stappenplan

Een houten borderrand plaatsen

Met een aantal mooie houten borders op verschillende niveaus maak je je tuin helemaal af. Maar waar begin je en wat voor soort borderrollen ga je gebruiken? Dat hangt af van de stijl van jouw tuin en de bijbehorende planten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een borderrol van geïmpregneerd hout of juist gaan voor strakke betonnen palissades. Ook kun je een verhoogde border maken (hoger dan 40 cm), die je opmetselt met bakstenen. Let op: in dit stappenplan gaan we uit van borderrollen van maximaal 40 cm hoog.

stap 1

De tuin opmeten

Meet de tuin op met een landmeter. Teken vervolgens een plattegrond van je tuin op schaalniveau. Geef op de tekening aan waar de borders moeten komen. Zeker in een kleine tuin is het een leuk gezicht om met verschillende niveaus te werken. Geef in de tekening ook de hoogte van de verschillende borders aan.

Tip!

Voor je vol enthousiasme allerlei planten en bloemen aanschaft voor je aangelegde borders, is het handig om een plantenschema te maken. Denk van tevoren goed na over een logische verdeling van je planten en houd hierbij rekening met de hoogte, zon- en schaduwbehoeften, bloeitijd en kleur.

borders uitzetten met paaltjes
stap 2

De borders uitzetten met paaltjes

Verzaag een lat tot korte paaltjes van 50 cm lang. Hiermee markeer je de plaats van de bordergrenzen. Zet de borders uit in je tuin met behulp van de landmeter en de verzaagde paaltjes. Begin met het uitzetten van de lage borders.

sleuf uitgraven borderrol
stap 3

Een sleuf uitgraven voor de borderrol

Graaf een sleuf voor de borderrol zodat je bij de volgende stap de borderrol kunt plaatsen.

borderrol plaatsen
stap 4

De borderrol plaatsen

Rol de borderrol uit en plaats deze in de gleuf. Sla deze voorzichtig aan met een rubberen hamer. Leg een stukje resthout op de border voor je de hamer gebruikt, anders kan de rol beschadigen of kan de hamer zwart afgeven op het hout. Meet of de bovenkant horizontaal loopt. Dit doe je eenvoudig met een waterpas.

borderrand vullen met tuinaarde
stap 5

De borders vullen met tuinaarde

Vul de aangelegde borders met tuinaarde.

Tegels verwijderen voor borderrol
stap 6

Een borderrol middenin het terras maken

Wil je een plantenbak maken middenin je terras waar al tuintegels liggen? Verwijder dan eerst vier terrastegels. Schraap hiervoor met een oude schroevendraaier het zand of de aarde uit de voegen. Dit zorgt voor meer bewegingsruimte tussen de tuintegels. Gebruik vervolgens twee oude schroevendraaiers om de tegels er in zijn geheel uit te wippen, zonder de omliggende tegels hierbij te beschadigen. Zodra je een tegel verwijderd hebt, is het natuurlijk makkelijker om meerdere tuintegels netjes te verwijderen.

gleuf uitgraven border
stap 7

De border aanbrengen in het terras

Graaf langs de rand weer een gleuf uit van 20 cm diep. Breng de borderrol aan en tik deze aan met de rubberen hamer.

De borders in het terras vullen met tuinaarde
stap 8

De borders in het terras vullen met tuinaarde

Vul ook nu de borders weer met tuinaarde.

Meer klusadvies

plantenbak-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een plantenbak? stappenplan
tuin-border-aanleggen-met-stapelblokken-thumbnai
Hoe leg ik een verhoogde border aan in mijn tuin? stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
houten-schutting-plaatsen-thumbnail
Zelf een houten schutting plaatsen stappenplan
8796349956126
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan