stappenplan

Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid

Nieuwe bestrating in je tuin zorgt ervoor dat de omgeving voor of achter je huis er verzorgd uitziet. Zelf je tuin bestraten is eenvoudig als je volgens een goed plan werkt. Bekijk de klusvideo over hoe je bestrating in je tuin aanlegt of volg de stappen om een mooi terras aan te leggen. Bepaal voor je bestrating in je tuin gaat aanleggen het materiaal. Met klinkers creëer je een uniek en decoratief geheel, maar betontegels zijn gemakkelijker, voordeliger en zorgen voor een strak en minimalistisch resultaat. In dit stappenplan maken we gebruik van betontegels.

stap 1

De contouren van het terras uitzetten

Zet de contouren van je nieuwe terras uit met behulp van lijn en paaltjes. Deze sla je met een rubberen hamer in de grond. Zo ‘markeer’ je jouw werkveld. Houd daarbij ook rekening met eventuele opsluitbanden.

stap 2

De tuin uitgraven

Graaf het te bestraten gedeelte van je tuin uit met een tuinspade. Tel 15 cm bij de dikte van je tegel of klinker op. Dit is de uitgraafdiepte (cunet). Voor opritten kun je voor de uitgraafdiepte 30 tot 40 cm aanhouden, waar je de dikte van het bestratingsmateriaal nog bij optelt.

Let op!

De tegels mogen nooit hoger komen te liggen dan de waterkering of overstromingsbescherming van je huis! Houd met de hoogte van de bestrating ook rekening met de drempelhoogte. Een houten drempel moet bijvoorbeeld volledig vrij liggen, anders gaat het hout rotten. Een stenen drempel is soms voorzien van lekgootjes, deze moeten ook vrij blijven. Houd er daarnaast rekening mee dat bestrating als het vriest tot 1 cm omhoog kan komen. Zorg dat de bestrating vanaf de gevel een afschot heeft van 1 cm per meter. Als er een schuur in de tuin staat houd dan rekening met de hoogte van de bestrating ivm het vrijhouden van de schuurdeur en dorpel.

Tip!

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk organisch materiaal onder je zandbed ligt. Dit voorkomt verzakkingen.

stap 3

Het terras opvullen

Stort een laag ophoogzand in het gegraven gat. Ingeval van een oprit opvullen met puin en een zandlaag van 10 cm aanbrengen. Dit zorgt voor een stevige fundering, zodat je tuintegels straks niet verzakken. Zorg dat het zandbed 2 cm hoger ligt dan de maat. Het aftrillen en verdichten van een zandbed zorgt ervoor dat het 2 cm kan zakken.

Tip: Cement door het zand mengen

Je kunt ook wat cement door het ophoogzand mengen. Hierdoor krijg je een stabielere ondergrond. Vooral bij het leggen van gladde natuurtegels is dit handig om te doen. Maar let wel op: het kan kalkuitbloei veroorzaken bij sommige tegelsoorten (dit herken je aan witte vlekken of volledig wit uitgeslagen tegels)!

stap 4

Het zand aandrukken

Druk de ondergrond nu stevig aan met behulp van een trilplaat. Maar je kan natuurlijk ook het zand voetje voor voetje dichtlopen.

stap 5

Een touwtje spannen

Om er zeker van te zijn dat je alle tegels in een rechte lijn legt, kun je een touwtje spannen aan één zijde van het straatwerk. Op de plek waar je wil beginnen het nulpunt span je haaks een lijn tot het einde met daarin het afschot meegerekend. (lijn strak spannen).

Gebruik hoogte stenen van dezelfde dikte als de te leggen tegels en leg de hoogte steen tegen de gespannen lijn. Je kunt nu dwars op de lijn met een lange waterpas van 1.8 tot 2.5 meter de volgende hoogte steen leggen welke waterpas moet liggen ten opzichte van de hoogte steen naast de lijn. Zo kun je steeds verder vanuit de gevel hoogte stenen leggen.

stap 6

De terrastegels leggen

Leg de tegels of klinkers op het zand. Tegels kun je eventueel met een rubberen hamer voorzichtig aankloppen om een millimeter oneffenheid weg te slaan. Werk vanaf de deur in rechte rijen. Zo kun je over de gelegde tegels lopen, terwijl je de rest van het terras aanlegt. Ga zo door tot je bijna de hele bestrating hebt gelegd. Vul als laatste de ontbrekende stukken op.

Tip!

Gebruik een tegeldonky (te huur bij de GAMMA). Dit geeft de mogelijkheid een tegel makkelijk naar het werk te rijden en nauwkeurig te plaatsen zonder zwaar te tillen.

Tip!

Je kunt eventueel tegels op maat zagen (bijvoorbeeld voor de hoeken) met een tegelzaag of een tegel- of klinkerknipper. Deze kun je huren bij GAMMA.

stap 7

De sleuven uitgraven en opsluitbanden plaatsen

Graaf nu de sleuven uit rondom het terras. Hoe diep deze sleuven precies moeten zijn, hangt af van de hoogte van de opsluitbanden die je aan de rand van je terras wilt plaatsen. Let op: de opsluitband mag 1 tot 2 cm lager komen te liggen dan de bestrating.
Plaats de opsluitbanden in de sleuven en controleer steeds of deze waterpas zijn. Klop de opsluitbanden voorzichtig aan met de rubberen hamer.

stap 8

De voegen opvullen met zand

Veeg met een bezem voegzand over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden. Probeer je nieuwe bestrating in de tuin tot die tijd ook niet te veel te belasten.

Tip: Voorkom onkruid

Met danszand, een bijzonder voegzand voorkomt u dat onkruid kan ontkiemen tussen of onder de tegels. Daarmee heeft u geen last meer van onkruid, mos en mieren.

Tip: Water

Met wat water spoel je het zand makkelijker tussen de kieren. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds extra zand over de tuinbestrating.

Tip: Algenaanslag verwijderen

Op tegels en klinkers kan na verloop van tijd een groene algenaanslag ontstaan. Die kun je makkelijk verwijderen met speciale groene aanslagreiniger. Verwijder het nooit met een hogedrukreiniger, want dan spuit je het cement uit het bestratingsmateriaal. Hierdoor worden de tegels ruwer en blijft er meer vocht in hangen. Dit leidt weer tot meer groene aanslag. Regelmatig je terras schoonvegen is al een goede algenbestrijding!

Gebruikt bij dit advies

Tuintegels & terrastegels
Tuintegels & terrastegels

Meer klusadvies

plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
tuinhuis-bouwen-thumbnail
Hoe bouw je zelf een tuinhuis? stappenplan