stappenplan

Hoe plaats ik een houten schutting?

Een schutting plaatsen is een mooie manier om je tuin af te schermen en privacy te creëren. Wil je in één dag een mooie schutting maken? Dat doe je met de kant-en-klare tuinschermen die je in verschillende modellen en maten kunt vinden bij GAMMA. In dit stappenplan lees je hoe je een schutting plaatst met palen in beton.

Maak eerst de grond schoon zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan.

Bescherm de schuttingpalen tegen houtrot met zwarte teer. De schuttingpalen moeten ongeveer anderhalf keer zo lang zijn dan de schermen voor je schutting. Om een stevig resultaat te krijgen, gaat minimaal een derde van de paal de grond in.

Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimeter bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Breng met een blokkwast een laag teer aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. En laat deze vervolgens goed drogen.

Meet de lengte van de gespannen stukken touw op met een landmeter. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel palen en schermen (van 180 cm breed) je nodig hebt. Dit doe je door de opgemeten lengte te delen door 180 cm plus de paaldikte. Houd ook 1 centimeter extra over, zodat je een beetje speling hebt.

Tip: voorkom meetfouten

Zet de palen nooit allemaal in een keer. Werk in plaats daarvan per scherm en per paal. Zo voorkom je dat je door een meetfout een deel opnieuw moet doen!

Zet ook paaltjes op de plekken waar de tussenpalen van de schutting moeten komen. Doordat je bij de vorige stap al heel wat meetwerk hebt gedaan, kun je dit nu makkelijk uitmeten.

Boor op 30 cm en op 150 cm een gaatje van 3 mm middenin in de paal (dit is vanaf de bovenkant gemeten). Schroef vervolgens de schuttingsteunen in deze gaten van de paal vast. Doe dit meteen bij alle palen, zodat je straks de schuttingschermen steeds direct aan de paal vast kunt maken.

Graaf nu met een schep het gat voor de eerste schuttingpaal. Zorg ervoor dat dit gat zeker 40 bij 40 cm zij. De diepte van het gat hangt af van de lengte van de paal. De schuttingpalen moeten ongeveer anderhalf keer zo lang zijn dan de schermen voor je schutting.

Klusadvies - tuin - Schutting plaatsen met palen in beton - Tip!

Bij een zeer schuin aflopende grond heb je soms een stuk langere schuttingpalen nodig. De schutting zet je namelijk altijd waterpas, ook als de grond schuin is.

Plaats de eerste schuttingpaal. De bovenkant van de paal moet precies 180 cm boven het gespannen touwtje komen. Veranker de schuttingpaal met snelbeton. Gooi eerst het gat halfvol met water. Giet vervolgens het droge snelbeton in het water. Let op: snelbeton is binnen 15 minuten hard. Gebruik ook rubberen handschoenen, want het snelbeton is agressief materiaal.

Tip!

Je kunt de eerste en de laatste schuttingpaal plaatsen. Om te controleren of deze waterpas staan, is het handig om hier een touwtje aan de bovenkant te spannen. Je kunt ook per paal meten of deze waterpas is. Dit doe je met een laserwaterpas.

Schroef het eerste schuttingdeel vast aan de steunen van de eerste schuttingpaal. Plaats nu de tweede paal, waar ook de hoeksteunen al aan vast zitten. Plaats deze paal even hoog als de eerste schuttingpaal. Zorg ervoor dat elk deel van de schutting steeds waterpas hangt en dat deze iets boven de grond hangt. Dit voorkomt dat de schutting aan de onderkant gaat rotten

Tip!

Voor je het eerst schuttingscherm vastmaakt, kun je een aantal stenen of klinkers op de grond leggen, precies op de hoogte van het eerder gespannen touwtje. Hier kun je het schuttingdeel op plaatsen, waarna je deze heel makkelijk kunt monteren.

Tip!

Het kan zijn dat je het laatste scherm dat je plaatst op maat moet maken. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag of cirkelzaag om nauwkeurig te werk te gaan.

Stamp de grond rondom de palen aan als alles staat. Plaats eventueel nog zinken afdekkappen op de palen: zo bescherm je je schutting niet alleen tegen heftige weersomstandigheden, maar ziet je schutting er ook netjes afgewerkt uit.

Tip!

De schutting ziet er straks nog mooier uit als je deze beitst. Ook kun je hier een aantal bloembakken of bloempotten aan hangen. Of laat er een klimplant tegenaan groeien voor een speels effect. Wees creatief!

Gebruikt bij dit advies

Schuttingen
Schuttingen

Meer klusadvies

8796385804318
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan
8796208922654
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
8796256043038
Hoe bouw ik een tuinhuis? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in