stappenplan

Tips voor het beitsen van je tuinhuis

Je tuinhuis, schuur of blokhut beitsen is altijd een goed idee. Zo kun je deze niet alleen een andere uitstraling geven, maar zorg je er ook voor dat je tuinhuis of schuur lang meegaat. Beits heeft namelijk een vochtregulerende werking: als je beits op de juiste manier verwerkt en ook de goede beits kiest, zal het natte hout niet verrotten. Goed om te weten: beits kan zonder grondverf op het kale hout worden aangebracht. In dit stappenplan lees je hoe je dit aanpakt.

Tip!

Koop liever te veel beits in dan te weinig. Op de pot staat aangegeven hoeveel m2 je kunt verven. Ongeopende potten kun je op vertoon van de aankoopbon binnen dertig dagen retourneren.

stap 1

De juiste beits kiezen

Welke beits kies je voor jouw houten tuinhuis of schuur? Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, dan kun je het beste kiezen voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen. Tuinbeits is geschikt voor onder andere tuinhuizen, schuren, blokhutten of tuinmeubels. Voor hout dat minder nat wordt kies je een beits met een minder hoge vochtregulerende werking, zoals buitenbeits. Het voordeel van buitenbeits is dat deze langer meegaat. Deze beits is geschikt voor kozijnen, gevelbetimmering en buitendeuren.

hout ontvetten
stap 2

Het hout schoonmaken en ontvetten

Verwijder eerst hang- en sluitwerk, zoals sloten en scharnieren. Dek het eventueel aanwezige glas en de bestrating om je tuinhuis of blokhut af. Hier kun je afplaktape en afdekfolie voor gebruiken. Veeg het hout vervolgens schoon met een harde borstel en ontvet het hout. Spons dit na met schoon water en laat het goed drogen.

geimpregneerd tuinhuis
stap 3

Het hout impregneren

Impregneer het hout van je tuinhuis, blokhut of schuur voor je gaat beitsen. Dit zorgt voor een goede ondergrond en vermindert de zuigende werking van het hout. Hierdoor heb je straks minder beits nodig. Breng op al het hout een laag impregneermiddel aan, ook aan de binnenkant van je tuinhuis. Laat dit drogen (op de verpakking vind je de exacte droogtijd). Schuur het hout vervolgens op met schuurpapier en maak het stofvrij met een zachte borstel.

houten schuur beitsen
stap 4

Het tuinhuis beitsen

Begin met het aanbrengen van de beits. Doe dit met een platte kwast. Vermijd schilderen in de volle zon. Schilder bovendien niet op plaatsen waar op een later moment op de dag de volle zon op komt te staan, want dan ontstaan er lelijke verfblaasjes in de beitslaag. Schilder altijd ‘achter de zon aan’. Vergeet ook de binnenkant niet. Door de binnenkant van je blokhut, schuur of tuinhuis te beitsen, voorkom je dat het hout van binnenuit wordt aangetast.

tuinhuis beitsen
stap 5

Meerdere lagen beits aanbrengen

Het is bovendien aan te raden om meerdere lagen beits aan te brengen. Door het aanbrengen van meerdere lagen wordt de bescherming beter en zal de kleur van transparante beits donkerder worden. De eerste laag is droog na vier uur en overschilderbaar na 18 uur.

tuinhuis schilderen
stap 6

De afwerking van je tuinhuis

Breng de laatste laag aan en verwijder vervolgens zo snel mogelijk de afplaktape. Zodra de laatste laag beits droog is (dit is na vier uur), kun je het hang- en sluitwerk weer monteren.

Gebruikt bij dit advies

Tuinhuis verven
Tuinhuis verven

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe beits ik mijn schutting? - thumbnail
Hoe beits ik mijn schutting? stappenplan
tuinmeubelenbeitesen header mobile
Zo kun je je tuinmeubelen beitsen stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe verf ik mijn buitenmuur? - thumbnail
Zo schilder je een buitenmuur stappenplan
Klusadvies - verf - Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort schuurpapier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in