stappenplan

Hoe maak ik een plantenbak?

Met hout maak je zelf een mooie plantenbak of bloembak. Bijvoorbeeld voor die grote, bloeiende struik of dat kleine boompje. Je kunt hiervoor verschillende houtsoorten gebruiken, zoals steigerhout (vurenhout). Steigerhout is erg sterk materiaal dat lang meegaat en is ook nog eens betaalbaar. Je kunt je plantenbak nog duurzamer maken door deze af te werken met waterbestendige verf of buitenbeits.

Tip: koop ruim in

Koop liever te ruim in dan te krap. Heb je na je klus toch nog hout over? Ongebruikte materialen in de originele verpakking kun je met je aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Tip: op maat zagen

Laat houten plaatmateriaal bij GAMMA gratis op maat zagen, zodat je het makkelijk in je auto kunt laden en je zelf thuis niets meer hoeft te meten en te verzagen. Let op: hiervoor heb je de GAMMA Voordeelpas nodig.

Maak van tevoren een simpele en duidelijke bouwtekening van je houten plantenbak of bloembak. Zo weet je straks precies hoeveel materiaal je nodig hebt.

Ga je onbehandeld hout gebruiken voor je houten plantenbak of bloembak? Dan moet je deze houten onderdelen eerst goed schuren. Hiervoor kun je het beste een schuurmachine gebruiken. Het is daarnaast aan te raden om het hout van tevoren te lakken of te beitsen, maar veel mensen doen dit pas achteraf. Ook dat is mogelijk!

Tip!

Boor met een 3 mm houtboor de schroefgaten voor en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven in het hout en kun je ze later netjes wegwerken. Je kunt ook een soevereinboor
gebruiken: een hout- en verzinkboor inéén.

Leg de bodemplaat op de grond. Als bodemplaat kun je een watervast multiplex plaat gebruiken. Leg hier weer vier planken omheen.

Schroef de planken vervolgens vast aan de bodemplaat. Boor de schroefgaten voor met een houtboor (3 mm) en maak deze nog iets ruimer met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven dieper in het hout en kun je deze later makkelijk netjes wegwerken.

Plaats vervolgens een balkje in elke hoek op de bodemplaat als hoeksteun. Schroef deze steunen vast aan de planken.

Nu je de bodem en hoeksteunen hebt geplaatst, kun je de houten plantenbak eenvoudig opbouwen. Opnieuw monteer je elke plank weer door deze stevig vast te schroeven.

Het is beter om de plantenbak iets boven de bestrating te plaatsen, zodat water makkelijk weg kan lopen. Dit doe je door kleine voetjes onder de plantenbak te plaatsen. Je kunt voetjes maken door twee kleine, watervaste multiplex plaatjes op elkaar te lijmen.

Schroef de voetjes in elke hoek vast aan de bodem van de plantenbak.

Plaats nu een balkje in het midden van elke zijkant van de plantenbak voor extra stevigheid. Schroef deze vast aan de houten planken.

hebt, maar ook dat het water goed uit de bodem kan lopen. Boor daarom elke 10 cm een gat in de bodemplaat met een speedboor. Dit kun je van tevoren precies opmeten en aftekenen met behulp van een rolbandmaat.

Tijd om je zelfgemaakte, houten plantenbak mooi af te werken! Schuur de plantenbak eerst netjes met een schuurmachine. Vul alle schroefgaten vervolgens met kneedbaar hout. Tot slot kun je de plantenbak beitsen. Doe dit in twee lagen en schuur de plantenbak tussen de verflagen met de hand licht op.

Bekleed de binnenkant, voor je de bloembak of plantenbak vult met grond, met anti-worteldoek. Anti-worteldoek is ademend en waterdoorlatend materiaal, waardoor het hout langer meegaat en de wortels niet door de planken heen groeien.

Gebruikt bij dit advies

Tuinhout
Tuinhout

Benodigdheden

Materialen (12)

Meer klusadvies

9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in