keuzehulp

Hoe richt ik mijn balkon in?

De inrichting van je balkon bestaat niet alleen uit leuke tuinmeubelen, maar ook een passende vloer, handige zonbescherming en verticaal tuinieren. Waar je het beste mee kunt beginnen, hoe je meer ruimte creëert op zelfs het krapste balkon en wat je hier allemaal voor nodig hebt, lees je hier.

Een balkonvloer leggen

Voor je met de inrichting van je balkon begint, is het handig om te bepalen of en wat voor balkonvloer je wilt. Je kunt kiezen uit drie soorten materialen: hout, kunstgras of betonnen tegels.

Houten tuintegels of vlonderplanken

Met houten tuintegels of vlonderplanken creëer je een warme, natuurlijke sfeer op je balkon. Het is aan te raden om eerst rubberen tegeldragers te leggen met daar bovenop houten balkjes. Zo maak je een stevige fundering. Ook zorgt dit ervoor dat regenwater makkelijk weg kan lopen. Houten vloermaterialen moet je bovendien van tevoren impregneren met speciaal impregneermiddel.

Vind je houten tuintegels te veel werk? Dan kun je ook voor HKC tuintegels kiezen. Deze tegels lijken van hout, maar zijn gemaakt van houtcomposiet: een combinatie van hout en kunststof. Onder deze kunststof tegels zitten nopjes, waardoor je geen ondervloer hoeft te leggen. Je klikt deze tuintegels makkelijk aan elkaar. Daarnaast heeft deze tegelsoort weinig onderhoud nodig.

Alle houten tuintegels

Kunstgras of grastapijt

De makkelijkste manier om een vloertje te leggen op je balkon is met kunstgras of grastapijt. Kunstgras gaat lang mee en hoef je bijna niet te onderhouden. Verder hoef je hier alleen een drainage mat onder te leggen. Je kunt uit verschillende soorten kunstgras kiezen, met verschillende lengten, kleurenmixen en in diverse prijsklassen.

Alle soorten kunstgras

Betonnen tegels

Met betonnen tegels kun je ook redelijk snel een balkonvloer leggen. Bij betonnen tegels is het aan te raden om rubberen tegeldragers onder iedere hoek van de tegel te leggen. Dit beschermt je balkon en zorgt ervoor dat het regenwater makkelijk weg kan stromen.

Alle betonnen tegels

Privacy creëren met een balkonscherm

Heb je een balkon met open ruimte tussen de spijlen of een balkonhek van glas? Dan kan zichtwering, zoals een balkonscherm, voor meer privacy zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een wilgenrol of rieten rol voor een natuurlijke look of ga voor strak en netjes met afgewerkte houten balkonschermen. Zowel de schermen als de rollen kun je stevig vastzetten met bevestigingsmateriaal, zoals strips of draad. De schermen kun je netjes aan elkaar monteren met verbinders en werk je mooi af met U-profielen aan de bovenkant.

Alle balkonschermen

Tuinmeubelen kiezen voor je balkon

Bij een mooi ingericht balkon mogen passende tuinmeubelen niet ontbreken. Omdat je op een balkon beperkte ruimte hebt, is het handig om bijvoorbeeld voor praktische, plastic meubels te kiezen die je kunt stapelen. Of ga voor authentieke houten balkonsets die je in elkaar kunt klappen. Met slecht weer kun je deze set daardoor snel op een droge plek zetten of zelfs mee naar binnen nemen.

Alle tuinmeubelen

Barbecueën op je balkon

Een mooie balkonset gekozen? Dan kun je met goed weer lekker buiten eten. Met speciale, on-the-go barbecues kun je zelfs barbecueën op je smalle balkon. Ga het liefst voor een gasbarbecue of elektrische barbecue. De temperatuur van deze barbecues is makkelijk regelbaar en er ontstaat geen vervelende rookontwikkeling. Wel zo fijn voor de buren!

Alle balkonbarbecues

Een balkon met zonwering

Met een balkon op het zuiden kun je heerlijk in de zon zitten, maar soms is het beter om je even terug te trekken in de schaduw. Met een smalle balkonparasol of een zonnescherm driehoek kun je toch buiten blijven zitten, zonder te verbranden. Balkonparasols zijn vaak 1,5 meter diep, waardoor deze zelfs gebruikt kunnen worden op een smal balkon. Een zonnescherm driehoek kun je bevestigen aan de balkonreling en de muur.

Alle zonwering

Tuinieren op je balkon

Omdat je op een balkon meestal niet veel ruimte hebt, kun je op je balkon niet veel grote planten kwijt. Wil je toch een beetje groen creëren op je balkon? Dat doe je met verticaal tuinieren: kies bijvoorbeeld voor handige bloembakken die je aan de balkonreling kunt hangen of voor potten die je aan een rekje of een gaaspaneel aan de muur kunt bevestigen. Let ook op welke planten je kiest: staat er dagelijks veel zon op je balkon? Zorg er dan voor dat je planten niet uitdrogen. Planten die graag veel zon krijgen zijn lavendel, Lobelia of rozen. Heb je een balkon op het noorden en staat er zo goed als geen zon op? Ga dan voor planten die het ook goed doen in de schaduw, zoals varens of een klimop.

Alle balkonbakken

Meer klusadvies

8881774460958
Hoe werkt een elektrische bbq? stappenplan
8881805590558
Hoe werkt een gas bbq? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in