stappenplan

Hoe leg ik bestrating in mijn tuin?

Nieuwe bestrating in je tuin zorgt ervoor dat de omgeving voor of achter je huis er verzorgd uitziet. Zelf je tuin bestraten is eenvoudig als je volgens een goed plan werkt. Bekijk de klusvideo over hoe je bestrating in je tuin aanlegt of volg de stappen om een mooi terras aan te leggen.

Bepaal voor je bestrating in je tuin gaat aanleggen het materiaal. Tuintegels werken natuurlijk makkelijker, maar met klinkers creëer je een uniek en decoratief geheel. Zowel tegels als stenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De gebakken soorten zijn iets duurder, maar daarvan blijft de kleur altijd mooi. Betonklinkers en betontegels zijn goedkoper en zorgen voor een strak en minimalistisch resultaat, maar blijven slechts zes tot zeven jaar mooi.

Meet je tuin op. Dit doe je met behulp van een landmeter. Zie ook Meten van lengte en breedte.

Maak vervolgens een plattegrond van je tuin op schaal op papier. Gebruik bijvoorbeeld een schaal van 1:100. Dit wil zeggen dat 1 cm op papier in werkelijkheid 100 cm is. Teken op de plattegrond ook meteen het aan te leggen pad of terras.

Maak van panlatten korte paaltjes met een punt eraan. Zet de contouren van je nieuwe terras uit met behulp van deze latjes. Deze sla je met een rubberen hamer in het zand. Zo ‘markeer’ je jouw werkveld. Maak je werkveld ongeveer 5 cm groter dan je werkelijke terras of pad.

Verwijder eventuele plantjes en onkruid met een schoffel of gewoon met de hand.

Graaf het te bestraten gedeelte van je tuin uit met een tuinspade. Tel 15 cm bij de dikte van je tegel of klinker op. Dit is de uitgraafdiepte (cunet). Voor opritten kun je voor de uitgraafdiepte 30 tot 40 cm aanhouden, waar je de dikte van het bestratingsmateriaal nog bij optelt.

Stort met een kruiwagen een laag ophoogzand in het gegraven gat. Dit zorgt voor een stevige fundering, zodat je tuintegels straks niet verzakken.

Tip: cement door het zand mengen

Je kunt ook wat cement door het ophoogzand mengen. Hierdoor krijg je een stabielere ondergrond. Vooral bij het leggen van gladde natuurtegels is dit handig om te doen. Maar let wel op: het kan kalkuitbloei veroorzaken bij sommige tegelsoorten (dit herken je aan witte vlekken of volledig wit uitgeslagen tegels).!

Druk de ondergrond nu stevig aan met behulp van een trilplaat. Let op: de tegels mogen nooit hoger komen te liggen dan de waterkering of overstromingsbescherming van je huis! Houd met de hoogte van de bestrating ook rekening met de drempelhoogte. Een houten drempel moet bijvoorbeeld volledig vrij liggen, anders gaat het hout rotten. Een stenen drempel is soms voorzien van lekgootjes, deze moeten ook vrij blijven. Houd er daarnaast rekening mee dat bestrating als het vriest tot 1 cm omhoog kan komen.

Hoog het tussenliggende vlak eventueel op met wat zand. De uiteindelijke bestrating moet net iets hoger liggen dan de rand.

Om er zeker van te zijn dat je alle klinkers in een rechte lijn legt, kun je een touwtje spannen aan een zijde van het straatwerk.

Leg de tegels of klinkers op het zand. Tegels kun je eventueel met een rubberen hamer voorzichtig aankloppen om een millimeter oneffenheid weg te slaan. Werk vanaf de deur in rechte rijen. Zo kun je over de gelegde tegels lopen, terwijl je de rest van het terras aanlegt. Houd tussen de tegels steeds 5 mm ruimte over voor de voegen. Ga zo door tot je bijna de hele bestrating hebt gelegd.

Vul als laatste de ontbrekende stukken op.

Tip!

Je kunt eventueel tegels op maat zagen (bijvoorbeeld voor de hoeken) met een tegelzaag of een tegel- of klinkerknipper. Deze kun je huren bij GAMMA.

Graaf nu de sleuven uit rondom het terras. Hoe diep deze sleuven precies moeten zijn, hangt af van de hoogte van de opsluitbanden die je aan de rand van je terras wilt plaatsen. Daar tel je een bodemlaag van ten minste 7 tot 8 cm bij op. Let op: de opsluitband mag 1 tot 2 cm lager komen te liggen dan de bestrating.

Plaats de opsluitbanden in de sleuven en controleer steeds of deze waterpas zijn. Klop de opsluitbanden voorzichtig aan met de rubberen hamer.

Veeg met een bezem voegzand over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden. Probeer je nieuwe bestrating in de tuin tot die tijd ook niet te veel te belasten.

Tip: water

Met wat water spoel je het zand makkelijker tussen de kieren. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds extra zand over de tuinbestrating.

Tip: algenaanslag verwijderen

Op tegels en klinkers kan na verloop van tijd een groene algenaanslag ontstaan. Die kun je makkelijk verwijderen met speciale groene aanslagreiniger. Verwijder het nooit met een hogedrukreiniger, want dan spuit je het cement uit het bestratingsmateriaal. Hierdoor worden de tegels ruwer en blijft er meer vocht in hangen. Dit leidt weer tot meer groene aanslag. Regelmatig je terras schoonvegen is al een goede algenbestrijding!

Tip: bestrating tuin afmaken

Plaats op je nieuwe terras een paar mooie sierpotten met planten. Nu is je tuin met bestrating helemaal af.

Gebruikt bij dit advies

Tuintegels & terrastegels
Tuintegels & terrastegels

Meer klusadvies

8796385804318
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan
schutting plaatsen
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
8796256043038
Hoe bouw ik een tuinhuis? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in