stappenplan

Hoe vervang ik een beschadigde klinker?

Tuinbestrating wordt vaak intensief belast, waardoor je oprit of terras na verloop van tijd verzakt of beschadigd raakt. Heb je te maken met een paar beschadigde klinkers? Dan hoef je je oprit niet opnieuw te bestraten. In plaats daarvan kun je eenvoudig zelf de losse, beschadigde klinkers vervangen. Hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt, lees je in dit stappenplan.

Een beschadigde klinker moet je eerst verwijderen. Maar let op: wip zo’n klinker niet uit de grond met een beitel. Zo kun je omliggende klinkers beschadigen of juist dieper de grond induwen, waardoor de bestrating ongelijk wordt. Boor daarom eerst een paar gaatjes in de beschadigde klinker.

Sla de klinker in stukken met een steenbeitel en een hamer. Plaats de beitel altijd in de breuklijnen van de beschadigde klinker zelf en niet in de voeg van de onbeschadigde klinkers.

Wrik de losse klinkerstukken voorzichtig omhoog met de beitel. Zo ontstaat er een gat in de bestrating waar precies een nieuwe klinker in past.

Strooi een beetje ophoogzand in de opening en druk het zand goed aan met een troffel. Hiermee bereid je de grond voor.

Plaats een nieuwe klinker in het gat op het ophoogzand. Klop de klinker goed aan met een rubberen hamer. Leg een houten plankje op de nieuwe tegel, zodat je omliggende klinkers en het nieuwe exemplaar niet beschadigt met de hamer.

Vul nu de voegen van de vernieuwde klinker met fijn wit zand.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan
8796208922654
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
schutting plaatsen
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796257419294
Een houten borderrol plaatsen stappenplan