stappenplan

Hoe maak ik borders in mijn tuin?

Met een aantal mooie borders op verschillende niveaus maak je je tuin helemaal af. Maar waar begin je en wat voor soort borderrollen ga je gebruiken? Dat hangt af van de stijl van jouw tuin en de bijbehorende planten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een borderrol van geïmpregneerd hout of juist gaan voor strakke betonnen palissades. Ook kun je een verhoogde border maken (hoger dan 40 cm), die je opmetselt met bakstenen. Let op: in dit stappenplan gaan we uit van borderrollen van maximaal 40 cm hoog.

stap 1

De tuin opmeten

Meet de tuin op met een landmeter. Maak vervolgens een plattegrond op papier van je tuin op schaal. Geef op de tekening ook aan waar de borders moeten komen.

Tip!

Zeker in een kleine tuin is het een leuk gezicht om met verschillende niveaus te werken. Geef in de tekening ook de hoogte van de verschillende borders aan.

Tip!

Voor je vol enthousiasme allerlei planten en bloemen aanschaft voor je aangelegde borders, is het handig om een plantenschema te maken. Denk van tevoren goed na over een logische verdeling van je planten en houd hierbij rekening met de hoogte, zon- en schaduwbehoeften, bloeitijd en kleur.

borders uitzetten paaltjes
stap 2

De borders uitzetten met korte paaltjes

Verzaag latten tot korte paaltjes (50 cm lang) voor het markeren van de bordergrenzen. Zet de borders uit in je tuin met behulp van de landmeter en de verzaagde paaltjes. Begin met het uitzetten van de lage borders (tot maximaal 40 cm).

gleuf uitgraven borderrol
stap 3

Een gleuf uitgraven voor de borderrol

Graaf eerst op de grenslijn van de borders een gleuf uit van 20 cm diep in je tuin. Je verwerkt de borderrand altijd voor de helft in de grond. Dus bij een borderrol van 40 cm graaf je deze 20 cm uit. Bij een borderrand van 30 cm graaf je tot 15 cm diep uit.

borderrol plaatsen
stap 4

De borderrol plaatsen

Rol de borderrol uit en plaats deze in de gleuf. Sla deze voorzichtig aan met een rubberen hamer. Leg een stukje resthout op de border voor je de hamer gebruikt, anders kan de rol beschadigen of kan de hamer zwart afgeven op het hout. Meet of de bovenkant horizontaal loopt. Dit doe je eenvoudig met een waterpas.

borders vullen tuinaarde
stap 5

De borders vullen met tuinaarde

Vul de aangelegde borders met tuinaarde.

borderrol middenin terras
stap 6

Een borderrol middenin het terras maken

Wil je een plantenbak creëren middenin je terras met tuintegels? Verwijder dan eerst vier terrastegels. Schraap met een oude schroevendraaier het zand of de aarde uit de voegen. Dit zorgt voor meer bewegingsruimte tussen de tuintegels. Gebruik vervolgens twee oude schroevendraaiers om de tegels er in zijn geheel uit te wippen, zonder de omliggende tegels hierbij te beschadigen. Zodra je een tegel verwijderd hebt, is het natuurlijk makkelijker om meerdere tuintegels netjes te verwijderen.

border aanbrengen terras
stap 7

De border aanbrengen in het terras

Graaf langs de rand weer een gleuf uit van 20 cm diep. Breng de borderrol aan en tik deze aan met de rubberen hamer.

borders vullen tuinaarde terras
stap 8

De borders in het terras vullen met tuinaarde

Vul ook nu de borders weer met tuinaarde.

Gebruikt bij dit advies

Borderrollen
Borderrollen

Meer klusadvies

8796385804318
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
9208019320862
Hoe maak ik een tuinmuurtje? stappenplan
8796213248030
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in