stappenplan

Zelf een houten schutting plaatsen

Een schutting plaatsen is een mooie manier om je tuin af te schermen en privacy te creëren. Wil je in één dag een mooie schutting maken? Dat doe je met de kant-en-klare tuinschermen die je in verschillende modellen en maten kunt vinden bij GAMMA. Het plaatsen van een schutting is een klus voor twee personen. In dit stappenplan lees je hoe je een schutting plaatst met geïmpregneerde houten palen.

stap 1

De grond voorbereiden

Maak eerst de grond schoon zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan.

stap 2

Beschermen van houten schuttingpalen

Bescherm de schuttingpalen tegen houtrot met zwarte teer. De schuttingpalen moeten ongeveer anderhalf keer zo lang zijn dan de schermen voor je schutting. Om een stevig resultaat te krijgen, gaat minimaal een derde van de paal de grond in.

Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimeter bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Breng met een blokkwast een laag teer aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. En laat deze vervolgens goed drogen.

stap 3

De eerste schuttingpaal plaatsen

Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Dat is 90 cm bij palen van 270cm. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of de paal waterpas zijn aan beide zijden (vooraanzicht en zijaanzicht). Stamp hierna de grond rondom de paal aan.

stap 4

De tweede schuttingpaal plaatsen

Span een lijn vanaf de eerste paal tot het einde. Zorg dat deze haaks loopt op de gevel.
Vanaf de 1e paal meet je langs de lijn 180cm + houd ook 1 centimeter extra over, zodat je een beetje speling hebt. Markeer de plek waar de volgende paal gaat komen. Boor het gat en plaats de tweede paal. Controleer met behulp van een lange waterpas of de palen waterpas staan.

Tip: voorkom meetfouten

Zet de palen nooit allemaal in een keer. Werk in plaats daarvan per scherm en per paal. Zo voorkom je dat je door een meetfout een deel opnieuw moet doen!

Tip!

Mocht je geen lange waterpas hebben, leg dan één van de palen bovenop de twee te zetten palen; en leg daar je waterpas op

stap 5

Schuttingsteunen bevestigen

Meet op welke hoogte de tussenplanken zitten van het schuttingdeel. Op deze hoogte moeten de schuttingsteunen in de palen geplaatst worden. Dit is vanaf de bovenkant gemeten.
Boor met een 3mm boor een gaatje van 2cm diep middenin in de paal. Schroef vervolgens de schuttingsteunen aan de paal vast.

Tip!

Bij een zeer schuin aflopende grond heb je soms een stuk langere schuttingpalen nodig. De schutting zet je namelijk altijd waterpas, ook als de grond schuin is.

stap 6

Schuttingdelen vastschroeven

Schroef het eerste schuttingdeel vast aan de steunen van de schuttingpalen.
Zorg ervoor dat elk deel van de schutting steeds waterpas hangt en dat deze iets boven de grond hangt. Dit voorkomt dat de schutting aan de onderkant gaat rotten. Herhaal stap 3 t/m 6 totdat je de hele schutting hebt gezet.

Tip!

Voor je het schuttingscherm vastmaakt, kun je een aantal stenen of klinkers op de grond leggen, precies op de hoogte van het eerder gespannen touwtje. Hier kun je het schuttingdeel op plaatsen, waarna je deze heel makkelijk kunt monteren.

Tip!

Het kan zijn dat je het laatste scherm dat je plaatst op maat moet maken. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag of cirkelzaag om nauwkeurig te werk te gaan.

stap 7

Schutting afwerken

Plaats eventueel nog zinken afdekkappen op de palen: zo bescherm je je schutting niet alleen tegen heftige weersomstandigheden, maar ziet je schutting er ook netjes afgewerkt uit.

Tip!

De schutting ziet er straks nog mooier uit als je deze beitst. Ook kun je hier een aantal bloembakken of bloempotten aan hangen. Of laat er een klimplant tegenaan groeien voor een speels effect. Wees creatief!

Gebruikt bij dit advies

Schuttingen
Schuttingen

Meer klusadvies

plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
tuinhuis-bouwen-thumbnail
Hoe bouw je zelf een tuinhuis? stappenplan

Liever schutting laten plaatsen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het plaatsen van je schutting? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice