keuzehulp

Hoe kies ik de juiste sierstenen voor mijn tuin?

Om lekker in je tuin te kunnen zitten, heb je tuinbestrating nodig. De steensoort, vorm en kleur zijn natuurlijk bepalend voor de sfeer van je tuin. Welke sierbestrating ga je kiezen? GAMMA helpt en laat je zien waar je aan moet denken, welke soorten er zijn en hoe je straks een goede sfeer creëert in jouw tuin met passende materialen.

Maak een plan

Voor je sierbestrating kunt kiezen, is het handig om
een plan te maken. Meet je tuin op, maak een plattegrond op schaal en teken hier ook het terras en de tuinpaden alvast in. Zo weet je meteen hoeveel materiaal je nodig hebt en wat de kosten ongeveer zullen zijn. Reken altijd 10 tot 15 procent extra, zodat je tegels op maat kunt knippen en bestrating overhoudt voor de randen.

Stenen

Voor sierbestrating heb je keuze uit verschillende soorten en materialen. Denk aan authentiek natuursteen, grindtegels, betontegels, klinkers, granieten staptegels en rubbertegels. Tegels kun je makkelijk leggen, maar met klinkers kun je mooie, decoratieve patronen maken. Rubbertegels zijn handig als er vaak kinderen in de tuin spelen. Door decoratieve en functionele tegels slim te combineren creëer je bestrating waar iedereen in je tuin van kan genieten.

Natuursteen

Graniet, leisteen, zandsteen, basalt: dit zijn stuk voor stuk verschillende soorten natuursteen. Natuursteen is uniek in kleurnuancering en structuur: geen steen is hetzelfde. Ga je met natuursteen aan de slag? Bestel alle benodigde natuursteen in één keer. Zo weet je zeker dat deze uit dezelfde steenbatch komen en krijg je een vloeiende kleurschakering.

Betonstenen

Betonstenen en betontegels zijn gemaakt van zand, grind, cement en water. Deze tegelsoort is relatief goedkoop, makkelijk om mee te werken en verkrijgbaar in vele kleuren en maten. Onder invloed van het weer kan de kleur na verloop van tijd een beetje vervagen.

Gebakken stenen

Gebakken stenen worden gemaakt uit klei. De kleisoort en het productieproces bepalen de kleur en structuur. Baksteen is een kleurecht natuurproduct dat extreem lang meegaat. De kleur blijft altijd mooi. De gebakken steensoort is bij GAMMA verkrijgbaar in klinkerformaat of tegelformaat.

Grind en sierranden

Zoals plinten en tapijt de vloer in je huis afmaken, zo kun je dat met sierranden en grind doen in je tuin. Met sierranden kun je ook een paadje, een vijver of bepaalde begroeiing in je tuin accentueren. Grind is met name geschikt voor delen waarover niet of weinig gelopen wordt. Je kunt bovendien verschillende kleuren en materialen voor sierranden combineren. Jij bepaalt!

Bekijk hier het assortiment grind en sierranden

Verschillende stijlen in sierbestrating

Welke sierbestrating je kiest, hangt ook af van de sfeer die je in je tuin wilt creëren. Ga je voor strak en simpel, een meer landelijke natuursfeer of wil je juist een romantisch gevoel in je tuin creëren?

Strak en modern

Houd jij van strak en modern? Met gladde terrastegels en natuurlijke grijstinten geef je jouw tuin een moderne, minimalistische uitstraling. Ook met grind creëer je die elegante, no-nonsense look.

Landelijk

Voel jij meer voor een landelijke sfeer? Die maak je met karakteristieke tegels, stoere stenen en grof grind. Bij elkaar creëer je met deze steensoorten en authentieke materialen een natuurlijk en landelijk gevoel.

Romantisch

Ga jij liever voor romantiek en nostalgie? Ook dat is mogelijk. Bijvoorbeeld met getrommelde stenen of gebakken klinkers. Varieer voor de ultieme romantische tuinlook met steensoorten en legpatronen.

Meer klusadvies

tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
9071983394846
Hoe richt ik mijn balkon in? keuzehulp
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in