stappenplan

Hoe bouw je zelf een tuinhuis?

Een tuinhuis of blokhut bouwen doe je eenvoudig met de complete GAMMA tuinhuispakketten. Of je nu voor een klein model gaat of een grote blokhut in je tuin wilt plaatsen, je pakt het altijd ongeveer hetzelfde aan: de grond voorbereiden, het tuinhuis vastzetten, de rest van het huisje bouwen en de afwerking. Hoe dat precies in z’n werk gaat en wat je hier allemaal voor nodig hebt, lees je in dit stappenplan.

stap 1

De ondergrond van je tuinhuis schoonmaken

Controleer het pakket of alle onderdelen aanwezig zijn. Bepaal de plek waar je tuinhuis moet komen en veeg op die plek de tuintegels helemaal schoon. Controleer met een waterpas of de ondergrond helemaal recht is. Leg vervolgens ter bescherming een stuk folie over de bestrating. Voordat je aan de opbouw begint behandel je tond en de groef van de wandbalken en de sponning van de kozijnen. Zodra het gestapeld is kan je er niet meer bij.

Tip: bestrating aanleggen voor je tuinhuis

Zie het stappenplan Hoe leg ik bestrating in mijn tuin? om te lezen hoe je een terras of pad aanlegt. Een kleine kanttekening: een terras wordt met afschot aangelegd. Dit betekent dat de bestrating schuin afloopt, zodat het regenwater makkelijk weg kan lopen. Voor een tuinhuis moet de bestrating wél waterpas liggen.

stap 2

De onderste wandbalklaag uitleggen en opmeten

Leg de onderste wandbalklaag uit op het stuk folie en meet de diagonalen. Zijn deze gelijk? Dan weet je dat de balken haaks liggen. Na het monteren van de eerste 3 lagen dien je opnieuw de diagonalen te meten.

Tip: gebruik fundamentsbalken

De fundamentsbalken zijn apart te verkrijgen; dit bevordert de levensduur van het tuinhuis.

stap 3

De onderste wandbalken bevestigen

Bevestig de onderste wandbalklaag nu aan de bestrating. Dit doe je door deze balken met hoeksteunen aan de tegels te boren. Gebruik hiervoor schroeven en pluggen. Het boren doe je met een betonboor.

stap 4

De eerste wandbalken plaatsen

Plaats de eerste wandbalken. Om ervoor te zorgen dat deze steeds goed aansluiten, kun je met een rubberen hamer de wandbalken voorzichtig aankloppen. Gebruik tussen de wandbalk en de hamer een stukje afvalhout, want een rubberen hamer kan zwarte sporen achterlaten op (lichtgekleurd) hout. Ga zo door tot je vier wandbalklagen hebt geplaatst.

stap 5

De deur van het tuinhuis plaatsen

Plaats het deurkozijn na drie of vier wandbalklagen. Het kozijn valt netjes om de wandbalken. De deur(en) plaats je pas als het tuinhuis geheel is opgebouwd. Schuif het deurkozijn in de uitsparing van de wandbalken. Let op: schroef de metalen strip aan de onderkant van de deur later pas vast. De deur is voorzien van een valraam met scharnieren aan de onderkant. Plaats het raamkozijn even hoog als het raamkozijn van de deur.

stap 6

De wandbalken verder plaatsen

Ga verder met het plaatsen van de wandbalken, tot je bij de gevelpunten bent. Meet en controleer regelmatig de diagonalen bij het plaatsen, zodat je haaks blijt werken.

stap 7

De gevelpunten en dakgording plaatsen

Plaats de gevelpunten los-vast op de voor- en achterwand. Plaats de gordingen (horizontale balken die samen de draagconstructie van het dak vormen) in de uitsparingen van de gevelpunten. De dakgording moet gelijk liggen met de bovenzijde. Heb je ruimte over tussen de inkeping en de dakgording? Dit kun je eventueel opvullen met een stukje resthout.

stap 8

Het dakhout van het tuinhout plaatsen

Monteer een tijdelijke lat aan de onderkant van het dakbeschot (dit is de laag tussen de dakconstructie en het dakleer). Deze lat zorgt ervoor dat de planken niet zomaar wegglijden. Zet vervolgens de dakhoutplanken met 2 spijkers per bevestigingspunt vast.

stap 9

De dakvoetlijst vastschroeven

Schroef nu de dakvoetlijst aan de onderkant van het dakbeschot vast en buig hier het dakleer omheen.

stap 10

Het dakleer vastzetten en de gevellijsten vastschroeven

Zet het dakleer vast met een tacker en de meegeleverde asfaltnagels.Het meegeleverde asfaltpapier is een (tijdelijke) basis laag, de laatste afwerklaag (shingles), bitumen, etc) kun je zelf kiezen.
Schroef de gevellijsten aan de voor- en achterkant op de gordingen. Je tuinhuis is klaar voor gebruik!

stap 11

Het tuinhuis afwerken

Eventueel kun je je tuinhuis nog mooi afwerken door deze in de beits te zetten. Hoe je dat doet, lees je in het stappenplan Tuinhuis beitsen.

Gebruikt bij dit advies

Tuinhuizen & overkappingen
Tuinhuizen & overkappingen

Je tuinhuis liever laten bouwen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het bouwen van je tuinhuis? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice

Meer klusadvies

buitenkraan-aanleggen-thumbnail
Hoe leg ik een buitenkraan aan? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan