig je de ketting later aan het deksel van de afvalcontainer, zodat je het deksel direct opent met het openen van de klep. Handig!

Terug naar de containerkast! Maak drie lades door de voor- en achterpanelen tegen beide zijpanelen te schroeven. Leg de bodem (ook een paneel) erin en schroef deze vast. Zorg ervoor dat je panelen kiest die waterdicht zijn (bijvoorbeeld multiplex underlayment).

Maak nu drie voorkantjes voor de lades (ladefronten) van de containerkast. Elk voorkantje bestaat uit drie planken van 49,5 cm breed. Schroef deze stuk voor stuk vast tegen de voorkant van de lades.

Zaag in de voorkantjes van de lades passende openingen uit (cirkelvormig voor de flessenlade en rechthoekig voor het oud papier). Dit doe je met een decoupeerzaag.

Tip: elke lade een titel geven

Geef elke lade een ‘titel’. Het ziet er leuk uit en het is meteen duidelijk waar je je flessen of oud papier moet laten!

Bepaal de plek waar de S-haak aan het deksel moet komen. Boor op die plek een gat in het deksel van de kliko en schroef hier een schroefoog aan vast.

Tip: schuren

Schuur alle splinters en ruwe kanten netjes na met behulp van een schuurmachine.

Plaats tot slot de ombouw voor de kliko op de juiste plek in de tuin.

Benodigdheden

Materialen (15)

Meer klusadvies

8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan
plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
Dit stappenplan komt voor in